Brussels Expo, 4 november 2024. Tijdens een indrukwekkende ceremonie voor meer dan 2000 restauranthouders, journalisten en partners, presenteerde Gault&Millau de tweeëntwintigste editie van hun Belux Gids. De gids, samengesteld door anonieme inspecteurs, bevat meer dan 1400 adressen, waaronder 135 nieuwkomers en 163 stijgers. De absolute ster van de avond was Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik, die de prestigieuze titel Chef van het Jaar 2025 in de wacht sleepte.
Glenn Verhasselt: Chef van het Jaar 2025
“Glenn is zonder twijfel een van de primussen van zijn generatie,” aldus de redactie van Gault&Millau. “Hij combineert klassieke technieken met een verfijnde elegantie, en op 33-jarige leeftijd heeft hij zich al bewezen als een van de meest getalenteerde sauciers van het land. Zijn gerechten stralen maturiteit en een ongeëvenaarde smaakbalans uit.” Sir Kwinten biedt zowel scherp geprijsde menu-opties als uitgebreide à la carte-gerechten, wat het restaurant toegankelijk maakt zonder in te boeten op kwaliteit, aldus CEO Marc Declerck.
De Jonge Chefs van het Jaar en Hoogste Nieuwkomers
Naast de eer voor Glenn Verhasselt, werden ook de Jonge Chefs van het Jaar gehuldigd. Voor Vlaanderen ging de prijs naar Alex Verhoeven van restaurant Hert in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee en restaurant Bink in Turnhout. François-Xavier Simon van restaurant Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne won de prijs voor Wallonië, en Elliott Van de Velde van restaurant Entropy in Brussel werd bekroond voor het Brussels Gewest.
De hoogste nieuwkomers waren Haut in Oostende (15,5/20 en 3 koksmutsen), Le Beau Rivage by Curtis in Dave (14/20 en 2 koksmutsen), en Quartz in Brussel (14/20 en 2 koksmutsen). Ons artikel over Restaurant Haut vindt U hier
Belangrijke Stijgers in de Gastronomie
Dit jaar zijn er enkele significante verschuivingen in de top van de Belgische gastronomie. Hof Van Cleve, onder leiding van chef Floris Van Der Veken, behaalde een score van 18/20 en 4 koksmutsen. Sir Kwinten, samen met Bozar Restaurant (Brussel) en La Table de Maxime (Paliseul), scoorde 17,5/20 en 4 koksmutsen. Andere topnoteringen waren voor Colette (Averbode), Cuines,33 (Knokke-Heist) en Menssa (Brussel) met 17/20 en 4 koksmutsen. Oak in Gent werd beloond met 16,5/20 en 3 koksmutsen, en vier restaurants – Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg) – kregen een score van 16/20 en 3 koksmutsen.
Thematische Laureaten
Ook werden er thematische awards uitgereikt:
- Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst)
- Prijs-Plezierverhouding van het Jaar: Maison D (Ronse), Au Repos de la Montagne (Brussel), Pluriel (Libin)
- Italiaans Restaurant van het Jaar: l’Angelo Rosso (Sint-Truiden)
- Aziatisch Restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud)
- Mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist)
- Mooiste restaurantdesign: Stable (Edegem)
- Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes)
- Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Mons)
- Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave)
- Gastro-bistro van het Jaar: Elders (Gent)
- Groentemenu van het Jaar: Cécila By Mélanie Englebin (Ottignies)
- Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Merlijn (Zonnebeke)
- Wijnkaart van het Jaar: Le Grand Verre (Durbuy)
- Ambachtsman van het Jaar: Bert Jan Michielsen (The Butcher’s Son, Antwerpen)
- De 3 Ontdekkingen van het Jaar: Jean-Philippe (Ingelmunster), Babam (Brussel), Maison – Lieu de Partage (Jodoigne)
Nieuwe Awards en H!P Selectie
Dit jaar werden twee nieuwe awards geïntroduceerd:
- Kaas Experience van het Jaar: Attablez-vous (Namur)
- Lifetime Achievement Award: Jean-Pierre Bruneau
De H!P-selectie, die trendy en hippe restaurants benadrukt, zag drie winnaars voor 2025: Paroles Paroles (Oostende), Batch (Brussel), en Cagette (Namen).
Nieuwe Classificatie van Koksmutsen
Voor het eerst krijgen restaurants met een score van 12 en 12,5 op 20 nu ook 1 koksmuts. Restaurants met 13 en 13,5 krijgen 2 koksmutsen, en de hogere scores blijven ongewijzigd.
Bekijk de volledige lijst van winnaars en de volledige selectie op gaultmillau.be.