Nadat Piper-Heidsieck al eerder samenwerkte met enkele grote namen uit de Belgische gastronomie om een eigen Essentiel By champagne te cocreëren, slaat het deze keer de handen in elkaar met Valentin en Charlie, het bruisende duo achter cocktailbar Botanical by Alfonse.
Valentin Norberg staat bekend om zijn cocktails met intense, complexe en perfect uitgebalanceerde aroma’s. Elke maand opnieuw ontwikkelt hij nieuwe, gedurfde creaties die de seizoenen respecteren. Piper-Heidsieck nodigde de mixologist uit om zijn eigen Essentiel By Alfonse te creëren. En dat samen met Emilien Boutillat, de getalenteerde Chef de Caves van Piper-Heidsieck. Waarop een trotse Norberg zijn shaker met veel plezier inruilde voor een glas champagne.

De cuvée Essentiel belichaamt de karakteristieke stijl van Piper-Heidsieck. Complex, fris en uitgebalanceerd. Het profiel ervan beantwoordt zelfs aan de verwachtingen van de meest veeleisende topchefs en wijnkenners. Hoe de cuvée Essentiel die status van ideale tafelgenoot voor je culinaire diner bereikte? Door een subtiele combinatie van drie druivensoorten, een Extra-Brut dosering en een lange rijping in de Piper-Heidsieck kelders. Want zo werd de gastronomische champagne met toetsen van pruimen, brioche, pompelmoes en honing gecreëerd.
Piper-Heidsieck riep Essentiel By in het leven om zijn culinaire partners nog beter te kunnen ondersteunen. Het initiatief biedt culinaire professionals, topchefs en sommeliers een oplossing op maat aan. Want het geeft ze de kans om hun eigen dosering – en dus ook hun eigen, unieke cuvée Essentiel – te creëren. Voor Emilien Boutillat, Chef de Caves bij Piper-Heidsieck, is “de dosering, de stap in het sublimatieproces die de blend van een champagne bepaalt, vergelijkbaar met de fase waarin de chef-kok zijn gerecht perfectioneert met de juiste kruiding.”



EEN SPRANKELEND JAAR!
Samenwerken met een groot champagnehuis om je eigen cuvée samen te stellen, het was een droom die werkelijkheid werd voor Valentin. De mixologist trok in januari 2022 dan ook met een hoofd vol ideeën en een sprankel in zijn ogen naar Reims, vergezeld van zijn wederhelft. Klaar om de geheimen van Piper-Heidsieck te ontdekken. Hun jaar begon alvast veelbelovend. Na een uitgebreid bezoek aan de iconische plek ontmoette het duo Emilien Boutillat, de ingenieuze Chef de Caves van Piper-Heidsieck. Hij deelde zijn ervaring, kennis en knowhow, bracht Valentin de kunst van het mengen bij en hielp hem zijn karakteristieke cuvée uit te werken. Wat volgde waren twee intensieve dagen vol proeven en gedachten uitwisselen om de perfecte dosering te vinden. Twee dagen waarin het instinct, de neus en het smaakpalet van de twee op volle toeren draaiden. Valentin had de specifieke aroma’s die hij in zijn Essentiel By Alfonse cuvée wilde verwerken al in zijn hoofd. De barman had immers al ervaring met bubbels. Hij verwerkt ze niet alleen in zijn cocktails, maar drinkt ook graag champagne. Zijn ideale champagne is er één met tonen van geroosterd brood en een subtiele zuurgraad. Hij creëerde Essentiel By Alfonse dan ook naar dit beeld: delicaat, vol durf en ronduit heerlijk. Je kan zijn verfijnde cuvée vanaf nu ook proeven in Botanical by Alfonse en Liquorette en online via de webshop.
ESSENTIEL BY ALFONSE!
Piper-Heidsieck Essentiel By Alfonse heeft een rijk en complex aroma. De precisie en het evenwicht van de champagne weerspiegelen Valentins wereld en zijn uitzonderlijke mixtalent. Royale aroma’s van witte perzik, brioche en pompelmoes gaan over in zachte toetsen van melk. Een vleugje geroosterde amandelen maakt het smaakprofiel af. Het mondgevoel is romig en elegant, terwijl de afdronk eindigt met een minerale noot.
- 47% Pinot Noir 31% Meunier 22% Chardonnay
- Liqueur: Chardonnay Vertus 2009
- Dosering: 5g/L
- Basisjaar: 2014
- Jaar van botteling : 2015
- Dégorgement: juni 2022
- Verkooprijs bij Botanical by Alfonse en Liquorette: 57 €