Antwerpen ligt sinds enkele maanden weer een beetje dichter bij de States én de zee. Want sinds de opening van The Juicy Seafood kan je nu ook in de Koekenstad genieten van heerlijke zeevruchten mét een Louisiana-sausje. Puredeluxe trok naar dit nieuwe culinaire adres om kennis te maken met het absolute schoolvoorbeeld van de intussen immens populaire en authentieke Amerikaanse seafood boil-traditie.
Primeur
In het bruisende hart van Antwerpen, tussen de Schelde en de kathedraal, hangt er altijd een gezellige drukte: een publiek van alle leeftijden met veel honger, dorst en zin in avontuur. En dat laatste is ook meteen wat The Juicy Seafood enorm typeert. De sfeer van deze plek ademt een enorm hoog Americana-gehalte: een blitse menukaart, flashy decoratie, exotische geuren en vooral een gevoel van overvloed. “Het is trouwens een primeur, want dit is het allereerste Belgische filiaal van de succesvolle Amerikaanse keten. De oprichters hebben al een dertigtal adressen in de States en zijn speciaal naar hier gekomen om ons team op te leiden en het geheim te delen van hun concept”, vertelt chef David trots achter de potten van de keuken. “Het meest populaire gerecht is onze Party Combo voor twee, een mix van sneeuwkrabbenpoten, garnalen, rivierkreeften, mosselen, maïskolven, aardappelen en broccoli.”
A secret touch of Cajun
Puredeluxe waagde zich aan een portie venusschelpen, Sint-Jakobsschelpen en een kreeftje natuurlijk. Noblesse oblige. “Eerst koken we onze verse zeevruchten en dan worden ze gemengd in een botersaus met de kenmerkende Cajun-kruiden, waardoor elk gerecht extra speciaal wordt. Het exacte recept van de saus kan ik helaas niet verklappen, dat is classified. (lacht)” Geheim of niet, het succes van de aromatische Cajunkruiden gaat terug naar de Franse kolonisten (Cuisine Cadienne) die zich enkele eeuwen terug in Louisiana vestigden. De belangrijkste ingrediënten zijn paprikapoeder, zwarte peper, oregano, tijm, knoflook en zout. Al deze aroma’s samen voegen een extra smaakdimensie toe aan vlees, tofu, schaal- en schelpdieren. Toch worden de zeevruchten bij The Juicy Seafood niet zomaar overgoten met het rode sausje; aan tafel verschijnt de ober met een stevige plastic zak gevuld met twee vers gekookte kreeften én Cajun-saus. Door het geheel voor de ogen van de klanten te mengen ontstaat er een intense geur- en smaaksensatie.
Amerikaanse eetcultuur
Gelukkig is er voldoende ‘beschermingsmateriaal’ voor handen om de kreeft te verorberen. Ideaal voor een ‘dirty’ of beter ‘messy’ dinnerdate met vrienden en familie, maar voor een echte date misschien net iets te avontuurlijk? Dankzij The Juicy Seafood is de modestad in elk geval een vleugje Amerikaanse eetcultuur rijker. “De seafood boil draait om eenvoud, versheid en een overvloed aan smaak. Het is een eetervaring met de nadruk op informele gezelligheid, royale porties en sharing.” Hoewel in Amerika dit concept al jarenlang een groot succes is, is het nog niet meteen duidelijk of deze traditie ook de Belgische harten zal veroveren. Maar we waren in elk geval aangenaam verrast door de uitzonderlijke kwaliteit, intense smaak én versheid van alle ingrediënten.
Van oesters tot mochi
Wie niet meteen zin of tijd heeft om te peuzelen van de sappige Cajun-kreeft, kan hier ook heerlijk aperitieven en genieten van een verse portie Zeeuwse oesters. Voor wie de seafood boil iets te ‘messy’ lijkt, zijn er ook gefrituurde calamari, sappige mosselen en de beroemde Po’Boy Sandwich. Dit befaamde broodje van Louisiana is een Franse baguette met gefrituurde zeevruchten. Om een bezoek aan The Juicy Seafood met een zoete toets te eindigen, raden we het assortiment mochi’s aan, overheerlijke Japanse ijsjes met kleefrijst, een juicy finale van een bruisend avondje Antwerpen.
The Juicy Seafood
Suikerrui 16, 2000 Antwerpen
Openingsuren
Maandag tot en met donderdag: 12:00-14:30 – 18:00-22:30
Vrijdag, zaterdag en zondag: 12:00-15:00 – 18:00-23:00