Partner content in samenwerking met Imperial Heritage Caviar
Valentijnsdag is een van de meest romantische feestdagen van het jaar, gevierd door koppels over de hele wereld. Deze speciale dag is de perfecte gelegenheid om uw geliefde te laten zien hoeveel u om hem of haar geeft, en hoe kunt u dat beter doen dan met een romantische maaltijd? En voor degenen die een extra vleugje verfijning willen toevoegen aan hun valentijnsdiner, is kaviaar het perfecte ingrediënt.
Wat maakt kaviaar zo speciaal?
De delicate smaak en textuur van kaviaar wordt al eeuwenlang gewaardeerd door fijnproevers en wordt vaak gereserveerd voor speciale gelegenheden en feesten. Het wordt beschouwd als een van de duurste delicatessen ter wereld en heeft een rijke, boterachtige smaak die zowel zilt als licht nootachtig wordt ervaren. Het vooraanstaand Belgische kaviaarhuis Imperial Heritage Caviar vervaardigt hun kaviaar op een duurzame manier om aan de hoogste kwaliteits- en smaaknormen te voldoen. Gemaakt van de beste steureitjes, staat deze kaviaar bekend om zijn delicate smaak, romige textuur en unieke, onweerstaanbare smaak. Deze premium kaviaar zal uw Valentijnsdag onvergetelijk maken! Er zijn verschillende soorten kaviaar om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel. Enkele van de meest populaire opties zijn Beluga en Oscietra kaviaar.
Traditioneel geserveerd
Allereerst is het bewaren van kaviaar van cruciaal belang om de kwaliteit en de smaak ervan te behouden, want de delicate eitjes kunnen snel bederven en hun smaak verliezen als ze niet goed worden behandeld en bewaard. De eitjes moeten koud worden bewaard, op een bedje van ijs of in de koelkast, en mogen niet gedurende langere tijd aan warmte of lucht worden blootgesteld.
Kaviaar wordt vaak geserveerd als voorgerecht of topping voor hors d’oeuvres en wordt gewoonlijk vergezeld van champagne of andere mousserende wijnen. De meest klassieke combinatie is een blini met kaviaar en crème fraîche. Een blini is een soort van kleine, dunne pannenkoek dat traditioneel wordt gemaakt met een mengsel van bloem, gist, melk en eieren. Ze worden geserveerd met verschillende soorten toppings, maar kaviaar is een van de meest populaire keuzes. De combinatie van de delicate en zilte smaak van kaviaar, de zachte en licht zoete smaak van de blini en pittige, romige smaak van crème fraîche is de perfecte driehoeksverhouding die een vaste waarde is geworden in de haute cuisine.
Exclusieve recepten
1/ Tartaar van langoustine met prei-aardappelpuree en UMI kaviaar van Chef Frederik Deceuninck: Sel Gris* Duinbergen
Ingrediënten:
- Crème van yoghurt:
- 100 gr yoghurt
- 50 gr zure room
- 1 el vers limoensap
- peper
- zout
- Tartaar van langoustine:
- 2 langoustines
- dille olie (optioneel)
- 1 takje dille
- vers limoensap
- peper
- zout
- Prei-aardappelpuree:
- 4 aardappelen (kruimig)
- 1 prei
- 75 ml room
- 60 gr boter
- peper
- zout
- nootmuskaat
- steelpan
- Langoustines in sinaasappel vinaigrette:
- 4 langoustines
- 200 ml sinaasappelsap
- 100 ml sushi azijn
- 1 sjalot
- 5 takjes dille
- steelpan
- gasbrander
Bereiding:
- Voor de crème van yoghurt: Meng de yoghurt, zure room, limoensap, peper en zout met elkaar tot een gladde crème. Dek af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot verder gebruik.
- Voor de tartaar van langoustine: Maak de langoustines schoon en verwijder het darmkanaal. Snijd ze fijn en breng op smaak met een beetje limoensap, peper, zout en eventueel dille olie. Snijd de dille fijn en meng met de tartaar. Dek af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot verder gebruik.
- Voor de prei-aardappelpuree: Breng in twee pannen water aan de kook en voeg aan beide pannen en flinke snuf zout toe. Snijd aan beide zijdes van de aardappel een stukje af en hol de aardappel bijna helemaal uit (zodat je een soort bedje krijgt). Kook de aardappel gaar in ongeveer 15 minuten. Doe het binnenste van de aardappel in de andere pan en kook in ongeveer 8 minuten gaar. Maak ondertussen de prei schoon en snijd fijn. Smelt ⅓ van de boter in een steelpan en stoof de prei kort aan. Prak het binnenste van de aardappel tot een fijne puree en meng met de boter en de room. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en meng tot slot de gestoofde prei erdoorheen. Haal ook de uitgeholde aardappel uit het water zodra deze gaar is en laat kort afkoelen op je werkblad.
