Niets dat ons meer troost biedt tijdens onze najaarsdip dan een overheerlijke pizza op ons bord. Geen wonder dus dat we graag reserveren bij een pizzeria als we een avondje op restaurant gaan. De geurende houtovens komen je reeds tegemoet bij binnenkomst en gezellige sharing concepten zorgen voor absolute verwennerij van de smaakpapillen. Zeker in Antwerpen is er een overvloed aan lekkere, authentieke maar ook erg trendy pizzeria’s. Welke door ons tot de beste werden verkozen, kom je hier te weten.
1/ Zola
Dit hartelijk adresje opende in het voorjaar zijn deuren in de levendige Theaterbuurt. Doorgewinterd horeca-koppel Bert Nys en Ingrid Vercammen besloten er hun eigen, onconventionele pizzeria te starten. Het duo gooit alle clichés overboord en serveert er originele pizza’s en tasty cocktails. Vanuit de open keuken zie je ze zo al eens venkelsaus gebruiken in plaats van traditionele tomatensaus. Maar ook hun toppings verrassen je met ingrediënten zoals citroenzeste, kastanje, pistache, langzaam gegaard lamsvlees of
gemarineerde sint-jakobsvruchten. Met maar plek voor 20 gasten, is Zola een kleine, warme zaak die een beetje aanvoelt zoals thuis. De eigenaren nemen graag de tijd om je te leren kennen zodat je er een heerlijke avond beleeft.
Zola, Nieuwstad 16 in Antwerpen.
2/ GRAAN
Het geheime recept voor het succes van GRAAN? Tijd. Bezielster Floortje spendeerde namelijk jaren om de perfecte pizza te bakken. Maar ook het deeg zelf laten de koks 48 uur rijzen zodat de pizza’s extra lekker én makkelijk verteerbaar zijn. Voor de toppings gaat het restaurant steevast voor seizoensgebonden en zo lokaal mogelijke kwaliteitsingrediënten. Je groentjes komen dus recht van het veld en de fior di latte van een Italiaanse kaasmaker. Door hun liefde voor craft beers, mag je je verwachten aan geen wine- maar beer-pairing tijdens jouw bezoekje aan deze topzaak.
GRAAN, Provinciestraat 60 in Antwerpen.
3/ Orso
Dit kleine restaurantje is ideaal voor wie op zoek is naar een romantische adresje. Geniet van de lekkerste, verfijnde pizza van de hand van Claudio Leoni en Isabelle Swaeb in een gezellige, intieme setting. Onze keuze gaat steevast voor hun signature Orso pizza, met buffelmozzarella, kerstomaatjes, Toscaanse ham, rucola, parmezaanschilfers en basilicum, een stuk chocolade-amandeltaart en een glaasje van hun Vini Leoni familiewijn. Normaal gezien verwelkomt Orso je vanop hun charmante hoekpandje in het mooie Zurenborg, maar door verbouwingen zijn ze tijdelijk verhuisd naar Park Spoor Noord.
ORSO, Grote Beerstraat 46 in Antwerpen, maar tot 1 februari 2023 verhuisd naar pop-up locatie Ijzerlaan 7 in Antwerpen.
4/ Bellini
Op de sfeervolle Draakplaats vind je Napolitaanse pizzeria Bellini. De wat dikkere pizza’s worden gebakken vanop een authentieke houtoven, zoals ze al generaties lang in Napels gemaakt worden. Proef zeker ook van hun zelfgebakken brood en ambachtelijk charcuterieplankje als antipasti of het zelfgedraaide roomijs als dolci. Op dit ontspannen adresje voelt het net alsof je op vakantie bent.
Bellini, Transvaalstraat 75 in Antwerpen.
5/ Loes & Krikke
Loes en Krikke serveren dunne houtovenpizza’s met speltbodem en seizoensgebonden, lokale toppings. De perfectie combinatie bij een van hun smaakvolle natuurwijntjes. Maar niet alleen de kwaliteit van het eten en drinken verrast, ook zijn unieke locatie geeft dit restaurantje een streepje voor. Gelegen naast de Zoo in een voormalige drukkerij en met een mooie binnenpatio als terras. Oh, la dolce vita!
Loes & Krikke, Congresstraat 42/101 in Antwerpen.
Zin om nog meer foodtips te ontdekken, surf dan zeker eens naar onze PureFood rubriek!