Onze hoofdredacteur Wim De Schutter is een gepassioneerde foodie die zowel in binnen- als buitenland al meer dan 1000 restaurants bezocht. Hij houdt zowel van (h)eerlijke toegankelijke foodconcepten als van fine dining samen met een lekker glas. De wereld van food & wine is zijn favoriete speeltuin die hij elke dag verder ontdekt. Hij deelt dan ook graag met jullie zijn ervaringen en zijn beste adressen.
Onder impuls van een ijverig stadsbestuur heeft Mechelen een ware metamorfose ondergaan. Het eens zo ingeslapen provincienest is uitgegroeid tot een attractief, mooi en dynamisch geheel. Op hetzelfde elan groeit de Mechelse Horeca mee. Eén van de voortrekkers in dit verhaal zijn de mannen en vrouwen achter The Chick. Mehdi Mathlouthi, mede-eigenaar en Mechelse ondernemer kneedt samen met vennoot Elsje Van den Bogaert hun restaurant tot een gastronomische parel.
Het verhaal van The Chick begon een paar jaar geleden voor de eerste corona golven. Het lijkt een eeuwigheid geleden. Andere tijden sport zouden ze in Nederland zeggen. Achter het team van The Chick gaat een dynamisch team van Mechelse ondernemers schuil die de hand konden leggen op een prachtig historisch gebouw in de, letterlijke, schaduw van de Sint Romboutstoren. De Mechelse kerkfabriek verkocht in 2017 de congregatiekapel en de aanpalende aanpalende Kanunnikswoning. Met heel veel noeste arbeid werd het gehele pand verbouwd tot een architecturale parel. Het restaurant bevindt zich op de gelijkvloers in een grote open ruimte waarbij het keukenteam ook een centrale rol krijgt toebedeelt. Wie later op de avond in de diepe krochten van het Mechelse wil verzeilen, kan de trap nemen naar The Cellar alwaar de kazen van de bekende Mechelse affineur Schockaert liggen te rijpen tot degustatie met het betere glas.




The Chick 2.0
Vandaag waren we echter gekomen om terug de keuken van The Chick te beoordelen. Vlak na de opening waren we al eens te gast. In het toenmalige concept van The Chick, speelde de kip, al dan niet van Mechelse oorsprong, een prominente rol. Nomen est omen. Toch voelden ze al snel aan dat hun concept hun eerder beperkte dan dat het hen vleugels gaf. Pun intended. Vandaag trekken ze resoluut de kaart van de verfijnde gastronomie aldus Mehdi Mathlouthi met de absolute ambitie om daar telkens stappen in te zetten en op te klimmen. Uiteraard waren wij dan meer dan benieuwd om dit aan de lijve te ondervinden.
Onze ijverige gastheer Mehdi komt ons, eens gezeten aan de low dining tables met prachtig zicht op de rest van de zaak, vertellen dat we vanaf nu de dagelijkse stress achter ons mogen laten. Dat lijkt ons alvast een goed plan. Het wordt kracht bijgezet door de aanpak van het team. Hier geen keuzestress van een overvol menu maar de sleutels van jouw smaakpapillen overhandigen aan het team van The Chick. De enige keuze die zich opdringt is of we de signature dish van de chef willen proeven en of we de kazen van Schockaert wensen toe te voegen. Dat eerste lieten we ons alvast welgevallen, voor de kaas komen we graag een andere keer terug, in The Cellar.

Frisse openers en mooie wijnsuggesties
Bij het aperitief, een naar de kunst gemaakt Negroni en een lekkere scherpe sour cocktail, kregen we een paar lekkere bites van Iberico Bellota en ansjovis met vadouvan. Prima opener. Voor het feestmaal van start kon gaan kregen we van de chef nog twee bites: een prachtige Fine Claire oester met frisse granité Hierbas. Voltreffer. De bijhorende kipknots genaamd ‘CFC Chicken Tandoori’ mag ondanks de leuke packaging van ons geschrapt worden. Te weinig verrassend qua smaak al zeker niet in combinatie met de verfijnde oester.





Mehdi, die naast zaakvoerder ook een enorme passie heeft voor wijn, kwam daarna aanzetten met een eerste prachtige wijn. Een Zuid Afrikaanse Chardonnay maar ‘not as we know them’ . Hij trok hier de kaart van het domein Kruger – niets vandoen met het gelijknamige park – met hun wijn ‘Walker Bay’. Johan Kruger heeft wel wat adelbrieven: in 2005 werd hij Young South-African winemaker of the year en deed veel ervaring op in Bourgogne. Kruger, getrouwd met een Belgische, zorgt met deze wijn gemaakt in de cool climate kant van Zuid-Afrika voor een frisse Chardonnay.

