Graham’s heeft al meer dan een eeuw een reputatie als producent van uitstekende Vintage Port. Deze wijnen staan bekend om hun opmerkelijke rijkdom, concentratie en stevige tannine structuur: een combinatie die een indrukwekkende levensduur oplevert. Het weer in de wijngaarden is de belangrijkste bepalende factor: de omstandigheden moeten ideaal zijn gedurende het groeiseizoen en tijdens de daaropvolgende oogst. Graham’s buitengewone kwaliteit is het resultaat van de unieke kenmerken van de vijf wijngaarden die bijdragen aan de Vintage Port.
De historie van Graham’s gaat drie eeuwen terug. De familie Symington, van Schotse, Britse en Portugese afkomst, produceert al sinds 1882 en over vijf generaties heen portwijnen in het Noorden van Portugal. Ze combineren hun passie voor de productie van verfijnde wijnen en portwijnen met een groot engagement voor deze regio. Vandaag werken tien familieleden voor de verschillende Porto huizen van de groep: Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s alsook hun verschillende Dourowijnen projecten – Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataide, Altano en Prats & Symington (befaamd voor Cryseia) – en tenslotte ook voor het nieuwe domein in Alto Alentejo, Quinta da Fonte Souto, dat in 2017 werd gelanceerd.
Wist je dat Graham’s “Vintage Character” Port, tegenwoordig bekend onder de naam “Six Grapes“, het enige merk Port was dat de voormalige Britse premier Sir Winston Churchill zijn hele leven lang kocht? Het lijkt erop dat hij alleen genoegen nam met het beste.
Symington Family Estates is een van de toonaangevende producenten van premium portwijnen, de familie bezit de grootste wijngaard in de Douro, met 26 Quintas die in totaal 2.462 hectare beslaan waarvan 1.114 hectare wijngaarden. Duurzame wijnbouw staat voorop in de wijngaarden en 130 hectare wordt in biologische wijnbouw beheerd, de grootste oppervlakte aan biologische wijngaarden in de Dourovallei. De familie investeert volop in onderzoek en ontwikkeling van de wijngaard om in te kunnen spelen op klimaatverandering. Ze hebben een ambitieus duurzaamheidsplan, met verscheidene doelstellingen die ze wensen te behalen onder de noemer Mission 2025. In 2019 werd Symington Family Estates als eerste Portugese wijn onderneming een certified B Corporation, en voegen ze zich hiermee bij een wereldwijde gemeenschap van ondernemingen die gecontroleerd worden op de hoogste standaard van verantwoordelijkheid op sociaal -en milieuvlak, vanuit de overtuiging dat al hun activiteiten de goede zaak dienen.
De missie van Graham’s Port is duidelijk. Het maken van de fijnst mogelijke en duurzame Port. Tegenwoordig wordt deze hoge reputatie nog steeds hoog gehouden. Alleen de crème de la crème van de druiven wordt gebruikt en het rijpingsproces vindt plaats in eikenhouten vaten. Het gehele proces wordt begeleid door ervaren en gedreven Port-specialisten. Hierdoor blinkt Graham’s Port uit in het maken van de schitterende Vintage Port en de oude Tawny Port.
Graham’s Port nam bovendien deel aan verschillende internationale wijncompetities. Dit bracht hen in totaal achtmaal goud, zevenmaal zilver en één keer een trofee op. Dit is het hoogste aantal gouden medailles wat ooit door een Port merk is verkregen! En dat Porto niet klassiek hoeft te zijn, bewijzen ze bij Graham’s met hun inspirerende cocktailrecepten.
Port Garibaldi
Ingrediënten:
60ml Six Grapes
15ml citroensap
15ml Italian bitter (martini bitter, campari)
120ml vers sinaasappelsap
Bereidingswijze:
- Bewaar alles gekoeld voor je alles shaket
- Schudt koud met 1 ijsblokje
- Serveer in longdrink
Emilia 2.0
Ingrediënten:
60ml Blend N°5 White Port
30ml rode pompelmoessap
20ml citroensap
10ml simpele siroop
1d absinthe
Scheutje soda
Bereidingswijze:
- Shake alles en voeg een scheutje soda toe
- Serveer in longdrink
- Werk af met een schijfje rode pompelmoes
Lees zeker ook zeker ook onze andere artikels binnen PureFood, zo ontdek je nog andere leuke nieuwigheden in food, drinks en restaurants. Cheers en veel leesplezier!