Het mysterie van de vijfhoek. Het had zo maar een titel van een Kiekeboe strip kunnen zijn. Via via was een gouden tip ons ter ore gekomen. De Vijfhoek zou een doordeweekse brasserie/dorpscafé zijn alwaar er nu een voormalige topchef in de potten zou roeren. De Sapperdeboere in ons nam de overhand en weg waren wij naar Sint-Katelijne-Waver om het mysterie te ontrafelen.

Steenwegen in Vlaanderen, het is een gekend fenomeen met dank aan de Vlaamse bouwmeesters van de jaren zestig. Zo ook de plek waar ‘De Vijfhoek‘ gelegen is, op een drukke verbindingsweg tussen Lier en Mechelen. Café de sportduif had er zijn lokaal kunnen hebben. Maar de geschiedenis had het anders voorzien en dus zag meer dan 100 jaar geleden café De Vijfhoek het levenslicht. Je moet al een culinair genie zijn om, achter de gevel met protserig stierenlogo van een bekend biermerk, een culinair walhalla te vermoeden. Met grote nieuwsgierigheid betreden we het pand. Met rasse schreden komt een aardige oudere mijnheer ons begroeten. Later bleek dit de vader te zijn van de chef, die straks onze zinnen zal bespelen. Toegegeven, we moesten onszelf even overtuigen dat de gouden tip geen fake news bleek te zijn. De aanblik bij het binnenkomen katapulteerde ons terug naar het betere bruine café inclusief uitnodigende toog.


Edoch, ons ‘happiness’-barometer steeg meteen nadat we vriendelijk verzocht werden om op het leuke terras plaats te nemen. Het eremetaal dat we net kruisten, vermeldde dat Kenny Bernaerts net een derde plek wist te bemachtigen in de nationale selectie voor de prestigieuze internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. Tweewerf gerustgesteld! Kenny is namelijk één van de meest talentvolle jonge chefs die België heeft. Op jonge leeftijd trok hij al met enkel een rugzak en wat rooie duiten het kanaal over, nadat hij de gastronomische goesting te pakken kreeg bij Foliez in Mechelen. Kenny was vast besloten om zich te smijten bij Gordon Ramsey. Hij maakte het er helemaal waar en werd chef de partie in één van Gordon’s restaurants. Daarna volgde nog omzwervingen bij de Franse sterren chef Michel Roux en dichter bij huis Yves Mattagne van de Sea Grill (Brussel).
Vader Swa komt met enige trots vermelden dat hij biersommelier is voor Orval. Bij de Waalse trappisten kunnen ze ‘s avonds hun habijt met gerust gemoed aan de haak hangen, als alle ambassadeurs hun job zo goed doen als Swa. Vanuit het mooie aanbod aan Orval (beschikbaar in meerdere jaargangen en rijpingen), besluiten we voor een bier en foodpairing te gaan! Bedankt Swa!



Eerst gaan we voor een lekker plankje met vleeswaren en kaas die als tapas perfect openen met de eerste Orval van de avond. Kenny heeft de kaart van het café van zijn ouders ondertussen een serieuze gastronomische pimp gegeven. De brasseriekaart bleef intact maar de ingrediënten werden edeler en de bereidingswijzen aangepast. In het voorgerecht kozen we voor een kaaskroket met, hoe kan het ook anders, Orval in. De kroket was heel smeuïg maar de toetsen van Orval ontwaren, daar moet je waarschijnlijk al een trappist voor zijn met enige jaren dienst. Maar smaken deed het zeker.

In het hoofdgerecht gingen we verder op de zwierige combinaties tussen vlees en Orval. Mijn tafelgenoot kreunde van genot bij het smikkelen van een duo van rund: een lekkere onglet (zeer zacht) en een tartare van rund van dezelfde onglet, opgediend in een uitgehold been. Ik koos voor iets wat op de kaart écht mijn aandacht trok: de Simmentahl 2 weken gerijpt in Orval. Het vlees smaakte hierdoor intenser maar was super zacht. Hier voel ik wel de kracht van de trappist in het vlees. De bijhorende frietjes smaken heerlijk naar het ossewit en de jus van Orval, noblesse oblige, is een prachtige aanvulling. Hier werden we helemaal blij van!
De chef kwam op het einde van de avond schoorvoetend vragen wat we er van vonden. Blije gezichten werden zijn deel, Kenny bloeide helemaal open en nam ons mee in zijn plannen die hij nog had voor deze zaak. Zo, bij deze is het mysterie van de vijfhoek opgelost. Wie net als ons wil genieten van een topchef in een ongedwongen Vlaamse bistro is in Sint-Katelijne-Waver aan het juiste adres. De Vijfhoek zal nooit meer de De Vijfhoek zijn. Of net wel. Bedankt!
Praktisch:
Adres: Mechelsesteenweg 248, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Openingstijden:
donderdag | 11:30–00:00 |
vrijdag | 11:30–00:00 |
zaterdag | 11:30–00:00 |
zondag | 11:00–00:00 |
maandag | Gesloten |
dinsdag | Gesloten |
woensdag | 11:30–00:00 |
Telefoon: 015/55.24.25
Reserveren: http://devijfhoek.be