Wanneer we op een zonnige zomerdag in onze GPS ‘L’Amandier’ ingeven, zijn we in ons hoofd al mentaal vertrokken naar zonnige oorden. Want geef toe, wie wil er nu niet onder een amandelboom zitten? Een half uurtje later, vertrekkende vanuit Leuven, komen we aan bij het prachtige restaurant net over de taalgrens gelegen te Rixensart bij het al even wondermooie ‘Lac de Genval’. Het is het huis van de familie Volkaerts alwaar de zoon des huizes zich in temporo non suspecto heeft opgewerkt tot één van de grootste culinaire talenten die ons land momenteel kent. Meer dan tijd voor een ontdekking dus!
Wie naar het culinair parcours van Martin Volkaerts kijkt, valt bijna achterover van de adelbrieven. Sowieso heeft Martin de culinaire kunsten letterlijk met de paplepel meegekregen want zijn papa Marc’O Volkaerts bestiert al sinds 1991 het familierestaurant L’Amandier. Maar na zijn koksstudies aan de hotelschool van Namen, gaat hij de in de leer bij de grote gastronomische namen in zowel binnen- als buitenland. Volgt U even mee: L’Air du Temps van San Hoon Degeimbre (2*), Nuance bij Thierry Theys (2*), Pastorale bij Bart De Pooter (2*) om finaal nog een passage te doen bij Quique Dacosta in Spanje (3*). Om maar te zeggen dat deze jongeman niet onbeslagen op het ijs komt…


Thuiskomen in een pracht kader
Wanneer we bij het gezellige en tegelijk moderne pand aankomen, zijn we meteen weg van het concept. Je komt hier echt op het eerste gezicht binnen in een familiewoning maar tegelijk is de architectuur strak met grote glaspartijen en prachtige moderne luchters van Belgische makelij (van het Belgische merk Art Maker). We worden begeleid naar onze tafel, wat ons een prachtig zicht oplevert op het kookeiland dat zowaar ook in de betere moderne huiskamer had kunnen staan. Het zorgt er sowieso voor dat je heel intiem de keukenbrigade aan het werk kan zien. Maar de chef Martin komt ons al meteen vertellen dat we maar beter niet gewoon worden aan dit tafereeltje want eind augustus gaat de deur van dit pand voorgoed op slot. Martin heeft samen met zijn familie een nieuwe pand op de kop getikt en dat wordt vanaf dan de nieuwe speeltuin van L’Amandier.


Wanneer we net zitten, komt de vriendelijke sommelier William Georlette, ons uitnodigen om zijn huiscocktail te proeven of zijn gin met huisgemaakte tonic. Terwijl mijn partner overstag gaat voor de huiscocktail, een originele versie van een spritz, laten wij ons de lekkere gin-tonic gevallen. De hapjes die erbij komen ogen alvast lekker en zijn een mooie opwarmer voor wat komen zal.



Het eerste gerecht laat ons al meteen in de juiste culinaire stemming komen. De chef kiest voor een carpaccio van witte tonijn met een kaasje en aalbesjes. De combinatie is opvallend fris en besjes zorgen voor de mooie zuurtjes die dit gerecht naar een hoger niveau brengt. Heel lekker!



Wat dan volgt mag voor ons al meteen gecatalogeerd worden als ‘signature dish’: kalfsstartaar met een espuma van caviar. De tartaar is uiteraard gesneden volgens de regels van de kunst maar de espuma maakt het gerecht mindblowing. Door toevoeging van de caviar krijgen we een asgrijze wolk over dit gerecht met tegelijk een gigantische smaakexplosie. Wonderbaarlijk.


Op wandeling in de tuin van L’Amandier
Op het menukaartje zien we dan staan ‘Jardin de l’Amandier’. Het blijkt niet alleen een gerecht maar een ware experience. Glunderend van trots, troont de chef ons mee naar zijn kruiden- en groentetuin net naast de woning. Hier zetten ze resoluut in op groenten uit eigen kweek, terwijl even verder de bijtjes zoemen waarvan ze tevens lekkere honing maken. Aan tafel krijgen we vervolgens zowat de halve moestuin op ons bord. Maar ook hier weer wordt dit groentegerecht verheven tot een kunstwerkje. Niet alleen oogt het bord als een schilderijtje, maar de jonge ploeg geeft er nog een super twist aan door het bord te roken wat zorgt voor een intense smaakbeleving van Martin’s tuin. Hulde voor zoveel vakmanschap!





Na het tuinbezoek, gaan we naar terug naar aarde en zee. Eerst tovert de chef een lekker bord op tafel met lekker stukje tarbot met lekkere boontjes. Wanneer het hoofdgerecht op tafel komt worden we andermaal omvergeblazen: een traag gegaard stuk Mechelse Koekoek met een soepje van tomaten brengt ons naar hogere sferen!





Het team van L’Amandier komt vervolgens aanzetten met het kaasbordje. Maar wie daarbij denkt aan een klassiek bordje met verschillende kazen: think again! We krijgen 3x kaas die mooi culinair is uitgewerkt in hapjes met een espuma, een gegrilde geitenkaas en een soesje met kaas in verwerkt. Prachtig!

Voor het slotakkoord, kiest de chef voor een mooi en evenwichtig dessert met kersen en witte chocolade. Het zou de perfecte voorzet worden voor de dessertkar waarmee William nog met gepaste trots komt aanzetten. Het aanbod van de huisgemaakte lekkernijen is overweldigend maar is tegelijk de afsluiter van een wonderbaarlijke avond.




Conclusie: onze ervaring bij L’Amandier is tot nu toe één van de beste food experiences van 2022. Met de nadruk op experience omdat er naast het lekkere eten, er ook gedacht wordt aan de totaalbeleving met een o.a. een bezoek aan groenten- en kruidentuin, alles overgoten in een intimistisch kader. De chef toonde volop zijn meesterschap waarmee deze jonge dertiger zich al naar de Belgische culinaire top manoeuvreerde. Hij en zijn team hebben alvast de toekomst voor zich. En in het toekomstige nieuwe pand kunnen deze talenten ongetwijfeld nog meer schitteren! Wij kijken er alvast naar uit!
Bijhorende wijnen:
- Apostrophe rosé wijn uit de Provence, domaine Les Terres Promises
- Cuvée T bianco. Cantina tramin kellerei. Witte wijn uit de Dolomieten.
- Bier van timmermans, witte lambicus
- Gamuto “les têtes” Gamay, muscat samen gefermenteerd vóór het persen
- Los cabos de Urbezo, Spaanse grenache uit de Tarragona streek
- Valgrays witte wijn uit Tarragona ook chardonnay, witte grenache en muskaat van Alexandrië
Hebt U interesse om andere food ervaringen te lezen? Surf dan zeker eens verder naar onze PureFood pagina!
Praktisch:
Adres: 1332 Rixensart
dinsdag | 12:00–13:30 |
woensdag | Gesloten |
donderdag | 12:00–13:30, 19:30–21:30 |
vrijdag | 12:00–13:30, 19:30–21:30 |
zaterdag | 19:30–21:30 |
zondag | Gesloten |
maandag | 12:00–13:30, 19:30–21:30 |
Telefoon: 02 653 06 71
Website: http://amandier.be/WordPress3/