Onze wijnspecialist Jasper Van Papeghem is ex Best Sommelier of Belgium 2017-2018 en voormalig sommelier van tweesterrenrestaurant De Jonkman te Brugge. Elk maand brengt hij zijn eigenzinnige kijk op de wereld van wijn & spirits. En geeft hij inzage in zijn schriftje met 'coup de coeurs'.
We zijn helaas geen Europees kampioen voetbal geworden, maar wereldkampioen blijven we toch nog steeds in één discipline: het aperitief. Geen enkel ander land heeft zo’n uitgebreide aperitief cultuur als wij Belgen. Vaak wordt er nog een tweede tafel bijgesleept om de eindeloze potjes, kommetjes en bordjes kwijt te kunnen raken. Het aperitief is ook het ideale moment om banden terug aan te halen, te versterken en nieuwe mensen te leren kennen.
Onze nationale feestdag leek mij dan ook het ideale moment om een kleine apéro à la Belge special te doen met een paar Belgische cocktails. Vaak hebben mensen wat schrik voor cocktails: het ziet er vaak moeilijk uit, met handelingen die toch wel enige skill verwachten en vooral vraagt het niet veel materiaal? De cocktails die ik gekozen heb zijn snel en makkelijk te maken met producten die overal voorhanden zijn. Het enige wat je nodig hebt? Een shaker en een dunschiller. Probeer vooral de eerste keer zeker nauwkeurig de recepten te volgen maar laat je later zeker niet tegenhouden om zelf te experimenteren met andere ingrediënten en verhoudingen.
1/ GILI
Het 100% Belgische, natuurlijke, zero waste drankje op basis van de machtige gemberwortel kan op 1001 manieren gebruikt worden in de keuken en bar. Pittig maar toch met een verrassend fruitig kantje: https://www.gilidrinks.com/nl_BE/ginger-juice-story
Virgin Mojito:
Benodigdheden:
- 6 cl Gili ginger
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 limoen
- Bruiswater
- Crushed ice
- Muntblaadjes
- Komkommerkruid bloemetjes
Bereidingswijze:
- Doe de gember, rietsuiker en twee partjes limoen in het glas, muddle deze zodat ze goed mengen en de etherische oliën van de limoen goed vrijkomen.
- Voeg de crushed ice toe en giet er het spuitwater voorzichtig over.
- Goed roeren met een staafje (of rietje) en garneer met goed veel munt en een paar komkommerkruid bloemetjes (ook wel bernagie genoemd) en twee schijfjes limoen.
Mary White
Een Belgische wodka? Er zijn weinig spirits die zo vaak mismeesterd worden als wodka. Te zoet, geen smaak en vaak gewoon niks meer dan goedkope alcohol. Deze Belgische premium wodka wordt gemaakt van enkel de beste granen en in een originele koperen ketel. Zuiver, puur en strak: https://marywhite.be
Cosmopolitan:


Benodigdheden:
- 4,5 cl Mary White wodka
- 2 cl Cointreau
- 1 cl vers geperst limoensap
- 5 cl veenbessensap
- ½ cl suikerwater
- Ijsblokken
- Martiniglas
Bereidingswijze:
- Koel het glas met wat ijsblokken. Ondertussen giet je alle ingrediënten in een shaker die je ook goed vult met ijs.
- Shake goed tot je een klein ‘vrieslaagje’ op je shaker krijgt.
- Haal nu de ijsblokken uit je Martiniglas en schenk het glas voorzichtig in door de strainer van de shaker om zo zeker geen ijsblokken in jouw glas te krijgen.
- Garneer met een schijfje limoen en een takje veenbessen.
Moscow Mule:

Benodigdheden:
- 6 cl Mary White wodka
- 5 cl Gili gember
- 2 cl vlierbloesemsiroop of rietsuiker
- 1 limoen in partjes
- Bruiswater
- Crushed ice
- Muddler
- Stenen of koperen beker
Bereidingswijze:
- Giet de vlierbloesemsiroop (of 1 eetlepel rietsuiker) in de beker en doe er drie partjes limoen bij.
- Maal met de muddler (heb je geen muddler gebruik dan een vork of een lepel) de partjes in de suiker zodat de etherische oliën zich goed mengen met de siroop of suiker.
- Giet daarna de wodka erover en roer nog eens goed.
- Heb je geen crushed ice dan kan je gewoon wat ijsblokken in een handdoek doen en met de handdoek op de tafel, vloer etc slaan tot je crushed ice hebt. Doe nu de crushed ice erbij en roer alles nog eens goed om.
- Vul de beker tot boven en naar eigen smaak met wat extra bruiswater.
- Garneer met veel munt en het laatste partje limoen.
mora mora
Mora Mora betekent in Madagascar zoveel als zachtje, zachtjes. Een zachte bruine rum likeur dus op basis van koffie en echte vanille uit Madagascar volgens een oeroud (uiteraard geheim) familierecept. Ideaal als afsluiter of om jouw cocktails wat extra punch te geven: https://www.rhum-moramora.com/?lang=nl#secret
Espresso Martinez Diavola:


