Dit artikel wordt U aangeboden door The Macallan
Nu we volop in de winter vertoeven, is er niets fijner dan even de tijd te nemen. Tijd om van de aangename dingen in het leven te genieten. Haardje aansteken, een goed boek erbij nemen, genieten van het nu. Het moment wordt nog beter met een lekkere whisky in de hand, puur of on the rocks. Picture perfect. Maar net zoals je bij wijn de kunst van het proeven kan ontwikkelen, opent zich met whisky een minstens even interessant universum van smaken en geuren. Samen met het vooraanstaande Schotse single malt whisky merk The Macallan nemen we jou graag mee in dit verhaal. Een verhaal van vakmanschap, ambacht en de zoektocht naar de beste houten vaten voor het beste eindproduct.
Het verhaal van The Macallan voert ons terug naar Schotland nabij de Spey rivier. Het is hier dat Alexander Reid in 1824 The Macallan distilleerderij opstart. Het zal later goede grond blijken want de naam The Macallan komt van de samentrekking tussen Magh, wat zoveel betekent als vruchtbare grond, en ‘Ellan’ naar de monnik St. Fillan. Deze kerk stond al eeuwen op het grondgebied van wat later The Macallan distilleerderij zou worden. Sinds mensenheugenis werd hier aan de rivier Spey het overtollige gerst tot whisky gestookt. Een traditie die van goudwaarde zou blijken.


Blik op de wereld
Een minstens even gedurfde als briljante zet van The Macallan, was dat ze hun blik op de wereld zetten. Zo gaan ze er prat op om alleen de beste houtsoorten te selecteren voor de rijping van hun single malt whisky. De Master Wood Maker kiest zelf de bomen uit waarvan men eikenhouten sherryvaten zal maken waar de whisky later in zal rijpen. Dit proces neemt 6 jaar in beslag alvorens de vaten gevuld worden met whisky. Door dit intensieve proces kosten deze vaten ook 5 keer meer. Maar als je weet dat 80 procent van de smaak van whisky voortkomt uit de juiste keuze van de houten vaten, dan begrijp je al snel het belang van het juiste vat.


The final cut
Maar het begint natuurlijk eerst bij wat er finaal op het vat gaat belanden. En het spreekt voor zich dat ze bij The Macallan ook hier uiterst selectief te werk gaan. Slechts 16 procent van het distillaat is goed genoeg als basis om de whisky mee te maken. Ze noemen het zelf ‘The finest cut’. Het is dit distillaat dat later zal zorgen voor het volle en aangename karakter van de whisky. Om tot dit uiterst verfijnd distillaat te komen, gebruiken ze bij The Macallan wel zeer eigenzinnige copper stills. Niet alleen doet de vorm anders dan anders aan, bovendien gebruiken ze bijna de kleinste copper stills van alle distilleerderijen langs de Spey rivier. Dat zou ervoor zorgen dat de spirit meer contact heeft met het koper waardoor het zijn rijke smaak bekomt.


De natuurlijke kleur van whisky
Het distillaat wordt whisky na een zorgvuldige rijping op de Amerikaanse of Europese eikenhouten vaten. Het is aan dit uitgekiende verouderingsproces dat de whisky niet alleen zijn smaak maar ook zijn kleur zal ontlenen. Bij The Macallan whisky is de kleur van de whisky alleen maar het resultaat van een natuurlijk proces door contact van de whisky met het vat. De Master Whisky Maker zorgt er met zijn kennis voor dat er consistentie is tussen de verschillende flessen die finaal van een whisky worden gemaakt.

Unieke lezerswedstrijd
Nu we allemaal al een kleine introductie hebben gekregen in de wondere wereld van whisky, zijn we natuurlijk ‘getriggerd’ om meer te ontdekken.
Daarom geven Puredeluxe en The Macallan jullie de kans om een unieke The Macallan single malt whisky experience te winnen!
Wat kunnen jullie winnen:
Wij geven voor 4×2 personen een unieke The Macallan experience weg bestaande uit een exclusieve tasting, bijpassend diner en overnachting met ontbijt.
Decor van deze unieke en luxueuze ervaring is het prachtige kader van La Terrasse du Zoute te Knokke-Heist (https://www.laterrasseduzoute.be/home/)
U wordt ondergedompeld in de magische wereld van single malt whisky en The Macallan onder de professionele begeleiding van Carl Van Droogenbroeck (winnaar World Class Belgium 2013 en WSET trainer).
Na deze introductie in de single malt whisky wereld en de verschillende The Macallan expressies, worden de gasten verwacht voor een exclusief diner bij La Terrasse du Zoute. Ongetwijfeld staan er dan nog een paar opmerkelijke whisky pairings op het menu.
U overnacht vervolgens in het prachtige L’Hôtel Lugano (https://www.hotellugano.be/hospitality-runs-in-our-dna/) inclusief ontbijt.





Hoe werkt de wedstrijd:
De wedstrijd speelt zich enkel af op de Instagram pagina van Puredeluxe: www.instagram.com/puredeluxe.eu
1/ Volg de Instagram accounts @the_macallan, @puredeluxe.be en @laterrasseduzoute
2/ Tag 1 persoon waarmee U deze prijs wil winnen
3/ Vertel in het Instagram bericht onderaan in de commentaren waarom U deze prijs wil winnen
4/ Maak extra kans door dit bericht te delen in uw Instagram story en door @the_macallan, @puredeluxe.be en @laterasseduzoute te taggen
Wanneer loopt deze wedstrijd:
De wedstrijd loopt van donderdag 17 december tot en met zondag 27 december 00.00 2020.
Hoe worden de winnaars aangekondigd:
De winnaars worden aangekondigd op het Instagram kanaal van Puredeluxe.be zowel in het bericht van de wedstrijd in kwestie als in de story.
De winnaars worden persoonlijke gecontacteerd.
De winnaars van de wedstrijd worden aangekondigd op maandag 28 december 2020
Belangrijke informatie i.v.m. de wedstrijd:
De wedstrijd loopt enkel in België en is enkel toegankelijk voor de Belgische inwoners.
De wedstrijd is enkel toegankelijk voor mensen boven de 21 jaar.
De wedstrijd is niet toegankelijk voor personeel van CCEP of Puredeluxe.
De organisatie van The Macallan Tasting experience vindt plaats op een nader te bepalen datum (zal op een weekdag plaatsvinden maandag t.e.m. donderdag) in samenspraak met alle winnaars, brand ambassadeur Carl Van Droogenbroeck en Hotel Lugano en wanneer het door de overheid toegelaten is cfr. de geldende corona maatregelen.