Restaurants en hotels pakken altijd lekker uit tijdens de feestdagen. Grote kerstbomen met de mooiste versiering in de lobby, gevels vol kerstlichtjes en de lekkerste kerstdiners op tafel. Dit wil jij thuis natuurlijk ook! Maar hoe geef je een restaurantwaardig kerstfeest? Wij vroegen het aan het Antwerpse boetiekhotel FRANQ met gelijknamige sterrenzaak.
Je huis
You never get a second chance to make a first impression… Daarom verdient je voordeur zeker wat kerstliefde. Een kerstige aankomst doet al het halve werk. Hang een feestelijke kerstkrans aan je deur of maak het een pak gezelliger met twee lantaarns. Verras je gasten met decoratie op niet zo’n voor de hand liggende plekjes in huis. Dus ja, ook op het toilet! Koop niet alleen een boom, maar ook takken die je door het hele huis op kan hangen.
Hotelmanager Christel Cabanier geeft als tip om je huis te voorzien van een verwelkomend aroma. “Bij hotel FRANQ maken we gebruik van ons eigen huisparfum, wat meteen zorgt voor een warm welkom.” Benieuwd naar de geur bij hotel FRANQ? Ga langs in het hotel voor hun geurstokjes of spray.
Thuis zet je makkelijk een pannetje op laag vuur met kokend water en kaneel, kruidnagel, sinaasappelschillen en dennengroen.
De ontvangst
Zorg dat je je welkomstdrankje al klaar hebt voordat je gasten arriveren. Zet de pan met warme chocomelk of glühwein vast op of verras je gasten met een hot Aperol: verwarm Aperol, witte wijn, appelsap en sinaasappelsiroop en serveer de kerstcocktail met een schijfje sinaasappelsap, stokje kaneel en steranijs. Maak van tevoren ook al een klein hapje klaar om je gasten mee te ontvangen en neem hun jassen aan. Kleine moeite, groots gebaar! Ook een vleugje muziek op de achtergrond zorgt voor een groot verschil, aldus hotelmanager Cabanier.
de tafel
Voorbereiding is volgens sterrenchef Tim Meuleneire even belangrijk als het diner zelf. Dankzij een goede voorbereiding heb je de avond zelf meer tijd om tijd te spenderen met je geliefden.
Voor een warme uitstraling dek je je tafel met een linnen tafelkleed en linnen servetten. Ga vervolgens aan de slag met kerstversiering en maak een mooi middenstuk met dennengroen, kaarsen en kerstglitters. Als je graag op de details let, zet je je borden allemaal even ver van de tafelrand en recht tegenover elkaar. Om je bestek te doen blinken zet je een pan met kokend water op en houd je het bestek er even boven. Wrijf vervolgens je lepels, vorken en messen met een linnen servet of theedoek blinkend schoon. Doe hetzelfde met je water- en wijnglazen. Dek het bestek en de glazen overal hetzelfde in voor dat echte restaurantgevoel! Schuif de stoelen even ver aan. Niet helemaal tot aan de tafel, maar net iets ervoor. Voor een extra persoonlijke touch schrijf en decoreer je de menu- of naamkaartjes met de hand.
De borden
Je heerlijke kerstmenu is gekookt en klaar om geserveerd te worden. Kwak het eten niet zomaar op het bord, maar geef aandacht aan je gerecht. Bouw het gerecht op in de hoogte (leg dat stukje vlees op de aardappelmousseline) en doe niet te zuinig met saus. Eventueel kun je nog wat extra saus in mooie schenkkannen op tafel zetten. Haal voor Kerst alvast zo’n lange pincet in huis, waar je kleine onderdelen van je gerecht precies kan leggen waar je dat wil. Denk bijvoorbeeld aan eetbare bloemen die je bord meteen helemaal opfleuren. Tevreden? Veeg dan als laatste eventuele spatjes en vette vingers van de randen van het bord met een schone linnen doek of theedoek en je bent good to go!
Afscheid
Een geslaagd verblijf wordt in hotel FRANQ tijdens de feestdagen afgesloten met een kleine attentie ter herinnering. Na een geslaagd kerstdiner bij je thuis wil je je gasten natuurlijk ook met een warm gevoel naar huis sturen. Heb je ergens in je lades nog een polaroid camera liggen? Maak gedurende de avond leuke sfeerfoto’s van je gasten en geef hen bij vertrek één van de foto’s mee. Schrijf vanachter de datum en zo word je kerstdiner nog lang herinnerd!
Op zoek naar nog meer kerst & cadeautips? Bekijk dan zeker onze PureStyle pagina