Benodigdheden:
- 3 cl Mora Mora rum
- 3 cl Mary White wodka
- 2 cl Kahlua of Tia Maria
- 5 cl ijskoude koffie (sterk)
- 0,5 cl suikerwater (after dinner mag 1 cl)
- 3 koffiebonen
- Opgeklopte room
- 2 chilipepertjes
- Chilipoeder
- Grote tumbler of irish coffee glas
- Ijsblokken
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten (behalve de opgeklopte room) in een shaker en schud een 10-tal keer stevig om alles goed te mengen.
- Giet daarna alles in het glas en garneer het glas met twee chilipeper puntjes zodat ze op twee horentjes lijken.
- Giet de goed opgeklopte room voorzichtig via een lepel in het glas zodat de room blijft drijven op de cocktail.
- Garneer met 3 koffieboontjes en werk af met een klein beetje chilipoeder.
Dark ’n Stormy:

Ingrediënten:
- 5 cl gili gember
- 7 cl mora mora rum
- 2 limoenpartjes
- 1 takje salie of verbena
- Gingerbeer (old Jamaica of fever tree)
- Grote ijsblokken
- Groot glas
Bereiding:
- Vul een glas met een paar grote ijsblokken en giet er voorzichtig de Gili en rum bij en roer goed om.
- Maak een paar kleine inkepingen in de schil van de limoenpartjes (of knijp ze voorzichtig uit boven het glas) en doe deze bij in het glas.
- Roer nog eens goed om en giet er daarna voorzichtig het gemberbier bij zodat het koolzuurgas behouden blijft. Garneer met een takje salie.
maderista
De guilty pleasure van zowat iedere (top)sommelier. Het idyllische eiland madeira heeft twee wereldberoemde exportproducten: Ronaldo en één van de meest unieke oxidatieve wijnen ter wereld: de madeira. Deze madeira wordt gemaakt door één van de grootste kenners en verzamelaars van madeira wereldwijd: Bert Jeuris. Zijn collectie van oude madeira’s loopt zelfs terug tot de 18e eeuw! Samen met Francisco Albuquerque maaktte hij deze verteerbare, frisse madeira die de koeietong ver oversteigt… https://www.theportugalcollection.be/nl/shop/maderista-dry-reserva-MADDRY-0


Benodigdheden:
- 5-7 cl Maderista
- 3 druppels Angostura
- 1 takje citroenkruid en eetbare bloemen (oost-indische kers of lavendel)
- Tonic (Fever Tree Mediterrenean, Indi of Gemelli)
- Zeste van pompelmoes
- Grote ijsblokken
- Wijnglas of Gin Tonic glas
Bereidingswijze:
- Vul het glas met een paar ijsblokjes en giet de Madeira (neem de medium dry als het iets zoeter mag zijn of de dry als je van wat bitterder houdt) over de ijsblokken.
- Top voorzichtig af met de tonic. Kies voor een iets zoetere tonic om het geheel mooi fruitig te houden.
- Garneer met een zeste van pompelmoes (of appelsien als je er geen hebt) en als ode aan het bloemeneiland madeira een eetbare bloem zoals oostindische kers, viooltje, lavendel of goudsbloem.
- Voorzichtig roeren zodat het koolzuurgas van de tonic behouden blijft.
conte negroni
De negroni is al meer dan honderd jaar één van de absolute klassiekers onder de cocktails en deze Belgische negroni volgt het originele recept zoals het volgens de legende voor Camillo Negroni werd klaargemaakt. Misschien een tikkeltje zoeter dan de hedendaagse variant maar net daardoor voor een breder publiek geschikt. https://conte-negroni.com


Benodigdheden:
- 10 cl conte negroni
- Appelsienzeste
- Angostura Bitters
- Grote ijsblokken
- Tumbler glas
Bereidingswijze:
- Gebruik een mooi tumbler glas en doe er de Conte Negroni in.
- Garneer met een lange sliert appelsienzeste of gebruik een pompelmoes zeste.
- Houd je van iets bitterder? Dan kun je nog een paar druppels Angostura toevoegen.
- Een leuke twist is om 50/50 Conte Negroni en tonic (bij voorkeur Gemelli tonic) te gebruiken.
Cala Kumquat
Nog een gin? Ja maar wat voor één. 100% natuurlijke ingrediënten. Met uiterste zorg en respect voor het ambacht worden de planten, bessen en fruit apart gedistilleerd en erna geassembleerd door de meester-distilleerder van distilleerderij Biercée. Verrassend als gin tonic maar pas echt verwonderlijk in cocktails: https://www.cala-kumquat-spirits.com/nl/ingredienten/
Kumquatini:


