Apéritif Restaurant & Bar is een uniek restaurant gelegen in Ubud, Bali. Het is het gastronomische restaurant van het luxueuze Viceroy Bali hotel, gelegen pal in de Balinese jungle. Kosten nog moeite werden gespaard om van dit restaurant een culinaire trekpleister te maken. The roaring twenties of de wilde jaren ’20 werden als thematisch concept gekozen voor het interieur en de bar. Passend voor de periode na de huidige coronacrisis…Aan de stoof in de keuken staat… een Belg. Tijd voor een inside look in een van de meest opvallende restaurants van Indonesië.
Een kader met verwachtingen
We starten bij het kader. Het ultraluxueuze Viceroy Hotel biedt er dan ook eentje om u tegen te zeggen. Uniek gelegen op een heuvel met uitzicht op de Petanu-rivier en de jungle, werd het Viceroy Hotel langzaam maar zeker een van de bekendste hotels van Bali. De 40 villa’s bieden allemaal een ongezien niveau van luxe mét privézwembad. Het is een oase van rust en tropische weelderigheid, die meermaals bekroond werd tot beste of meest romantische hotel in de regio (en zelfs in de wereld). Meer over dit prachtige hotel leest u in ons afzonderlijke artikel.
Dit kader schept verwachtingen en daaraan moet Apéritif Restaurant & Bar voldoen. Dat de lat hoog lag, werd duidelijk bij de constructie van het restaurant. Maar liefst 1100 vierkante meter plaats werd ter beschikking gesteld voor de enorme bar en het grote restaurant. De sfeer van de jaren ’20 werd door de hoteleigenaren als overkoepelend thema gekozen. In die eerste veel robuust hout, donkere kleuren en een gezellige koloniale sfeer. In het restaurant zorgen veel marmer, lichtere kleuren en jaren ’20 interieuraccessoires, gecombineerd met de exotische jungle backdrop, voor een setting die grandeur en elegantie uitstraalt. De gigantische open keuken en het grote glazen wijnkabinet zorgen voor kookdynamiek en geven zin in wijnplezier.
Belg aan het roer
Aan het keukenroer bij Apéritif staat de eigenzinnige en talentvolle Belgische chef Nic Vanderbeeken. Nic startte op prille leeftijd met de vaat in een Belgisch restaurant. De sfeer beviel hem en van de vaat ging het naar de mise en place. Dat viel nog beter mee en na een culinaire opleiding deed Nic ervaring op in verschillende toprestaurants over het hele land. Na die ervaring was het tijd voor een eigen zaak, Bistro Biggles in Wevelgem. Slechts een paar jaar later, tijdens een vakantiereis op Bali, besloot hij zijn leven volledig om te gooien. Hij verkoopt zijn restaurant en verhuist naar Azië. Na een periode in Vietnam belandt de jonge chef op Bali, waar hij chef wordt van het toenmalige fine dining restaurant van het Viceroy Bali hotel, CasCades. Daar gooide hij hoge ogen met zijn eclectische kookstijl bij zowel het management als de gasten. De eigenaars besloten in 2018 dat het tijd was voor de volgende stap: het prestigieuze Apéritif.
Martino en Wellington
Nic beschrijft zijn kookstijl als een internationale en eclectische keuken. Hij spitst zich niet toe op één specifieke kooktechniek of –stijl, maar gebruikt technieken uit verschillende continenten. Hetzelfde voor de ingrediënten: als het beter is uit een andere regio, gebruikt Nic het. In de menu’s zitten er vaak ook elementen die refereren naar zijn herinneringen. Zo is er de Martino, de beroemde sandwich uit het thuisland België, die Nic serveert als vers gesneden rauw rundvlees gecombineerd met gezouten eigeel, zwarte rijst en ingelegde kurkuma. De Venison Wellington wordt door de chef zelf aan tafel versneden. Hij gebruikt daarvoor perfect gebakken hertenvlees, in gezelschap van foie gras en gekruid met een Indonesische rendangsaus.
Praktisch
Een etentje bij Apéritif is niet goedkoop, maar zeker niet duur naar Europese normen. De lunch in 6 gangen kost zo’n 75 euro, het dinermenu bestaande uit 8 gangen zo’n 100 euro. Een wijnarrangement betaal je 60 euro of 180 euro voor het “Grand Cru” arrangement met prestigewijnen.
Apéritif
Jl. Lanyahan, BanjarNagi
Ubud, Bali 80571
Indonesië
www.aperitif.com – www.viceroybali.com