Smaakbommen met respect voor product
Die zou ideaal blijken bij het eerste gerecht de Steak Sandwich. Een heerlijk Ciabatta broodje met rauw en gebakken tartaar van gamba, txogitxu entrecôte, frisse granny smith en lompviseitjes. Wow, als ik er nu nog aan terugdenk, loopt het water mij terug uit de mond. Dit gerecht is een omweg waard, zoals ze in Michelin zouden zeggen: de krokantheid van het brood in combinatie met de smeuïgheid van de tartaar. Geweldig!

Het keukenteam komt al meteen met een nieuwe verrassing: Mosselen! Jaja, het is het seizoen van mosselen maar uiteraard komen ze hier met een ferme twist. Niet alleen presenteert het geheel als een plaatje, de espuma van beurre noisette die jonge mosselen begeleidt doet letterlijk en figuurlijk de vingers aflikken. Daarvoor is het gerechtje ook bedoeld: een heerlijk dip- en dripfestijn!


Voor het volgende gerecht gaat Mehdi de wijn toch weer halen bij één van zijn favoriete regio’s; Bourgogne. Maison Chanzy brengt met deze Rully en Rosey 2020 een heerlijke wijn die de nodige ‘vettigheid’ en gastronomisch gevoel zal geven bij de open ravioli van ossenstaart. Ook dit gerecht is een absolute smaakbom. De ravioli is prachtig al dente, komt met een diepe smaak van het ossenstaartvlees maar bevat toch een mooie aciditeit door de compote van braambes die zich onder deze laagjes bevindt. Uitlepelgevaar!


Mehdi komt ons dan verrassen met het nieuws dat de chef nog een tussengerecht heeft voorzien dat niet in het menu stond. Daar worden wij dan enthousiast over. Vooral omdat het 100% groentegerecht zodanig op smaak is gebracht dat het geen vis of vlees behoeft. Mooie contre-pied van het team!

Tijd om de hoofdgerechten in te zetten. Te beginnen met een prachtig stukje zeebaars, perfect in de garing, met een succulente beurre blanc en compote van gebrande sardines en babyvenkel. Opnieuw toont het team zijn culinaire kunde in de combinatie van de zuurtjes, het zilte en zoete.

En dan moest het vuurwerk nog beginnen, terwijl er toch al wat serieuze pijlen waren afgeschoten. De ‘creative chef’ Taha Oulichki, die vier jaar onder de vleugels van Piet Huysentruyt in Likoké mocht werken, kwam bij ons aan tafel met gepaste trots zijn signature dish voorstellen: langoustine tweemaal anders. Dit gerecht wordt bediend in de zaal aan tafel waarbij enerzijds de tartaar van langoustine wordt geserveerd met een zelfgedraaid ijs met dashi aangevuld met een langoustine thermidor. De combinatie van rauw en gebakken langoustine werkt schitterend. En bovenal laat men hier opnieuw het product in al zijn pracht spreken. Dit is met recht en reden een signature dish!





Om de wonderlijke avond af te sluiten, weet men terecht bij The Chick, dat het dessert misschien wel één van de belangrijkste gangen is. Het is uiteindelijk het slotakkoord dat op het eind blijft hangen. Onder impuls van de pastry chef Tom Arijs (ex Auberge Napoleon en The Glorious) wordt een heerlijke tompouce met cheesecake en sherbet van framboos opgediend. Mijn partner gaat dan toch overstag voor de kazen van Schockaert. Beiden alweer een onvervalst schot in de roos.


Conclusie
The Chick heeft van de corona periode gebruikt gemaakt om hun restaurant experience in vijfde versnelling te zetten. Weg met het betere kippenwerk, enter de verfijnde gastronomie. Gastheer Mehdi blijkt naast een gepassioneerd sommelier, met oog voor lekkere bijpassende wijnen, ook een gedreven ondernemer te zijn. Samen met zijn vennoot, gastvrouw en onderneemster Elsje stelde hij een team van jonge culinaire talenten samen komende van bij de betere culinaire huizen (‘t Zilte, Likoké, The Glorious). De ‘leading chef’ Ruben Van Sandvoet toont volop zij kunde samen met deze talenten. Dat resulteert in een heerlijke verfijnde gastronomische ervaring die regelmaat toont over heel de service en excelleert in een aantal topgerechten. De combinatie van werken met kwaliteitsproducten tezamen met innovatieve smaken en uitwerking zorgt voor een heerlijke culinaire beleving. Wij komen heel graag terug.
Adres: Sint-Romboutskerkhof 2, 2800 Mechelen
Openingstijden:
vrijdag | 18:00–23:30 |
zaterdag | 18:00–23:30 |
zondag | Gesloten |
maandag | Gesloten |
dinsdag | Gesloten |
woensdag | 18:00–23:30 |
donderdag | 18:00- 23:30 |
Reserveren nodig · Menu: thechick.be
Telefoon: 015 68 47 50 Reserveringen: resengo.com