Wie in België het heeft over Limburg, heeft het bijna altijd over onze leuke provincie in de rechterhoek van ons Land. Maar wat velen niet weten is dat er ook een Nederlands Limburg bestaat. Deze Nederlandse provincie net over de Belgische grens en palend aan ‘ons Limburg’ heeft alles wat wij alle Belgen weten te appreciëren: prachtige kunststeden, heerlijke lunch- en diner adressen, schilderachtige wandel- en fietsroutes langsheen rivier en bos! Voeg daarbij nog een lekker stuk Limburgse vlaai én onversneden Limburgse passie en dan weet je: hier is het heerlijk vertoeven!
Het land van Maas: te land, ter zee en met de fiets…of te paard!
Als een majestueuze penseelstreek, schildert de Maas zich ook doorheen Nederlands Limburg. Op zijn mooist brengt hij prachtige vergezichten en heerlijke rust. Maar ook hier heeft men afgelopen zomer met ingehouden adem elke centimeter extra water gemeten. Aan de grootste rampspoed zijn ze hier wel ontsnapt. Onder meer door de natuurlijke spaarbekkens en vennen die voorzien werden. Deze prachtige natuurlijke spaarbekkens laten bij laagstand vandaag echter een mooie groene diversiteit zien.




Nadat we de stoere Maas met een leuke overzetboot waren overgestoken, ter hoogte van het dorpje Arcen, kropen we op ons stalen ros. Nederland is fietsland, en dat maakt het ook hier extra leuk om de omgeving te herkennen. Voor de elektro bikers onder ons: geen fear of lacking battery nodig, want hier vind je om de haverklap een oplaadpunt. Overigens kan je even makkelijk overspringen van het stalen ros op een gewoon ros. Voor de eerste categorie strekt zich een netwerk van 1500 kilometers uit, voor de ruiters onder jullie zelfs 1300 kilometers!
Lekkere dingen stoken #kunnenze
Op onze tocht doorheen Limburg zouden we alvast niet van de dorst omkomen. Onze eerste halte liet ons kennismaken met iets wat wij als Belgen natuurlijk als geen ander kennen en kunnen: een bierbrouwerij! Bij Hertog Jan zijn ze gepast trots dat ze vandaag nog steeds een kleinschalige bierproducent zijn, ook al behoren ze tot de Belgisch-Braziliaanse gigant AB Inbev. Dat je de voordelen van een grote schaal en fondsen kan koppelen aan lokaal vakmanschap, wordt hier elke dag gedemonstreerd. De brouwerij drijft vandaag nog steeds op hetzelfde enthousiasme als van de vier oorspronkelijke oprichters. Hier doen ze niet mee aan massaproductie maar staat kwaliteit en innovatie voorop.
Naast de betere pils, is de brouwerij ook aan het experimenteren gegaan met het verouderen van bier op vaten van whisky, sherry en ander lekkers. De Grand Prestige wordt vat gerijpt in de overstromingskelders van de Maas. In deze klimatologisch perfecte ruimte, krijgt het speciaalbier zijn karakter en zijn prachtige infused smaken. Door de kleinschaligheid van de brouwerij, is het (online) drummen geblazen om een fles van de nieuwe release te bemachtigen. Maar eens je het winnende lot in handen hebt, wordt je meteen beloond met een plekje voor jouw persoonlijke fles in de kelder van de brouwerij. Binnen de 7 jaar dien je wel jouw lekkers op te halen in Arcen aan de Maas!





De Hertog van Brabant, aan wie de brouwerij zijn naam ontleende, zou gepast über trots zijn.
Meer info over Brouwerij Hertog Jan vindt U hier: https://brouwerij.hertogjan.nl/
Sterkstokers met “Grain to Glass” principe
Nog maar net waren we bekomen van onze eerste Grand Prestige, of een nieuw walhalla aan geestrijke dranken kruiste ons pad: De Ijsvogel! In een wondermooie, nog werkende watermolen uit 1677 schuilt er tevens ook een sterkstokerij. Deze kleine artisanale stokerij gaat er prat op om te stoken volgens het principe ‘grain to glass’, wat zoveel betekent dat ze uiteraard het graan zelf malen om vervolgens alles in huis te stoken. Het strekt de Ijsvogel ook tot eer dat ze werken met restproducten die ze dan vervolgens tot lekkers terug omstoken. Via een leuke en educatieve rondleiding in de pittoreske molen, kom je alles te weten over dat productieproces van jenevers, gins, likeuren en zelfs whisky’s. Cheers op de Ijsvogel.




Meer info over De Ijsvogel: https://www.ijsvogel.com/
Het klooster en zijn varkens
Mooi verscholen in het bos nabij de wijk Liboscherveld, vindt men naast de rust ook een Cisterciënzer klooster. In deze abdij die dateert uit 1912, wordt stilte als algemene norm aangenomen door de monniken. Als je de kans krijgt om deze wonderbaarlijke site te bezoeken, waan je jou toch echt weg van de wereld en begrijp je al snel hoe het leven van de monniken eraan toe gaat.