Benodigdheden:
- 1 scheut droge, witte Vermout (Noilly Prat, Martini)
- 6 cl Cala Kumquat gin
- Paar druppels Bleeding Hearts Calamansi Bitters
- Zeste van citroen
- Paar bosbessen of kumquats
- Martini glas en een mengbeker
- Ijsblokken
Bereidingswijze:
- Koel alvast jouw Martiniglas voor met wat ijsblokken.
- Doe nu de Vermout en de gin in de mengbeker (of een ander groot glas) en roer goed om zodat de drank goed gekoeld kan worden en de smaken zich kunnen vermengen.
- Giet hierna de mengbeker (of mixglas) door een strainer of een grove zeef in het Martiniglas.
- Garneer met 2 halve kumquats of prik een paar bosbessen op een prikkertje voor het klassieke gevoel.
Gin Tonic:

Benodigdheden:
- 5 cl Cala Kumquat gin
- Tonic (Gemelli, Indian, Fever Tree Mediterrenean)
- Zeste van citroen
- 2 kumquats
- Verbena
- Grote ijsblokken
Bereidingswijze:
Gin tonic hoeft geen uitleg denk ik? Maak lange zestes van citroen of één dikkere zeste en wrijf die voorzichtig in het glas om wat etherische oliën vrij te laten komen. Garneer met wat verbena of in het seizoen 2 kumquats doormidden gesneden.
The Mocktail Club
Toen Marie op haar achttiende ontdekte dat ze intolerant was voor alcohol vatte ze de koe bij de horens en ging op zoek naar alcoholvrije cocktails die behalve gezond vooral ook lekker moeten zijn. Mijn persoonlijk probleem bij veel mocktails is dat ze vaak niet goed in balans zijn en de afdronk te kort is. Bij de mocktailclub worden enkel de beste ingrediënten gebruikt en gebeurt de samenstelling enkel wanneer beide zussen het resultaat goed vinden. Kant-en-klaar , makkelijker kan toch niet? Een kleine bekentenis: ik heb de mocktails ook al vaak als basis gebruikt voor een cocktail (beetje wodka of gin toevoegen en je hebt een kant-en-klare cocktail). https://www.themocktailclub.com/ourstory
The Mocktail Club:
*Apple and Thyme: garneer met verse tijm en limoenschijfje. Mooie wisselwerking tussen enerzijds de rijke volle smaak van de Belgische laagstam appel en anderzijds de kruidige toets van de tijm. Een leuke twist is om een heel klein beetje witte peper toe te voegen en goed roeren.
*Basil and Elderflower: garneer met basilicum en limoen. Rond midden mei tot een stukje in juni op zijn best met een verse vlierbloesem. Schudt de vlierbloesem wel altijd goed uit zodat er zeker geen kleine bezoekertjes in je glas zitten.
*Grapefruit and Vanilla: garneer met roze peperbessen, schijfje pompelmoes (of appelsien) en een mooi eetbaar bloemetje. Voor een echte cocktail ervaring kun je aftoppen met sodawater en een paar druppels Angostura Bitters.
*Green tea and Orange blossom: garneer met takje verse munt, limoenschijfje en oranjebloesem. Leuke twist? Snijd een chilipepertje in twee (verwijder wel best de zaadjes) en wrijf het glas goed in voor je er de mocktail in schenkt.
*Raspberry and Lavender: garneer met een takje lavendel, bergamot citroen (of citroen) of rozenblaadjes. Deze zeer aromatische mocktail serveer je best in een mooi martini glas.
*Lemongrass and Chili: mijn persoonlijke favoriet. Garneer met stukje verse gember en jalapeño schijfjes. Dit is een mocktail die ik in de Jonkman vaak serveerde met visgerechten.
*Rhubarb and Fennel: serveer met takje dille en peperbessen. Voor een fruitige, verfrissende toets kun je twee dunne schijfjes groene appel toevoegen. Verrassend lekker bij geitenkaas!
*Beetroot and Ginger: garneer met limoenschijfje, roze peperbessen en klein schijfje gember. Mooie aardse smaken die het bijzonder goed doen bij steak tartare en sushi.
wedstrijd
Kijk jij er al naar uit om deze heerlijk Belgische apero’s uit te proberen? Dan hebben we zeer goed nieuws voor jou! Neem deel aan onze wedstrijd en maak kans op een pakketje met de diverse dranken die aan bod kwamen in dit artikel. Waag je kans en wie weet zit jij binnenkort buiten, op je terras, met een van deze lekkere cocktails in je hand…
Hoe deelnemen?
1. Volg onze Instagram Pagina van Puredeluxe: https://www.instagram.com/puredeluxe.be/
2. Volg de Instagram pagina van Local Exclusives: https://www.instagram.com/localexclusives.be/
3. Tag 3 vrienden met wie je van deze heerlijke cocktails wil genieten
4. Leg uit waarom deze vrienden dit verdienen
5. Je maakt extra kans als je deze wedstrijd ook in jouw stories vermeldt
De winnaar is degene die aan alle voorwaarden voldoet en die de meest originele reden heeft opgegeven waarom jouw vrienden dit verdienen!
De wedstrijd loopt van woensdag 21 juli 2021 t.e.m. zondag 1 augustus 2021 om 00.00 u. De winnaar wordt persoonlijk verwittigd via een direct message bericht op Instagram.
