Dat de stad Gent aan een ware opmars bezig is, is genoegzaam bekend. De stad voert een tweestrijd uit met Antwerpen als het gaat om de hipste (eet)plekjes, hotels, fashion stores en persoonlijkheden. Ook in het gastronomische landschap ontspint er zich een stevige Gent-Antwerpen battle. In het Gentse gastronomische kamp mogen ze daarbij op een zwaargewicht rekenen: Marcelo Ballardin, de guitige Italo-Braziliaan veroverde met zijn charmant accent menige Vlaamse huiskamer. De slimste mens werd hij niet, maar misschien wel de slimste zakenman. Nadat hij Oak naar een Michelinster liet schieten, geeft hij vandaag zijn tweede baby Door 73 alle kansen via zijn compagnon-de-route chef Eric Ivanidis. Recent werd het duo nog beloond door Gault Millau als beste gastro bistro van het land. Tijd om deze parel te gaan ontdekken.
Wanneer we op een koude Decemberdag de deur van Door 73, zitten we meteen in de warme gloed van de cocktailbar. Het pand, een voormalige bakkerij, werd met veel zin voor esthetiek ingericht. Blauwe fluwelen kussens, boekenrekjes met een paar culinaire meesterwerken op de plank en een restaurantgedeelte dat uitzicht geeft op de open keuken. Bij aanvang van de avond heerst er al een gezellige bedrijvigheid in de keuken, die professioneel gemend wordt door de chef Eric Ivanidis. Eric, die van Griekse komaf is ontmoette Marcelo bij een gemeenschappelijke stage in het Pure-C te Cadzand, onder het gesternte van Syrco Bakker en Sergio Herman. Marcelo blijft zichtbaar in de achtergrond van deze zaak, al levert de symbiose tussen beiden heren wel vuurwerk op in het bord. Toch laat Marcelo Eric zijn zin doen met de kaart en krijgt hij een grote autonomie.






The hand of Eric
Vrijheid is blijheid en dat voel je in de aanpak van heel de staff van de zaak. Er heerst een vrolijke ontspannen sfeer en met veel enthousiasme komt men graag het concept van de zaak uitleggen. Er wordt ons uitgelegd dat het eigenlijk een gastropub concept is waarbij het de bedoeling is om het gerechtjes met elkaar te delen. “Keuzestress?” staat er onderaan de kaart…sure we have met zoveel lekkers in de aanbieding! En dus gaan we voor de aangereikte oplossing ofte The Journey of Flavors. De titel bleek alvast super passend gekozen!
Verdwalen naar Mediterrane oorden
Alvorens overstag te gaan in ons “culinair gedeel” wordt ons eerst een “smokey negroni’ uitgeschonken. De smoke brengt inderdaad een geweldige meerwaarde en we wanen ons instant in een Italiaans bootleg pub met duistere figuren rond ons. Het blijkt het begin van een festijn waarbij de zintuigen volop geprikkeld worden.


De eerste schotel die ons meteen met verstomming doet slaan is de vitello tonato, façon Eric. We krijgen een super luchtig gebak met daarin een fluwelen crème van tonijn gedresseerd met een carpaccio van kalfsvlees. Gewoonweg subliem en absoluut een signature dish. En potje mediterrane coquilles en schelpen laat ons in wegdromen naar een zwoele Kretenzische avond met teveel lekker Kitima. Verrassen doet de chef dan weer door een piepkuiken op de tafelgrill te serveren. Perfect geroosterd en toch nog sappig.





Ook blijkt de chef niet vies van een vegetarische uitstap. De smaken van de miso, bloemkool en dukkah zijn zonder meer verrassend lekker te noemen. Vooraleer we terug de Gentse nacht indoken, konden we niet weerstaan aan de roep van de Dame Blanche op de kaart. Wie ons al een beetje kent, weet dat wij er een sport van maken om te speuren naar de perfecte Dame Blanche. Na zoveel mooie noten in de culinaire symfonie was dit misschien een octaaf te laag. Althans hebben we in België al een veel beter witte dame gegeten.

Een rapport om mee naar huis te komen
Het dessertje blijft echter niet hangen in de algemene beoordeling. Door 73 heeft in Gent en van daarbuiten een standaard gezet als het aankomt op innovatieve gastrobistro. Je komt er na een bezoek gegarandeerd buiten met een drang om verder de wereld te ontdekken, aangewakkerd door de cosmopilitsiche keuken van Eric en zijn kompaan Marcelo. A little Manhattan in Ghent…
Praktisch:
Adres: Hoogstraat 73, 9000 GentOpeningstijden:
donderdag | 12:00–15:00, 18:00–22:00 |
vrijdag | 12:00–15:00, 18:00–22:00 |
zaterdag | 12:00–15:00, 18:00–22:00 |
zondag | Gesloten |
maandag | Gesloten |
dinsdag | 18:00–22:00 |
woensdag | 12:00–15:00, 18:00–22:00 |
Telefoon: 09 277 00 00
Website: https://www.door73.be/
Photo Credit Cover Picture: EllesVisuelles