Dat de Leuvense gastronomische scene aan een revival bezig is, weten we al even. Het “2 DO-lijstje” zwelt dan ook lekker aan. In de bovenste regionen van dat lijstje stond al enige tijd Gastrobar Hop te pronken. Het restaurant gaat al even over de gastronomische tongen, en uiteraard wilden wij dat zelf aan de lijve ondervinden.
Gastrobar Hop heeft een prachtig pand uitgekozen met zicht op de Leuvense Vaartkom. Wat ooit een stadskanker was, is tegenwoordig dé hotspot van Leuven. In een voormalig industrieel pand heeft Gastrobar Hop zijn intrek genomen. De industriële look van het pand werd bewaard en zelfs versterkt met een open keuken/bar. In het restaurant kan je immers kiezen om aan de toog te zitten of voor een gewoon plekje in de zaal.


Ook de aanpak van dit restaurant is vernieuwend. Het roemrijke Leuvense bierverleden wordt niet vergeten en dus kan je naast wine pairings ook kiezen voor bijpassende bieren. Het menu zelf wordt dan weer verrassend aangeboden middels 2 bites (voorgerecht porties) + een hoofdgerecht en nagerecht. Als he echt de full monty wil gaan kan je ook nog voor 4 bites in de intro gaan. Wij gingen echter voor de 2 bites omdat we ook nog de kaasschotel van Van Tricht wilden proberen aan het eind van het menu.
De eerste ‘bite’ was al super lekker met een kruidenpannenkoek gevuld met krab en avocado. Wat ook meteen opvalt is dat de ‘bites’ hier echter mooie voorgerecht porties zijn. Met evenveel zwierigheid volgt een eerste lokale gerecht met Leuvense pastrami, verscholen in een retro rood geruite verpakking. Schitterend in al zijn eenvoud.


Ondanks het prachtige bierarrangement, konden wij toch niet weerstaan aan de al even schitterende Beaujolais : Fleurie, Jean Foillard monocépage van de Gamay druif. Deze lichtvoetige alleskunner toont het vernieuwde potentieel van de Beaujolais regio. Au revoir Beaujolais Nouveau!
Onze wijnkeuze versterkt ook het hoofdgerecht: een topgerecht met eend en vijgencompote. Mijn tafelgenoot geniet ondertussen van een assortiment aangebakken wilde en tamme champignons met polenta. Succulent.
Het nagerecht wisselen we in voor een kaasschotel van Van Tricht. Heerlijk Belgische kazen die blijven verbazen ? Voor de echte lokale touch hadden wij misschien voor de Leuvense kaasmeesters Elsen gegaan. Maar dat is dan ook het enige dat wij die avond konden opmerken. We’ll be back, for sure!
Praktisch:
Adres: 1a, Vaartkom, 3000 LeuvenWebsite
Reservaties: https://hopgastrobar.be/
Openingstijden:
zaterdag | Gesloten |
zondag | Gesloten |
maandag | 12:00–15:00, 18:30–00:00 |
dinsdag | 12:00–15:00, 18:30–00:00 |
woensdag | Gesloten |
donderdag | 12:00–15:00, 18:00–00:00 |
vrijdag | 12:00–15:00, 18:00–00:00 |
Telefoon: 016 35 61 53