Podere San Cristoforo in Maremma – Toscana komt met deze wereldprimeur op de markt waarbij ze 100% Petit Verdot in een amfora gedurende 9 maanden laten rijpen op de zeebodem van de Mediterraanse Zee. De wijn op zich behaalde de voorbije jaren zeer goede quoteringen (92-93). Na een studie van 4 jaar en verschillende praktische tests wordt hun droom realiteit. Slechts 600 genummerde, handgemaakte stukken zijn wereldwijd beschikbaar!
Het Italiaanse wijndomein ‘Podere San Cristoforo‘ wordt gekenmerkt door de constante aanwezigheid van briesjes die van aan de zee binnenwaaien, die de druiven gezond houden en de hoge zomertemperaturen matigen. Deze “wind” is dus een fundamentele factor voor de optimale rijping van de druiven en voor de volledige ontwikkeling van hun aromatische stoffen. Ook de bodem is van vitaal belang. Deze bestaat uit eolische afzettingen van middelmatige textuur, afkomstig van de foliatie van de mineraalhoudende heuvels van Gavorrano, wat een stenig terrein oplevert met een hoog kleigehalte.
Het landgoed strekt zich uit over 45 hectare (110 acres), waarvan 15 hectare (37 acres) is beplant met wijnstokken, 2 hectare (5 acres) met olijfbomen en 20 hectare (50 acres) met graangewassen en zonnebloemen. De druivenrassen zijn Sangiovese (10 hectare), Petit Verdot (2 hectare), Syrah (1 hectare), Vermentino en Trebbiano (2 hectare).
Bij Podere San Cristoforo vinden ze het belangrijk om de beste agronomische praktijken te zoeken om druiven van de hoogste kwaliteit te garanderen. De biodynamische methode biedt zeer eenvoudige hulpmiddelen die al heel lang in de landbouw worden gebruikt om de aarde vruchtbaarder te maken en de wijnstok meer weerstand te geven. De biodynamische aanpak maakt gebruik van organische compost die het bodemleven verhoogt door de ontwikkeling van micro-organismen die nieuwe elementen leveren aan de wijnstok. De lucht is, net als de aarde, een systeem van waaruit de plant zichzelf voedt. De biodynamische methode beschouwt niet alleen het zonlicht, maar ook de zwaartekracht en de magnetische krachten als fundamenteel, want deze energieën beïnvloeden alle levende organismen, en in het bijzonder de ontwikkeling en de levenscyclus van groenten. In de strijd tegen ziekten in de wijngaard gebruikt de biodynamische methode een preventieve aanpak die het hele ecosysteem in evenwicht brengt om het natuurlijke afweersysteem van de wijnstok te versterken.
Interesse in geschiedenis
Lorenzo Zonin, de eigenaar van Podere San Cristoforo in Maremma heeft een enorme interesse in geschiedenis. Deze passie bracht hem op het idee om 600 handgemaakte amforen in het water van de Middellandse Zee te laten zinken. Het gebruik van een echte amfoor om de wijn onder water te laten rijpen, is het exclusieve voorrecht van de S’Amfora-methode en kreeg dan ook het certificaat voor authenticiteit.
De fascinatie van dit idee houdt zowel verband met het belang van wijn voor de oude volkeren van de Middellandse Zee als met de vele vondsten van wijnamforen, eerst op het land en later op zee. Met een groot verschil: terwijl de eerste, degene die op het aardoppervlak werden gevonden, in de loop der eeuwen waren opgedroogd, hadden degene die in de zee of in de meren werden gevonden, hun inhoud behouden. Er waren vier jaar studie en praktische proeven voor nodig, maar ook moed en vastberadenheid om op zo’n andere en toch historisch zo vertrouwde manier wijn te maken.
De wijn is een pure Petit Verdot, die wordt geleverd in een handgemaakte klei-amfoor van 750 ml en is gepersonaliseerd met het zegel van de S’Amfora methode, net zoals het zou zijn gebeurd in de Romeinse en Fenicische tijd. De Petit Verdot druiven hebben een zeldzame variëteit met een belangrijke structuur. Ze worden geoogst op de kiezelachtige bodems van Podere San Cristoforo, ontsteeld en met behulp van de zwaartekracht in vaten gedeponeerd waar ze dankzij inheemse gisten fermenteren. Daarna wordt de wijn enkele maanden in Franse eikenhouten vaten gelegd, om een ideale verfijning van de tannines te verkrijgen. Op dat moment is de wijn klaar om te worden overgetapt in handgemaakte terracotta amforen. Dit gebeurt met grote precisie om oxidatie te voorkomen. De amforen worden gekurkt en afgewerkt met lakwas en een echtheidszegel voordat ze in de dompelmanden worden geplaatst. De amforen blijven 9 maanden op een diepte van ongeveer 15 meter, in het donker en bij een gemiddelde temperatuur van 14 graden Celsius. Hier rijpt het, net zoals het in de Grieks-Italiaanse tijd zou hebben gedaan. Zo krijgt het meer rijpe noten dan het bij de gebruikelijke rijping zou krijgen, en ontwikkel het een lichte minerale en aardse noot die typisch is voor terracotta-rijping.
Dit schitterende collectors item is vanaf nu enkel en alleen beschikbaar bij Winespot, voor een prijs van 200 euro incl. btw. Wees er snel bij, reserveer nu jouw exemplaar en laat deze unieke kans niet voorbij schieten!
Reserveren kan je doen via volgend e-mailadres: info@winespot.be