Onze woonspecialist Bjorn Cocquyt bezoekt al meer dan 10 jaar toonaangevende panden en immoprojecten in binnen- en buitenland. In onze rubriek Pureliving geeft hij graag zijn visie op exclusief wonen.
Elke dag worden in ons land gemiddeld bijna drie huizen of appartementen boven het miljoen euro verkocht. Luxevastgoed was daarmee nooit zo populair. “Door corona is de aandacht om mooi en comfortabel te wonen sterk toegenomen”, klinkt het bij Hillewaere vastgoed dat gespecialiseerd is in het midden- en hogere segment.
Na de uitbraak van de financiële en economische crisis goed 12 jaar geleden nam de markt voor het luxevastgoed op vele plekken in ons land een stevige duik, zeker in de provincie Antwerpen. Maar sinds enkele jaren schakelt het segment opnieuw enkele versnellingen hoger. Terwijl in 2017 alweer 810 miljoenenwoningen werden verkocht, waren er dat het afgelopen jaar zelfs 984, zo blijkt uit een analyse van Hillewaere Vastgoed, op basis van de cijfers van Statbel. Dat is een stijging van ruim 20 procent.
De trend zet zich in 2020 duidelijk verder. “Wat opvalt, is dat de kopers erg prijsbewust tewerk gaan”, vertelt Roel Druyts van Hillewaere Vastgoed. “Er wordt goed onderhandeld. We zien dat bijvoorbeeld een nieuw gebouwde villa in de meeste gevallen moeilijk de kostprijs in herverkoop haalt. Met andere woorden: in dit segment wordt geen bonus betaald om snel over een woning te kunnen beschikken, terwijl dit in de lagere segmenten vandaag vaak wel gebeurt.”
Niet geheel verrassend, is Knokke-Heist met 195 transacties koploper in de verkoop binnen het luxesegment Daar zijn er niet alleen Belgen, maar ook Duitsers, Nederlanders en Luxemburgers die bereid zijn om meer dan 2 miljoen euro op tafel te leggen.

In de provincie Antwerpen werden 129 huizen en 42 appartementen voor minstens één miljoen euro verkocht. “Hier merken we duidelijk dat het aantal projecten met luxeflats toeneemt. En dat vooral de prijzen per vierkante meter fors de hoogte ingaan. Corona blijkt weinig invloed te hebben op de verkoop. Zo brachten we in juni gemiddeld twee miljoenenpanden per week aan de man”, aldus Roel Druyts.
“De stad Antwerpen is naar Europese normen nog steeds erg goedkoop in dit segment. Zeker de zuidrand van de Scheldestad beleeft hoogdagen, omdat de Ring een probleem blijft op het vlak van mobiliteit. Anderzijds zien we ook opnieuw Nederlanders de grens oversteken omwille van aangekondigde wijzigingen in de vermogensbelasting bij onze noorderburen. Dit kan straks wel eens gunstig uitdraaien voor wie een luxueus pand wil verkopen in het noorden van de provincie.”
Compact én met bijgebouw
Opvallend: de echt grote eigendommen, met bijvoorbeeld een manège, vinden vandaag veel moeilijker een koper. “Luxueuze woningen die compacter zijn, maar met een veel hogere afwerkingsgraad, zijn daarentegen bijzonder in trek. Alle ruimtes zijn hier benut en vaak is er plaats gemaakt voor wellness, fitness, cinema of zwembad. En er is absoluut meer aandacht dan vroeger voor stijlvolle buitenruimtes. Zo hebben woningen vandaag een heel luxueus ingericht bijgebouw, dat soms een prijskaartje heeft van twee normale woningen.”
