Operahuizen zijn al eeuwen lang een prestigieus instituut van kunst en cultuur. Vaak denk je bij operahuizen aan historische en architecturale wonderen die het bezoeken zeker waard zijn. Wanneer je binnenstapt, transporteren deze gebouwen je naar het verleden, een tijd van grandeur en overvloed. Maar het kan ook anders. Maak kennis met deze 7 mooie moderne operagebouwen die je meenemen naar de toekomst.
Sydney Opera House, Australia
Het eerste en bekendste gebouw op deze lijst is “Sydney Opera House” in Australië. Het gebouw dat de skyline van Australië drastisch veranderde, werd in 1957 ontworpen door de Deense Architect Jørn Utzon. Sydney Opera House werd pas geopend in 1973 omdat het ontwerp zo vooruitstrevend was en de nodige bouwtechnieken hiervoor nog in ontwikkeling waren. Utzon werd tijdens het ontwerpen geïnspireerd door de beweging van zeemeeuwen hun vleugels, dit kan je nog steeds zien in de vorm van glazen wanden.
Walt Disney Concert Hall, California
De Amerikaanse architect Frank Gehry ontwierp de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, die geopend werd in 2003, in de deconstructivistische bouwstijl. Het exterieur van dit gebouw bestaat uit gebogen roestvrij staal dat je doet denken aan de zeilen van een schip. Deze concert hall werd van binnen naar buiten ontworpen om zo de beste harmonie te creëren tussen akoestisch en architecturaal design. Het interieur bestaat uit muren en gebogen plafonds uit het hout van de douglasspar om zo het warmst mogelijk akoestisch geluid te behalen.
Source: https://www.re-thinkingthefuture.com/case-studies/a4415-harbin-opera-house-by-mad-architects-design-inspired-by-the-surroundings/
Harbin Opera House, China
Het Harbin Opera House opende in 2015 en werd ontworpen door het Chinese architectenbureau MAD onder leiding van Ma Yansong. Het ontwerp van dit gebouw staat in sterk contrast met de moderne Chinese steden waar de gebouwen torenhoog en imposant zijn. Yangson heeft met dit ontwerp de nadruk gelegd op de integratie van dit opera house met de natuur en dit als een verlenging van het natuurlijk landschap gebruikt. Niet alleen het exterieur maar ook het interieur is gebaseerd op de omgeving. Binnenin wordt er gebruik gemaakt van organische vormen, verschillende materialen en texturen om zo goed mogelijk op te gaan in de natuur.
The Copenhagen Opera House
In 2005 werd het Operagebouw van Kopenhagen geopend na een bouwperiode van 3 jaar. Dit moderne gebouw is ontworpen door de Deense Architect Henning Larsen en geeft het publiek een fantastisch zicht op de skyline van Kopenhagen De opera bestaat uit twee architectonische elementen onder één groot dak: een lichte foyer voor de bezoekers en een zwaardere achterbouw voor de artiesten. Het exterieur is gemaakt uit kalksteen en het interieur maakt gebruik van luxueuze materialen maar het meest indrukwekkende is het plafond in het auditorium dat bekleed is met 105 000 vellen bladgoud.
Palau de les Arts Reina Sofía, Valencia
Het Valencia Opera House is als laatste element in de Stad van de Kunsten en Wetenschap ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Palau de les Arts Reina Sofía opende zijn deuren in 2005. Het exterieur van het gebouw is van vorm een reeks schijnbaar willekeurige volumes, die één worden door hun omhulling in twee symmetrische, uitgesneden betonnen schalen. Het interieur van het grootste auditorium is bekleed met keramiek waardoor het nog een jaar langer duurde voordat de akoestiek van deze zaal perfect was.
Oslo Opera House
Het volgende operagebouw op deze lijst is dat van Oslo. Het hoekige gebouw dat bekleed is met wit marmer en als een ijsberg uit het Noorse water lijkt te komen, werd ontworpen door architectenbureau Snøhetta en werd geopend in 2008. De intentie achter dit iconisch ontwerp is dat het dak bereikbaar is voor iedereen en er zo een nieuwe openbare ruimte gecreëerd wordt in het centrum van Oslo.
Guangzhou Opera House, China
Last but not least op deze lijst is het theater van Guangzhou. Dit operahuis opende in 2010 en werd ontworpen door Zaha Hadid in de deconstructivistische bouwstijl. Hadid haalde haar design inspiratie uit de principes van topografie en geologie met als doel een relatie creëren tussen de architectuur en het landschap. Het exterieur van dit gebouw is ontworpen als twee stenen die aangespoeld zijn aan de oever van de rivier. Het interieur van dit bouwwerk is geïnspireerd op een vallei die gevormd werd door erosie.
Zoekt U nog andere inspiratie rond architectuur, neem dan zeker eens een kijkje op onze PureLiving pagina!https://www.puredeluxe.be/pureliving/