Nu we de zomer definitief achter ons hebben gelaten, verwelkomen we een nieuw seizoen: de herfst. Zoals elk seizoen, biedt ook de herfst een prachtig pallet van kleuren en smaken. In de keuken komt het eerste wild toe, liggen de cèpes al te blinken en hebben de eerste herfstgroenten hun intrede gedaan.
Tegelijk is dit voor wijnliefhebbers ook altijd een spannende tijd want we kunnen iets meer gestructureerde wijnen opendoen. Onlangs waren we met PureDeluxe uitgenodigd op de proeverij van de Spaanse Rioja Alta wijnen bij het sterrenrestaurant Sir Kwinten (1*, Lennik, België). Het werd een heerlijke verfijnde middag met zalige food- & wine combi’s!
Maar vooraleer we in de proeverij duiken, nemen we jullie graag mee naar het wijnhuis La Rioja Alta S.A. Iedereen heeft uiteraard al van de appellatie Rioja gehoord maar bij het wijnhuis La Rioja Alta S.A., gelegen net onder Bilbao, gaan ze graag nog een stap verder voor de ontwikkeling van hun verfijnde wijnen. Zo maken ze bijvoorbeeld hun eigen wijn vaten, gemaakt van Amerikaanse eik, waardoor ze zelf de opvoeding van de wijnen helemaal beheersen. Deze finesse zal zich laten smaken in de wijnen die we proefden.


In het prachtige kader van restaurant Sir Kwinten werden we getrakteerd op een exquis menu, samengesteld door de topchef Glenn Verhasselt (voormalig jonge chef van het jaar bij Gault Millau) en met wine pairing door Yanick Dehandschutter, veelvuldig beste sommelier van België. Daarbij kwamen zowel de wijnen van La Rioja Alta S.A. aan bod alsook de wijnen van de zusterbedrijven.

Na de eerste lekkere hapjes, werden we al meteen verrast door een prachtige combinatie: Bonito “Sashimi” in combinatie met de Pazo de Seoane, Rosal 2019. De tonijn werd rauw geserveerd met een heerlijk fris sausje van kaffir limoen. De witte wijn paste perfect bij dit gerecht door de aroma’s van de witte bloemen, met name jasmijn en wit fruit zoals peer en meloen.

Als volgende gerecht toverde chef Glenn een schitterende open ravioli met kreeft op tafel. De bijhorende saus had een erg mooie diepte dankzij de shiitake. Door deze creatie was het perfect mogelijk om hiernaast een rode wijn te serveren. De Finca San Martin, Crianza 2018, toonde zijn jeugdige krachtigheid. De wijn wordt gemaakt met 100% Tempranillo-druiven, afkomstig van de wijngaarden in Torre de Ona, in de uitlopers van de Sierra de Cantabria. Door het terroir dat voornamelijk bestaat uit kalksteen, krijgen we wijnen met een mooie aromatische complexiteit en tegelijk frisheid.



Daarnaast proefden we een tweede wijn, de Finca Martelo, Reserva 2014. Deze wijn heeft naast 95% Tempranillo ook nog 5% Mazuelo, Garnacha en Viura. De druiven komen van 60 jaar oude wijnstokken en de wijn zelf wordt 24 maanden gerijpt op 80% Amerikaanse en 20% Franse eiken vaten. Dat maakt dat deze wijn meer body heeft dan zijn voorganger maar toch op de finesse gemaakt is. Persoonlijk vonden wij de eerste wijn beter bij het gerecht passen en zouden we deze prachtige krachtpatser houden voor een pairing met vlees.
In het volgende gerecht worden we alweer heerlijk verrast door de chef met zijn interpretatie van kwartel ‘gelakt’ en morieltjes. Het gerecht is een waar kunstwerkje maar tegelijk heeft het ook zo een verfijnde smaken. De kwartel is prachtig gegaard, terwijl de saus van morieltjes een echte ‘mouthpleaser’ is. Met dit gerecht zitten we volop in het herfstseizoen en dus mogen de iets stevigere wijnen open. We schakelen nu over op het gamma van La Rioja Alta S.A. Als eerste wijn proeven we de Viña Alberdi Reserva 2016. Opnieuw een wijn met 100% Tempranillo maar ditmaal afkomstig van hoger gelegen terroirs (400-600 meter boven de zeespiegel). De wijn heeft een intense robijnrode kleur en valt op door zijn aromatische intensiteit. Als tweede wijn wordt ons een Viña Ardanza, Reserva 2015, voorgesteld. Deze evenwichtige, zijdezachte en krachtige wijn is wat ons betreft de winnaar van de twee naast dit gerecht.

In het hoofdgerecht wordt er geschakeld naar Belgisch Witblauw dat door de chef op perfecte wijze werd gegaard in combinatie met Ponzu en een mooie beurre noisette. Voor de wine pairing worden deze keer alle registers opengetrokken. We starten met een Viña Ardanza, Gran Reserva 2014. Dit is een nieuwe Gran Reserva-stijl die tegelijk frisheid maar ook intensiteit brengt en bovendien met een schitterend rijping potentieel. Hoewel al mooi op dronk, kan deze krachtpatser zich zeker nog ettelijke jaren ontwikkelen in de betere kelder. De wijn brengt intense aroma’s naar boven van rode bessen, frambozen, wilde bramen en pruimen. Heerlijk.


Als tweede wijn bij dit gerecht proeven we de Gran Reserva 904 in de jaargang 2011. Dit is één van de toppers van La Rioja Alta S.A. en dat laat zich ook proeven. We hebben hier een dieprode wijn met intense en complexe aroma’s en onderliggende toetsen van kruidnagel, chocolade en geroosterd hout. Deze wijn is werkelijk schitterend en gaat gigantisch goed samen met het rode vlees. Bovendien heeft ook deze wijn nog een enorm bewaarpotentieel!
We naderen stilaan de grote finale en uiteraard kan een dessert dan niet ontbreken. Maar ook hier weet de chef te verrassen met een atypisch dessert: Geitenkaas “Texelse Oude” met gepofte biet en zuring. Het blijkt de ideale voorzet te zijn voor een pairing met de witte wijn van Lagar de Cervera, Albariño 2021. Deze witte wijn met uitgesproken aroma en toetsen van appel en rijpe peer blijkt een goede gezel van de geitenkaas te zijn.


Op deze prachtige noten werd deze gastronomische wandeling afgesloten. We hebben heerlijk genoten van de heerlijke pairing tussen de sterrenkeuken van Sir Kwinten en de fijne wijnen van La Rioja Alta S.A. We zijn dus helemaal in de mood voor het nieuwe seizoen!