
Longread gebracht door onze Parijse fashion correspondente Fee Valaert
Virgil Abloh, de artistiek directeur van Louis Vuitton voor mannen, liet afgelopen maand nog maar eens zien hoe je als artiest, zoals hij zelf, met als instrument een heel nieuwe kledinglijn, het beste een essentiële message krachtig overbrengt. Het is het essay geschreven door James Baldwin in 1953 dat als inspiratiebron diende voor de creatie van de modeshow van de mannencollectie van Louis Vuitton voor herfst-winter van 2021. De vertoning van de collectie, in de vorm van een video, sneed een heel actueel onderwerp aan dat verteld werd a.d.h.v. een ontmoeting tussen verschillende kunstvormen zoals dans, schaatsen, muziek en bovenal poëzie en mode. De boodschap werd verder getrokken in de aankleding van de set en keuze van locatie. Wij, de PureDeLuxe redactie, hebben deze boodschap alvast voor u ontcijferd en samen met deze nieuwe collectie, kan u deze zelf verder in dit artikel ontdekken.
1/ Wie is Virgil Abloh?

Virgil Abloh is een geboren en getogen Amerikaanse modeontwerper met Ghanese roots. Hij kan niet enkel trots zijn op zijn twee kinderen maar ook op de lange carrière die hij zelf heeft opgebouwd tijdens zijn 40 jaar op deze aarde. Al gauw na het afstuderen aan de Illinois Institute Of Technology met een master in architectuur, schreef hij samen met twee andere vrienden een blog genaamd The Brilliance, waar ze over en met inspirerende mensen praatten. Daarnaast ontwierp Virgil ook nog een eigen T-shirtlijn die geleid heeft tot een ontmoeting met de bekende rapper Kanye West. Hun vriendschap ontpopte tot een samenwerking beginnende bij Fendi en later in de RSVP Gallery. Dit is hun eigen concept store in Chicago waar men o.a. de ontwerpen van de meest trendy streetwear designers en vintage key-items van de grootste ontwerpers kan bemachtigen.
Deze concept store reflecteert de ideeën en stijl van Virgil, die zichzelf als een assistent van de ontwerpers en mensen van voor zijn tijd ziet, die iets probeert toe te voegen aan de wereld van design, om dit dan weer verder door te geven aan de volgende generatie. Met deze denkwijze richtte hij in 2014 vervolgens zijn eigen modehuis Off-White, dat vandaag wereldwijd gekend is. Het is exact hier dat zijn stijl, die omschreven kan worden als high end streetwear, doorbreekt en waarmee hij het tot finalist van de LVMH-wedstrijd schopte. Zoals elk merk heeft ook Off-White een eigen kenteken. Het gaat hier om zwart -en witte diagonaal georiënteerde strepen die we terugvinden op de eigen ontwerpen, alsnog op de ontwerpen van een van de vele samenwerkingen van het merk. Bekende merken waarmee Virgil de koppen bij elkaar stak zijn: Nike, Jimmy Choo, Moncleren Le Bon Marché in Parijs. Op dit alles volgde in 2018 zijn benoeming als artistiek directeur van de pret-à-porter voor mannen- afdeling van het Franse luxe merk Louis Vuitton. Dit op zich was al een statement, omdat hij de eerst Afro-Amerikaanse mannenmode ontwerper binnen een Europees modehuis is.


Voor meer items van dit merk: https://www.off—white.com/
- Schoenen: https://www.off—white.com/en-fr/shopping/off-white-low-vulcanized-sneakers-16049266 (Off White, prijs: 190 euro)
- Sweater: https://www.off—white.com/en-fr/shopping/off-white-crewneck-sweater-16049257 (Off White, prijs: 430 euro)
2/ De visie
Statements maken, vormt een deel van de visie dat Virgil Abloh heeft i.v.m. mode en luxe. Voor hem is mode een instrument waarmee we zeggen wat niet gezegd wordt of spreken over iets waar niet over gesproken wordt. Hij wil de bestaande trends en kleren, die hij ziet als codes, deprogrammeren. Om deze taak te volbrengen als ontwerper vandaag de dag, moet men volgens Virgil de nieuwe vorm van dialoog hanteren. Het gaat over een dialoog waarbij de consument centraal staat en dus veel meer kennis en inspraak heeft. De ontwerper zegt zelf in een interview met hypebeast.com dat het ontwerpen van vroeger en nu sterk verschilt. Er is zodoende een nieuwe ruimte ontstaan die hij wil opvullen met het creëren van tastbare voorbeelden, of beter gezegd, met statements. Om hierin te slagen, zet hij zich voor de volle 100% in, voor elke nieuw project opnieuw.
3/ The message
Om erin te slagen de bestaande codes, de basis waarmee oordelen en vooroordelen over een ander worden geschetst, te deprogrammeren en ontkrachten moeten de illusie die gevormd wordt doorbreken en onze menselijke waarden bijstellen. Er moet een herinterpretatie komen die dezelfde kansen en vrijheden voor alle rassen, geslachten en seksualiteiten voor de komende generaties, mogelijk zal maken. Dit is de essentiële boodschap die Virgil Abloh met deze laatste nieuwe modeshow wil overbrengen.
4/Stranger In The Village

