Dit restaurant stond al enige tijd op onze (nooit slinkende) bucketlist van culi hotspots. De zaak van chef Dennis Broeckx en zijn partner Ellen De Stuyver, steekt al langer op positieve manier boven het gastronomische maaiveld. Tijd om dat toch aan de lijve te ondervinden à Anvers, dans cette fameuse épicerie.
Eens toegekomen in Antwerpen, kunnen we meteen de wat druilerige dag van toen achter ons laten. Bij het betreden van de zaak worden we instant ondergedompeld in het eigenwijze evenzeer exotische dan eclectische decor van het restaurant. De néon met ‘Under the palm trees’ gaat heerlijk niet conformistisch samen met het ‘urban jungle deco’. We wanen ons even in Zuid Amerikaanse bar in Miami. Hup: weg regen en zorgen! Door de corona perikelen verhuisde de keuken van de beneden- naar de bovenverdieping maar dat heeft meteen het voordeel dat de chef midden in zijn zaak staat.




les saveurs du cirque
Vanuit zijn nieuwe kookstek, bestiert chef Dennis Broeckx zijn zaak als een meester. En dat zal zich ook duidelijk laten proeven in de gerechten. Wij kozen voor de “Saveurs du cirque”, een leuke 4 ganger exclusief hapjes volgens marktaanbod aan 65 euro per persoon.

We starten met een heerlijke bisque, zeeuwse mossel, avocado en Chinese bieslook. De fond van de bisque is naar vaksmanschap goed getrokken en dus is dit een heerlijke smaakbom om mee te starten.

Chef Dennis vervolgt met een lekker stukje makreel, boerenkool en karnemelk. Ondertussen begeleidt partner Ellen met veel kennis en ijver de gerechten van de passende wijnen. Hier wordt de kaart getrokken van veelal biologische of op zijn minst wijnen met weinig interventie. Dat blijkt niet altijd een full house te zijn, maar smaken verschillen uiteraard. Op de witte multiblend van het Spaanse (Toledo) Torre Barreda 2020 valt alvast niets af te dingen.


De signature dish die zijn naam waardig is
Voor het tussengerecht dat de Chef serveert, zetten we ons even schrap. Het wordt onder veel bombarie aangekondigd als een signature dish en we dienen te zeggen dat we dit alleen maar kunnen onderstrepen. We krijgen een super crispy buikspek vol Aziatische smaken tezamen met heerlijke zuurtjes van de rode biet, dashi en hennep. Voor dit gerecht maken we volgende keer graag een détour in Antwerpen! Hoe heerlijk het gerecht was, des te meer ontgoochelend was de wijnkeuze. Hoe chamant we het Portugese twintiger vinden, haar Menima D’Uva mist gebalanceerdheid en longeur. Maar goed kan gebeuren.


(H) eerlijk varkensvlees
Lang zal deze ‘ontgoocheling’ niet nazinderen want daar komt Dennis al aanzetten met zijn pièce de résistance. Een prachtig stuk varkensvlees – Noir de Piétrain (Wallonië) – dat schitterend gegaard is en al zijn smaken los laat. Chefs die durven kiezen voor varkensvlees maar het dan wel goed doen: hoedje af. En tegen het lekkere stuk vlees kwam nog eens een heerlijk sausje met de nodige zuurtjes, knolselder en lavas. Schitterend. Deze keer vonden we de wine pairing er wel ‘boenk op’ met het Spaanse wijnhuis Jiménez-Landi – Bajondillo 2018.


Als afsluiter krijgen we nog een lekkere smeuïge rijstpap met cremeux en chocolade. Super lekker in al zijn eenvoud!

Conclusie: L’Epicerie du cirque is een heerlijke plek die U even de drukte van de Antwerpse binnenstad laat vergeten. Chef Dennis Broeckx maakt een zeer smaakvolle eerlijke productkeuken met daaraan gekoppeld de mooie (en soms gedurfde) wijnsuggesties van gastvrouw Ellen. Must Eat in Antwerp!
Praktisch:
Adres: Volkstraat 13, 2000 Antwerpen
Website: https://www.underthepalmtrees.be/