In de culinaire wereld zijn er combinaties die simpelweg magisch zijn. Denk aan truffels en pasta, of chocolade en wijn. Maar één duo dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de verfijnde harmonie tussen champagne en kaas. Met hun nieuwste boek “Champagne & Kaas” duiken wijnmeester Peter Doomen en sommelier Tom Ieven diep in deze wondere wereld. In een interview met PureDeluxe vertellen zij ons alles over hun passieproject en delen zij hun unieke inzichten.
Een boek gedreven door passie en vakmanschap
“Champagne & Kaas” begint bij de kern: de productie van zowel champagne als kaas. Hoewel deze twee producten op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, ontdekten Peter en Tom dat ze veel gemeen hebben. Beiden zijn artisanaal, afhankelijk van topingrediënten en vakmanschap. Maar passen ze ook werkelijk bij elkaar?
Het boek is opgedeeld in vier hoofdthema’s: fruitige champagnes, roséchampagnes, champagnes met hogere dosage en champagnes van het type ‘blanc de blancs’ of ‘blanc de noirs’. Daarna volgt een verdieping in vier specifiekere stijlen champagne: champagnes met veel reservewijnen, vintage champagnes (millésime), champagnes met houtrijping en luxecuvées. Voor elk thema bespreken de auteurs acht champagnes en acht kazen, waarbij een expertenpanel zorgvuldig elke combinatie proeft en beoordeelt.
Een ontmoeting van gelijkgestemden
Het idee voor dit boek ontstond toen Tom Ieven, die tijdens de lockdown zijn WSET diploma level 4 behaalde een nadien de ronkende titel van Wineakedemiker aan de Oostenrijkse Weinakademie binnenhaalde, Peter Doomen ontmoette tijdens één van Tom’s masterclasses. Tom, bekend van zijn werk als sommelier bij sterrenrestaurants Hof Van Cleve (kersvers 2* en 3* toen Peter Goossens de eigenaar was) en Colette-De Vijvers (2*), had zijn thesis geschreven over de pairing van kaas en champagne. Dit onderwerp bleek in België minder bekend, en Tom zag het als zijn missie om hier verandering in te brengen.
Tom gaf na zijn diploma meerdere masterclasses over deze bijzondere pairing, wat hem en Peter uiteindelijk samenbracht. “Het idee om samen een boek te schrijven speelde al langer, maar pas na een jaar vonden we de tijd om er echt werk van te maken,” vertelt Tom. Hun gedeelde passie en expertise leidden tot een diepgaande exploratie van 64 verschillende champagnes en hun perfecte kaaspartners.
De magie van champagne en kaas
Volgens Tom is champagne een ideale partner voor kaas, omdat de frisse zuren in champagne de romigheid en het vet van kaas prachtig balanceren. “Champagne tilt de smaakbeleving van kaas naar een hoger niveau,” legt hij uit. Bij het samenstellen van een kaasschotel hoef je volgens Tom niet per se zes tot acht verschillende champagnes in huis te halen. “Met één à twee all-rounders kom je al een heel eind.”
Op de vraag naar zijn favoriete champagnes noemt Tom de Champagne Bulles de Comptoir van Charles Dufour, een blend van pinot noir, pinot blanc en chardonnay. “Deze is te koop bij Octopus Sparkling Wines, maar je moet er snel bij zijn,” waarschuwt hij. Een andere aanrader is de Blanc de Noirs van Fleury, die gemakkelijker te verkrijgen is.
Een boek voor elke liefhebber
“Champagne & Kaas” is niet alleen een gids voor de fijnproever, maar ook een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe culinaire ervaringen. Met gedetailleerde beschrijvingen, kritische commentaren en praktische tips nodigen Peter en Tom de lezer uit om zelf op ontdekkingsreis te gaan.
Win een exemplaar!
Wij van PureDeluxe zijn enorm enthousiast over dit boek en willen onze lezers graag de kans geven om “Champagne & Kaas” zelf te ontdekken. Daarom geven wij een exemplaar weg via ons Instagram kanaal _PureDeluxe_. Doe mee aan onze wedstrijd en wie weet mag jij binnenkort genieten van de perfecte combinatie van champagne en kaas!
Volg ons op Instagram en houd onze pagina in de gaten voor meer details over hoe je kunt deelnemen. Proost op een smakelijke reis door de wereld van champagne en kaas!