Op een mooie winterse vrijdagavond hadden wij met het gezin even geen trek in een nieuw potje koken. Met kids (12. en 14j.) waarvan er bovendien eentje een moeilijke eter is, is het niet altijd evident iets te kiezen wat ook de zintuigen van de ouders kan prikkelen. We kwamen uit bij Bistro R, het geesteskind van de gereputeerde chef Roland Debuyst. Een heerlijke plek waar het woord bistronomie werd voor uitgevonden.
Op een wat mistroostige steenweg van Leuven naar Brussel, bevindt zich net buiten de kern van Kortenberg Bistro R. Velen zullen dit restaurant nog herinneren als het catchy restaurant ‘Orange’ met dito kleuren als inrichting. Ook al een concept ontsproten aan de dynamische geest van de voormalige sterrenchef. Roland deed echter ‘Orange’ de schop op en toverde het om tot het sfeervolle Bistro R.
Het moet gezegd, de zaak werd met veel smaak ingericht. De velours blauwe stoeltjes lachen ons al toe wanneer we het restaurant binnen wandelen. In deze warme gloed doet de installatie van een onbemande dj-stand inclusief lichtset echter een beetje vreemd aan. Of het moet zijn dat hier op zondagnamiddag gedijen kletst wordt door een bus gepensioneerden op doorreis.




Maar goed we laten deze muzikale ingreep, die gelukkig de ambiance niet verstoort, even voor wat het is en concentreren ons op de kaart. Ons hongerige ogen dwalen al af tussen zoveel lekkers. Roland voorziet naast een wisselend 3 of 4-gangen menu, in een mooi aanbod aan de kaart. Maar first things first en dus starten met wat ‘shareable fingerfood’ met een mix van kaas- en garnaalkroketjes. Niets op aan te merken.

Een kwieke dame komt aanzetten met de gekozen voorgerechtjes, die de kiddos even overslaan. Wijzelf kozen beiden voor de gemarineerde zalm met rode biet en zure room. De zalm was van een prachtige kwaliteit en de marinade bezat de juiste zuurtjes tegen de rode biet. Een mooie starter die het smaakpallet extra open zette.

In het hoofdgerecht kozen we ervoor om het seizoen te respecteren. Het everzwijn met peperroomsaus en zijn winterse garnituren was geen grote smaak verrassing maar was wel naar de kunst klaargemaakt en dus zeer smakelijk. Ook de zeetongetjes die mijn partner kreeg voorgeschoteld waren perfect in boter gebakken en lekker gepersilleerd. De kids konden zich dan weer tegoed doen aan een mooie portie ribeye met frietjes. Als afsluiter van de maaltijd kozen we voor een dame blanche. Trouwe lezers weten dat wij hiervan de lakmoesproef maken. Deze versie doorstond ze helaas niet helemaal. Lekker dat wel, maar we hebben al beter ijs gegeten.

Toch is deze Bistro R zeker een bezoek waard. Roland Debuyst is er andermaal in geslaagd om een kwalitatief concept neer te zetten waar je gerust met jouw kroost kan binnen dwarrelen. En waar wij als foodie ouders toch ook onze pleziertjes kunnen vinden. Well done!