Even vredig en gezapig als het leven in het klooster, gaat het eraan toe in de naburige boerderij. Niet zomaar een boerderij maar een project dat zich ver afzet tegen de massa fokkerij van varkens. Hier worden de Limburgse varkens ofte Livar gekweekt volgens het natuurlijke principe. De dieren kiezen zelf hoe en waar ze staan, ze hebben ruimte én tijd om hun biggen te zogen en krijgen lekker voedzaam eten. Gelukkige varkens zorgen voor meer smaakvol varkensvlees. Dat mochten we later zelf ervaren bij een bordje lekkers van deze livar varkens bij de brasserie ‘Echt Genieten’!





Website Lilbosch Klooster: http://www.abdij-lilbosch.nl/home/
Website Livar Kloostervarkens: https://www.livar.be/
Website lunchadres ‘Echt Genieten’ in Echt: https://www.echt-genieten.nl/
Lekker wild met de boerin
Nooit gedacht dat we voeding en seksualiteit in één zin zouden gebruiken, maar bij deze is de “Wilde Boerin” Lynette in haar missie geslaagd! Vooraleer U ons verdenkt van enig #metoo gedrag: haar titel heeft ze geheel zichzelf toegeëigend. Na een bezoek aan haar boerderij te midden van de Limburgse velden, snap je meteen ook waarom. Hebt U ooit al eens uw arm in godbetert een pompoen gestoken om vervolgens een voetbad van havermelk te nemen? Wij alvast ondertussen wel.




Wil je ook eens wild gaan doen bij de boerin? Surf dan naar deze website: https://www.dewildeboerin.nl/
4X Gastronomisch Nederlands Limburg
Wie al eens in Nederlands Limburg is geweest, heeft soms het gevoel dat men nog steeds in ons eigen land vertoeft. Hier heerst de gemoedelijke sfeer van zijn Belgische naamgenoot en weten ze ook van de goede en lekkere dingen van het leven te genieten. Of het nu gaat om een lekkere informele borrel met wat lekkers op de plank of het betere culinaire werk: er is voor ieder wat wils. Wij zetten alvast een paar culinaire hotspots op een rijtje die een ommetje meer dan waard zijn. Voor de grotere reviews van de betreffende restaurants verwijzen wij jullie graag naar de grotere artikels in onze Purefood rubriek:
1/ De Beejekurf in Venray: Wie nog nooit in het lieflijke plaatsje Venray is geweest, moet deze bewust toevoegen aan zijn Limburg bezoek. Op een uurtje van Maastricht, net boven Venlo, bevindt zich deze parel aan de Maas. Wij bezochten restaurant De Beejekurf in Venray en meteen kunnen we jullie een tweede reden geven voor een bezoek aan Venray. De ‘Jeune Restaurateur d’Europe’ Mathijs Jacobs schudt er een prachtige gastronomische kaart uit zijn mouw. Samen met zijn creatieve partner, host en sommelière Hanneke Verstappen-Jacobs, brengen ze een super lekkere productkeuken. Wij mochten daarbij nog eens genieten van een exquise beer pairing, verzorgd door de mensen van Proeflokaal Goesting. Wenst U deze unieke experience ook te beleven, laat dan gewoon iets weten aan het dynamische duo achter de Beejekurf.




Website: https://www.debeejekurf.nl/
Adres: Paterslaan 15, 5801 AS Venray, Nederland
2/ One, Roermond. Voor iedereen die een dagje Roermond culinair wil afsluiten, slechts één adres. Nomen est omen: One. Op weg naar naar het pand vallen we alvast van de ene in de andere verbazing. Iedereen moet namelijk sowieso een brugje over om in het schitterende industriële pand te komen. Tegen deze unieke setting kookt chef Edwing Soumang culinaire hoogstandjes. Hier gaan lokale producten en next level smaken hand in hand. Terecht werd dit alvast beloont met 1 Michelinster en een topscore van 16/20 in Gault Millau.





Website: https://restaurantone.nl/
Adres: ECI 17, 6041 MA Roermond, Nederland
3/ L’Onglet, Maastricht. Wie deze parel in Maastricht weet te vinden, wordt beloond met een heerlijke foodexperience. Overdag vindt men op de Wykcer Brugstraat 27 een heerlijke beenhouwerij, ‘s avonds wordt het een ‘speakeasy’ restaurant. Aanbellen moet, maar daarna leiden vriendelijke obers U naar het verborgen restaurant. En de ervaring wordt uiteraard pas echt top door de heerlijke gastronomische verwennerij die hier wordt geserveerd. In de hoofdrol, U raadt het al, ‘Meat’!




Website: https://www.onglet.nl/
Adres: Wycker Brugstraat 27, 6221 EB Maastricht, Nederland
4/ Chateau St. Gerlach: Gelegen in een imposant domein in Valkenburg, ligt het prachtige kasteel van St. Gerlach. Hier wordt je helemaal onttrokken aan de alledaagse sleur en wordt je ondergedompeld in een adellijke sfeer. In één van de gebouwen van het kasteel bevindt zich een prachtig restaurant. Lean back in één van de prachtige kamers en geniet van de gastronomische hoogstandjes van de chef. Combineer dat met een heerlijk zicht op de kasteeltuin, een knisperend haardvuur en het beter glas Limburgse wijn, en dan zijn Uw zorgen meteen vergeten! Heerlijk adres!






Website: https://bit.ly/StGerlach
Adres: Joseph Corneli Allee 1, 6301 KK Valkenburg, Nederland
Heb je na het lezen van dit artikel jouw dorst naar leuke reisverhalen nog niet gelest, aarzel dan niet om verder in onze travel section te duiken: https://puredeluxe.be/puretravel/