En of we met z’n allen veel zorgen hebben gehad na dit voor iedereen zware corona jaar. Alsof er nog niet genoeg rampspoed was geweest , besliste de natuur nog even zijn duivels te ontbinden boven het zuiden ons lieftallige landje. De beelden van de overstroomde gebieden zullen voor altijd op ons netvlies gebrand staan. Om even te ontsnappen aan al deze muizenissen, kwam het bezoek aan het domein Les Sorbiers als geroepen. Even weg van de wereld…
De weg naar het kasteel Les Sorbiers kronkelde ons alvast door de mooie dennenbossen van de Ardennen in Heer, een liefelijk plekje niet zo gek ver van Dinant. Wanneer we toekomen, kunnen we meteen beginnen te relaxen bij dit prachtige plaatje. Het kasteel ligt op een prachtige plek, vlak aan de boorden van de Maas. Het kasteel, ooit eigendom van de familie Boël, zet volop in op de natuur. Niet moeilijk als je 17 hectare bossen rond jou hebt liggen en vanaf het terras zicht hebt op het grootste eiland in de Maas.


eco chique kasteel aan de maas
We krijgen een prachtige spacieuse kamer op de eerste verdieping van het kasteel. Wat opvalt is dat je hier geen televisie aantreft op de kamer. En dat is heel bewust gedaan om de bezoekers helemaal te laten ontspannen. In de plaats voorziet het hotel een mooi leesboek op ieders bedtafeltje. Aan snelle wifi is dan weer wel gedacht, zodat de zakenmensen die hier op retraîte komen toch nog aan hun mails kunnen.

Maar aan mails hebben wij geen boodschap meer en dus trekken we met volle goesting naar het mooie terras voor het eerste lokale biertje van de dag. Het domein trekt resoluut de kaart van lokale producenten. En dat lijkt ons sowieso een goede keuze op weg naar leer duurzaamheid en behouden van lokale tewerkstelling. Met deze mooie gedachte toasten we met een lekker biertje van de familie Humblet uit Bertinchamps tezamen met een lekkere apero plank. Hier klinken we op het leven en alles wat dat zo mooi kan maken. Terwijl worden we nog eens verrast door een terrasoptreden van een lokaal bandje. Mooi.


dinner with a view

Naar het diner hebben we ook enorm uitgekeken. Enerzijds omdat dit plaatsvindt op één van de mooiste plekken die we al in de ardennen zijn tegengekomen: op een houten terras met zicht op de Maas. Maar anderzijds omdat de chef Nicolas Valanchon ook volop met lokale producten wil werken. Getuige het mooie uitgebalanceerde menu dat op onze borden kwam gaande van een lekkere gazpacho met groenten uit de regio tot een lekkers stuk Belgisch rund met béarnaise gemaakt op basis van de eigen tuinkruiden. Valanchon brengt een toegankelijke bistrokeuken edoch hadden we toch nog iets hogere culinaire verwachtingen in lijn met de locatie. Maar dat kon absoluut de pret niet drukken.




En dat het een glorieuze ochtend ging worden, konden we toen nog niet vermoeden. Na een verkwikkende nachtrust, wachtte ons een heerlijk ontbijtbuffet met verse home made producten. Denk daarbij aan honing van de lokale imker of eigen bereide confituurtjes. Heerlijk. Als kers op de taart behaalde onze wielertrots Wout Van Aert tijdens het ontbijt olympisch zilver. We zullen ons dus om meer dan één reden dit mooie verblijf herinneren.

Praktisch
Castel Les Sorbier
Adres: Rue des Sorbiers 241, 5543 Heer
Website: http://www.lessorbiers.com/views/NL/sorbiers/hotel.html
Telefoon: 082 22 20 63