- Voor de langoustines in sinaasappel vinaigrette: Pel de sjalot en snijd in grove stukken. Hak de dille grof. Doe de sjalot en dille samen met het sinaasappelsap en de sushi azijn in een steelpan en breng aan de kook. Maak ondertussen de langoustines schoon en leg ze in een steelpan. Schenk de inmiddels kokende sinaasappel vinaigrette over de langoustines en laat 5 minuten garen. Breng op smaak met zout. Draai halverwege de langoustines een keer om. Brand daarna de langoustines kort met een gasbrander.
- Vul de aardappel voor de helft met de tartaar van langoustine en de andere helft met de aardappel-prei puree. Leg de gebrande langoustine erop. Strooi een heel klein beetje koffiepoeder over het gerechtje en garneer tot slot met de kaviaar. Schep de yoghurt crème in het midden van het bord en leg de gevulde aardappel er bovenop. Druppel eventueel wat dille-olie rondom het gerecht indien gewenst.
2/ Puree van aardpeer met bruine boter en jonge beluga kaviaar van Chef Viki Geunes: Zilte*** Antwerpen
Ingrediënten:
- Zuurdesem crackers:
- 4 sneetjes zuurdesem brood
- uitsteekring
- Aardperenpuree:
- 500 gr aardperen
- 50 ml volle melk
- zout
- kookpan
- zeef
- Beurre noisette:
- 200 gr boter
- 50 gr bieslook
- 1 citroen
- steelpan
- rasp
- Overig:
- 120 gr Beluga kaviaar
- uien bloemen
PHOTO CREDIT: CHEFLIX / VIKI GEUNES
Bereiding:
20 min. bereiden + 25 min. koken + 10 min. oven
- Voor de zuurdesem crackers: Vries het zuurdesembrood in en snijd daarna zeer fijn op de snijmachine. Mocht je hier niet over beschikken dan kun je ook het brood plat rollen met een deegroller. Verwarm de oven voor op 160℃. Gebruik een uitsteekring om mooie cirkels uit het brood te snijden. Bak de crackers gedurende 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Voor de aardperenpuree: Schil de aardpeer en snijd in gelijke stukken. Kook de aardperen in ruim kokend water met zout in 25 minuten gaar. Giet af en laat 5 minuten uitstomen met het deksel op de pan. Voeg daarna de melk toe en stamp de puree fijn. Wrijf de puree door een zeef en breng eventueel op smaak met zout.
- Voor de beurre noisette: Snijd de boter in gelijke blokjes en doe deze in een pan met dikke bodem. Laat vervolgens op middelhoog vuur de boter gelijkmatig smelten door regelmatig te roeren. De boter zal licht beginnen te borrelen en het water wat in de boter zit zal langzaamaan verdampen. Blijf constant roeren tot de kleur van de boter verandert van lichtgeel naar goudbruin en er een nootachtige geur vrijkomt. Haal dan de pan van het vuur en laat de boter, inmiddels beurre noisette, iets afkoelen. Snijd ondertussen de bieslook heel fijn en voeg toe aan de beurre noisette. Voeg ook een beetje citroenrasp toe en meng kort met elkaar.
- Schep de aardperenpuree in een diep bordje of schaaltje. Druppel de beurre noisette om de puree. Leg een lepeltje kaviaar bovenop de puree. Garneer het gerechtje met de zuurdesem crackers, uien bloemen en wat citroenrasp.
Valentijn giveaway
Love is in the air! En wat is een betere manier om deze Valentijnsdag te vieren dan met een luxueuze traktatie! Wij zijn ons ervan bewust dat de liefde van onze lezers door de maag gaat. Daarom geven we een potje van 50 gr Oscietra kaviaar weg van Imperial Heritage Caviar ter waarde van 135 € ! Doe mee met onze speciale Valentijn giveaway op onze Instagram pagina @_puredeluxe_ en maak van deze Valentijnsdag één om nooit te vergeten!
Wat moet je daarvoor doen?
- Ga naar onze Instagram pagina @_puredeluxe_
- Volg de twee instagram accounts: @_puredeluxe_ en @imperialheritagecaviar
- Like de post van woensdag 8 februari en vertel vervolgens in de comments onder de post met wie jij graag op Valentijn wil genieten van dit heerlijk potje Imperial Heritage Oscietra kaviaar en waarom.
- Extra kansen voor zij die deze wedstrijd reposten en zowel @_puredeluxe_ als @imperialheritagecaviar taggen.
Duur van de wedstrijd:
- De wedstrijd loopt van woensdag 8 februari 2023 tot en met maandag 13 februari 2023 00.00u.
Winnaars:
- De winnaar die voldoet aan alle wedstrijdvoorwaarden en het meest creatieve antwoord geeft op de vraag met wie en waarom u wil genieten van dit heerlijk potje Oscietra kaviaar, wint de giveaway!
- De winnaar wordt na afloop van de wedstrijd zo snel mogelijk gecontacteerd via direct message in Instagram.
Bijzonderheden:
- De wedstrijd is enkel toegankelijk voor inwoners van België en voor +18-jarigen.
- De wedstrijd staat buiten de verantwoordelijkheid van Instagram en zijn moederbedrijf Meta.