De manier dat hij deze boodschap overbrengt gaat van start in het begin van de video. We zien een prachtig winter- berglandschap dat gefilmd werd in Zwitserland. De link met het essay genaamd Stranger In The Village, van James Baldwin is hier al gelegd. Het essay gaat namelijk over de schrijver zelf, James Baldwin, die besloot om voor een bepaalde periode in een dropje in Zwitserland te verblijven. Hij koos dit dorpje omdat er nog nooit iemand van Afro-Amerikaanse afkomst was geweest. Hij beschrijft doorheen het hele essay wat er gebeurt, hoe de dorpelingen reageren en hoe hij dit alles zelf interpreteert.
remaining in a state of innocence long after that innocence is dead turns himself into a monster. -James Baldwin, Stranger In The Village
5/ Take down the walls

De locatie verandert en de Afro-Amerikaanse singer-songwriter, Saul Williams, die we in het eerste beeld zagen, zien we vervolgens wandelen rondom een constructie van groene, marmeren muren. De kleur van de muren is niet zomaar gekozen. Het is de kleur dat Virgil laat denken aan zijn moeder, en zien we vaker terugkomen in zijn interieur ontwerpen. De marmeren muren bevatten hier en daar gaten, deze zijn een representatie van het deprogrammeren van de bestaande codes, of dus zoals Saul Williams het zegt terwijl hij errond wandelt: Take down the walls.
Zoals bij de vorige lanceringen van zijn collecties, bundelt Virgil Abloh ook voor deze presentatie mode met poëzie. Hij vroeg voor deze editie aan de kunstenaar Lawrence Weiner om een paar aforismen te schrijven, die dé boodschap uitdragen. Deze werden vervolgens gezegd door Williams op de set. Naast de collosale muren zien we hier en daar ook pilaren die bedekt zijn met spiegelglas, dit is een uitbeelding van het théma dat draait rond illusie.
You can Tell a book by its cover, the same place, at the same time, somewhere, somehow. -Lawrence Weiner
6/De collectie


Het instrument van de modeshow, de nieuwe collectie, werd niet alleen voorgesteld door de modellen die als een mierenzwerm kriskras over de set heen wandelen, maar ook door de schaatsers, de muzikanten en de Amerikaanse rapper Yasiin Bey, die heel op het einde van de video een performance brengt.

Sommige van de gepresenteerde outfits variëren van gedrapeerde kente doeken tot klassiekere maatpakken. Virgil verteld hierover dat hij geïnspireerd werd door zijn vader die vooral de kente doeken droeg en af en toe eens een maatpak.
Evenzeer zien we excentrieke stukken, zoals rokken, die de belichaming zijn van de deprogrammering waarover we het al eerder hadden. Een outfit die de grote bekende culturele gebouwen in een 3D-vorm bevat, is een knipoog naar de culturele normen die vastgeroest zijn en moeten worden bijgesteld.


Bij deze outfits horen de gepaste accessoires zoals de zeer gekende tassen van Louis Vuitton. Op sommige van die tassen vinden we de woorden Tourist vs. Purist terug. Deze woorden behoren tot de boodschap die overgebracht wordt en reflecteert op de hedendaagse sociaal culturele indeling van insiders vs. outsiders. Deze indeling moet worden geherinterpreteerd volgens Virgil Abloh’s visie.
Heeft de boodschap je ook geïnspireerd en wil je deze items van deze collectie bij je thuis in de kast hebben, dan moet je nog even wachten tot volgend seizoen. Voor soort gelijke items kan je al surfen naar: https://en.louisvuitton.com/eng-nl/homepage?dispatchCountry=BE .