Gastronomische sushi’s
Op een boogscheut van het Stéphanieplein, hartje Brussel, opende Sushi Avenue enkele maanden geleden zijn deuren. “Sushi Paradise Here” pronkt er in neon letters achteraan in het restaurant. En inderdaad. Niet alleen de smaken en de porties overstijgen alle verwachtingen.
De eeuwenoude Japanse culinaire kunstvorm krijgt hier een nieuw elan, of zeg gerust een Oekraïense touch. “In Kiev wordt er enorm veel sushi gegeten. Wij hebben ons geïnspireerd op de hedendaagse Japanse keuken, een beetje in de lijn van Zuma, een bekende internationale luxe-keten. Wie van onze variant geproefd heeft, wil niets anders meer”, vertelt zaakvoerder Igor enthousiast. “We zijn anderhalf geleden begonnen met take-away vlakbij het Europees parlement, maar we merkten door het enorme succes dat er ook nog ruimte was in Brussel voor een restaurant.”
Sushi betekent letterijk azijnrijst. De oorsprong van sushi ligt in de conserveringsmethode van vis in gefermenteerde rijst, een techniek die al meer dan duizend jaar geleden werd toegepast in Zuidoost-Azië. Deze methode verspreidde zich naar Japan waar het verder werd ontwikkeld. Met de komst van rijstazijn werd de fermentatietijd aanzienlijk verkort en smaakte de rijst nog lekker ook. De sushi zoals we die vandaag kennen met verschillende soorten vis, groenten, zeevruchten en zeewier veroverde de rest van de wereld.
Sushi’s next level
Met Sushi Avenue wil de Oekraïense gastronomische ondernemer Igor het Brusselse sushi-aanbod een extra boost geven. “We zijn al drie jaar bezig met ons concept in Kiev en was meteen een schot in de roos. Onze sushi’s zijn echt wel anders en we hebben maar liefst dertig verschillende soorten.” Er zijn natuurlijk de klassieke sushi’s met zalm, tonijn en zeevruchten, maar vooral de combinaties van minder voor de hand liggende ingrediënten spreken tot de verbeelding. Van gegrilde zalm in combinatie met peer en philadelphia kaas, ‘shrimp on fire’ een pittige roll met zalm en mango tot de vegan optie met groene asperges en wakamesalade, niet alleen de smaak is voortreffelijk ook de porties zijn aanzienlijk. En voor de echte luxepaarden, zijn er de must-have rolls met kaviaar, foie gras, zwarte truffel en Parmezaanse kaas.
Sweet h(e)aven
Ondanks de bijzondere combinaties zijn ook de Japanse klanten enthousiast. “We hebben al veel positieve reacties gekregen van Aziatische en Japanse klanten. Niet alleen door onze formules, maar ook omdat we met de meest verse ingrediënten werken. Elke dag wordt hier verse vis geleverd om de kwaliteit van onze sushi’s te garanderen.” Wie na al die copieuze schotels nog plaats heeft voor een dessert, moet zeker de Raffaelo sushi’s van banaan, witte chocolade, karamel en amandelen uitproberen, of de homemade mochi van kers, pistache of mango. Wat er ook van zij, de snelle, gezonde en verfijnde hap krijgt hier een nieuwe dimensie. En ook de locatie mag er wezen, want de twee verdiepingen stralen een kosmopolitische sfeer uit: design zetels, elegante borden en flashy wanden katapulteren je naar exotische oorden. Te grote porties? Geen enkel probleem, dankzij de take-away kan je thuis nog nagenieten van je favoriete rolls.
Sushi Avenue – Fusion Kitchen
Charleroise Steenweg 41, 1060 Brussel