Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!
Kan je in het kort de geschiedenis van kaasaffineurs Van Tricht uitleggen?
In 1970 startten mijn grootouders langs vaders kant een luxe delicatessenzaak op de Fruithoflaan in Berchem na jarenlang een patisserie zaak gerund te hebben. In die tijd bestond het aanbod uit charcuterie, bereide gerechten, wijnen, bieren, conserven en natuurlijk ook kaas wat toen een beperkt stukje van het aanbod was. Op een bepaald moment waren mijn grootouders op pensioenleeftijd en vroeg mijn grootvader aan mijn ouders of ze geen interesse hadden in de zaak. Het initiële antwoord van mijn ouders was nee maar toen er andere geïnteresseerden waren voor de zaak besloten ze toch om hem over te nemen.


Het eerste wat mijn ouders deden toen ze de zaak overnamen was met hun spaargeld een kaastoog plaatsen want die passie voor kaas was er toen al. Ze besloten het kaasassortiment uit te breiden en werkten hiervoor samen met Franse kaasrijpers om zo speciale kazen aan te kopen en aan te bieden in onze winkel. Dit idee was nieuw voor België en een groot succes want mensen kwamen speciaal naar de winkel om onze nieuwe kazen te ontdekken.
Mijn vader zag ook dat er professionele restaurateurs naar de winkel kwamen om onze kazen te kopen. Met zijn achtergrond als vertegenwoordiger begon hij met het aanleveren van kazen aan restaurants in Antwerpen en zo heeft hij dat stilaan uitgebreid. Aal snel besloot mijn vader om een rijpingskastje te bouwen om zo zelf te experimenteren met de rijping van kazen. Niet veel later hebben ze hun eerste werknemer Peter aangenomen om in de groothandel bestellingen klaar te maken en daarna kwam ik erbij.
Waar komt jouw passie voor kaas vandaan?
Mijn passie voor kaas is zeker niet aangeboren maar is gerijpt door veel met kazen bezig te zijn. Ik studeerde aan de hotelschool omdat ik net zoals mijn ouders een echte Bourgondiër ben en echt geniet van lekker eten en drinken. Tijdens mijn studententijd ging ik tijdens het weekend naar huis om te werken en te helpen in onze groothandel. Na de hotelschool ben ik meteen aan de slag gegaan in de zaak van mijn ouders. In deze periode nam mijn vader mij regelmatig mee naar kaasboeren en producenten en was ik zelf ook bezig met de rijping van onze kazen en zo is mijn passie gegroeid.
Hoe Verloopt de samenwerking met je vader?
De samenwerking met mijn vader verliep altijd heel vlot en er waren eigenlijk nooit conflicten. Ik ben mijn vader heel dankbaar dat hij mij altijd de kans gaf om mijn eigen ding te doen maar tegelijk stond ik altijd open voor zijn goede raad. Mijn vader is een grote inspiratiebron voor mij omdat hij samen met de mensen waar wij mee samenwerken aan een mooie weg heeft getimmerd en het is een eer om daar nu verder aan te bouwen. Nu mijn vader met pensioen is maar betrek ik hem nog regelmatig met de zaak want ik vind het belangrijk dat we mijn nieuwe visie en zijn ervaring kunnen bundelen om zo de juiste keuzes te maken.
Kan je de lezers kort uitleggen wat jullie precies doen?
Wij zijn kaas affineurs, dit is een Franse term voor het rijpen van kazen. Dus wij zijn dus echt met de rijping van kazen bezig vooral die van ambachtelijke kazen. Wij volgen het traject van de rijping op zodat deze kazen extra smaak en complexiteit gaan krijgen. Dankzij dit proces zorgen we ervoor dat de kazen pas naar de klant gaan als ze op hun toppunt zijn. We vinden het daarom belangrijk om met goede producten en producenten te werken want als het basisproduct niet van topkwaliteit is, zal ons eindproduct ook niet top zijn.
Is duurzaamheid voor jullie belangrijk?
Ook voor onze producten wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarom is transparantie nodig zowel voor de vlees als de kaas industrie. Je weet zeker dat je een goed product koopt als je er een correcte prijs voor betaald. Wij kopen onze producten van producenten die hun dieren met respect behandelden, genoeg ruimte geven en het juiste eten geven. We kopen graag aan bij ambachtelijke kaasmakers want zij gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
Waar kunnen onze lezers jullie producten vinden?
Je kan ons nog steeds vinden op de Fruithoflaan weliswaar niet meer in het pand van 1970 maar een paar huizen verder. Daar hebben we onze grootste winkel waar klanten bereide gerechten, charcuterie, bier, wijn en natuurlijk een uitgebreid assortiment kazen kunnen kopen. Onze tweede vestiging “Only cheese” kan je nu al 10 jaar vinden bij Brouwerij De Koninck. Zoals de naam al zegt wordt hier enkel kaas aangeboden. Verder kan je onze kaas ook terugvinden bij verschillende top horecazaken in België maar ook Cru werkt met een groot assortiment van onze kazen.
Jullie kazen zijn wereldwijd op verschillende plaatsen te verkrijgen maar op welke plaatsen ben je het trotst?
We leveren al meer dan 15 jaar aan enkele luxe resorts in de Malediven dat vind ik wel uniek dat onze kazen daar liggen. Maar de meest unieke plaats waar onze kaas terecht is gekomen is het ISS. Wij hebben een importeur uit New York die onder andere kaas aanlevert aan een kaaswinkel in de buurt van de ruimtebasis in Houston en op die manier is een astronaute fan geworden van onze kazen. Wanneer ze op missie ging vroeg ze aan NASA om een paar guilty pleasures mee te sturen, waaronder onze kaas. Dit is twee keer gebeurd en toch ook wel het coolste dat ik heb meegemaakt.
Zou je iets anders gedaan hebben als je toen wist wat je toen wist?
Als ik in mijn beginjaren zover had gestaan en dezelfde internationale contacten had als nu dan was ik graag enkele jaren in het buitenland gaan werken bij collega affineurs of kaasproducenten. Ik zou waarschijnlijk ook langer gewacht hebben om in de zaak te stappen. Ik heb uiteindelijk geen spijt dat ik vroeg begonnen ben maar ik vind het wel jammer dat ik niet meer ervaring heb opgedaan bij andere producenten en niet meer gereisd heb.
Wat is jouw favoriete kaas?
Het is een melig antwoord maar ik ben van mening dat iedere kaas zijn moment heeft. Persoonlijk ben ik een enorme liefhebber van een goede buffel mozzarella of een lekkere burrata. Ik heb natuurlijk ook Belgische favorieten zoals de kazen “Funky monk” en “Juliette” dit zijn kazen die wij hebben gemaakt in co-creatie. De “Funky monk” is een moderne versie van de traditionele Belgische pater kaas. De “Juliette” is een geitenkaas die gecreëerd werd om de 50ste verjaardag van onze zaak te vieren en werd daarom ook genoemd naar mijn grootmoeder die in 1970 de zaak oprichtte.
Meer informatie over Kaasaffineurs Van Tricht kan u hier vinden: Website kaasaffineur Van Tricht
Wenst U nog meer Purelocal verhalen te lezen dan kan U hier terecht: https://puredeluxe.be/purelocals/