Diep verscholen in het idyllische La Bruyère, nabij Namen, ligt een charmante chalet die ons onmiddellijk in zijn greep had. Deze chalet, een uitbouw naast een boerderij van vrienden, is eigenhandig opgericht door de jonge dertiger chef-kok Basile De Wulf. Bij aankomst werden we verrast door de creatieve inrichting van zijn keuken, gemaakt met behulp van een container. Dit mysterieuze, maar tegelijkertijd gezellige, interieur straalde de sfeer uit van een ‘must-find’ adresje.



Het warme welkom in perfect Nederlands door Basile was verrassend, maar verklaard door zijn studie aan de gerenommeerde koksschool Ter Duinen in Koksijde. Zijn opleiding vervolgde hij aan de Vieusart Academie voor Culinaire Kunsten. Na talloze reizen en werkervaringen in topzaken, van Stockholm tot Brussel, via Parijs, Barcelona, Antwerpen en Brugge, heeft Basile een schat aan culinaire kennis vergaard.
Tijdens de corona-periode toonde Basile zijn ondernemerschap door een takeaway-service op te zetten. De winst hiervan werd geïnvesteerd in dit charmante pand waarin we ons nu bevonden.

Het diner begon met drie verfijnde hapjes: een tartelette met uien van de boerderij en koriander, toast met foie gras en een smaakvolle garnaalkroket. Vervolgens werden we getrakteerd op een lauwwarm geserveerde roggevleugel op Grenobloise wijze, compleet met vinaigrette met mosselsap en groene bonen.




De parelend gekookte langoustine die volgde was een hoogtepunt, met boerderij butternut in mousse, ravioli en een zoetzure bisque. De Sint-Jakobsschelp met geblancheerde prei in verveine en gember-preiconfituur was een symfonie van smaken.




De culinaire reis ging verder met een ravioli gevuld met boschampignons en truffel, en een wild eend gerecht dat zowel in presentatie als smaak imponeerde.




En net toen we dachten dat het niet beter kon, kwam het dessert. De Dame Blanche was ronduit sensationeel. Het ijs, een blend van drie zeldzame vanillesoorten uit Madagaskar, Tahiti en Bleu de la Réunion, was romig en rijk van smaak. De vanille slagroom voegde een extra vleugje zoetheid toe, terwijl de cacao en zeezout crumble voor een verrassende textuur en smaak zorgde. Het geheel werd gecompleteerd met een warme chocolade espuma, die de smaakpapillen verwende en het dessert tot een hoogtepunt bracht.


In Restaurant Basile worden lokale producten op een bijzondere manier benut, wat resulteert in verfijnde, gastronomische gerechten. Onder het prachtige houten dak van de chalet heerst een gezellige sfeer. Basile en zijn team werken met seizoensproducten van hoge kwaliteit en zetten de filosofie van ‘van vork tot vork’ centraal in hun benadering.
Eén ding is zeker, ons bezoek aan Restaurant Basile was een ervaring om niet te vergeten. Voor wie op zoek is naar een unieke culinaire belevenis in een rustieke setting, is dit adresje een absolute aanrader. En vergeet vooral niet de Dame Blanche te bestellen; een waar hoogtepunt in een avond vol culinaire verrassingen.
Praktisch:
Adres: Rue du Moulin 52, 5081 La Bruyère
woensdag | 12:00–13:30, 19:00–20:30 |
donderdag | 12:00–13:30, 19:00–20:30 |
vrijdag | 12:00–13:30, 19:00–20:30 |
zaterdag | 19:00–20:30 |
zondag | Gesloten |
maandag | Gesloten |
dinsdag | Gesloten |