In de recente Gault Millau verkiezing 2023 werd “T ‘Stad” weer eens de gouw die het meeste persoonlijke prijzen in de wacht sleepte. Antwerpen plaveit zo al enige tijd aan de weg om een absolute culinaire hotspot te worden. In deze scène opvallen is geen sinecure. Maar Les Années folles doet het wel, net door…niet op te vallen.
Op een wat drukke invalsweg naar centrum Antwerpen (de Mechelsesteenweg), ligt een onooglijk maar tegelijk gezellig aandoend pand. De plaatjes van de gidsen doen echter vermoeden dat er hier goed gekookt wordt (14/20 in Gault Millau). We nemen die middag plaats aan een tafeltje van twee. Samen met nog ongeveer 10 andere gasten die het restaurant op die manier laten vollopen.


De gemoedelijke en zeer persoonlijke sfeer wordt hier extra in de verf gezet door het sympathieke duo met gastvrouw Katja en chef Gino Lemmens. Aan tafel komt Gino graag vertellen met welke producten hij die middag werkt. Met de vraag of U een bepaalde allergie heeft of iets niet lust, is meteen de belangrijkste vraag gesteld. Het is het startschot van de vrijgeleide die we graag aan de chef geven en ons niet zal teleurstellen.

Na de lekkere hapjes met bijpassende top Belgische bubbels van het Antwerpse Oud Conynsbergh, vallen we meteen voor de opener van Sint Jakobsvruchten met foie gras en granny smith. Het gerecht is lekker in balans en heeft de nodige diepte die de Sint Jakobsvruchten vragen. Een smaakvolle opener!





Het volgende gerecht toont zich als een ware smaakexplosie van zilt: een prachtig stuk zeewolf met perfecte garing wordt begeleid door een zilte saus met een reductie van het beste van de zee, afgewerkt met heerlijke kaviaar. Schitterend en absoluut uitlepelgevaar met het lekkere begeleidende brood!


In het hoofdgerecht laat de chef en zijn team volop hun kwaliteiten zien. Lekker op het seizoen, wordt een duifje gepresenteerd met een mooi extra bordje van verse pasta. Het gerecht is zowel subtiel maar krachtig in zijn smaken. Voor de begeleidende wijn wordt er gekozen voor een lekkere wijn uit de Rhône, Vacqueyras Le Clos des Carzaux: perfect pairing!




Eindigen doen we in schoonheid: een prachtig dessert met crème op basis van peer, rust op een lekkere crunch. Een wolk van vertedering dewelke ook nog eens prachtig gepaired wordt met een lekkere perencider van Jérôme Forget.



Les années folles is kortom een zeer goed adres in het drukbevolkte culinaire Antwerpse landschap. Een verademing van rust in een soms te drukke scene. Wij kijken nu al uit naar de verhuis naar een groter pand, even verderop, alwaar dit moois nog meer tot zijn recht zal komen.
Praktisch:
Adres: Mechelsesteenweg 112, 2018 Antwerpen
dinsdag | 12:00–14:00, 19:00–21:00 |
woensdag | 12:00–14:00, 19:00–21:00 |
donderdag | 12:00–14:00, 19:00–21:00 |
vrijdag | 12:00–14:00, 19:00–21:00 |
zaterdag | Gesloten |
zondag | Gesloten |
maandag | 12:00–14:00, 19:00–21:00 |