De Antwerpse Brouw Compagnie, de onafhankelijke lokale brouwerij van Antwerpen, startte deze week de productie terug op na een stilstand van bijna 2 maanden. De capaciteit van de brouwerij werd 3X groter gemaakt op de vooravond van het 10 jarig jubileum.
Op 9 maart zal het exact 10 jaar geleden zijn dat de Antwerpse Brouw Compagnie van start ging, met de lancering van Seefbier in het stadhuis van Antwerpen. Sinds de start wist de brouwerij – als onafhankelijke lokale brouwerij – een plek in het hart van de bierliefhebbers te verwerven en groeide de vraag gestaag. De nieuwe brouwerij, in hartje Antwerpen, werd in 2017 gebouwd met de steun van een 1000 tal crowdfunders.

Om aan de stijgende vraag naar de bieren te voldoen, was een uitbreiding van de brouwerij – en met name de gistingtanks – noodzakelijk. De brouwerij vatte daarom – in alle stilte – forse uitbreidingswerken aan, waarbij de capaciteit meer dan verdrievoudigd wordt:
“Door de omvang van de werken, was de brouwerij genoodzaakt het brouwen tijdelijk stil te zetten. Het laatste brouwsel werd in de ketels gestopt op 15 december. Sindsdien was het een race tegen de klok om de uitbreidingswerken, die zowel verbouwingen aan het pand als installatie van nieuwe tanks en machines inhielden, tijdig rond te krijgen.Onze voorraad bier werkte hierbij als ‘zandloper’. Ten alle tijden moesten we tijdig klaar zijn om niet zonder voorraad voor onze klanten te vallen.” aldus Johan Van Dyck, oprichter van de brouwerij.

Tijdens de kerstperiode en begin januari werden aanpassingen aan het gebouw doorgevoerd en de ruimte klaargemaakt voor de nieuwe productieruimtes. De uitbreiding is een grote stap voorwaarts voor de lokale brouwerij. In totaal worden 6 nieuwe, 7 (!) meter hoge gistingstanks bijgevoegd, samen goed voor een extra capaciteit van 120.000 liter. De capaciteit van de brouwerij gaat hiermee X3. In samenwerking met de Antwerpse mouterij Dingemans – gevestigd in Stabroek – werd buiten een moutsilo van 20ton geplaatst. Tegelijk worden verschillende andere investeringen gedaan, waarbij processen – zoals het reinigen van tanks – verder geautomatiseerd worden en de stoomproductie verhoogd.
“De volledige brouwerij werd verder uitgebouwd, waarbij de belangrijkste bottleneck – de gistingscapaciteit – als eerste werd aangepakt. Maar ook in de processen werden verbeteringen aangebracht. De favoriet van ons als brouwers hierbij is ongetwijfeld de zogenaamde ‘HOPGUN’. Een soort ‘raket’ waarmee we grote hoeveelheden hop in rijpend bier kunnen schieten en die ons instaat stelt om nog meer hoppige IPA’s te creëren. Ook ons team werd uitgebreid, en een extra brouwer is nu in volle opleiding”
Na weken verbouwen en installatie werd de productie nu terug opgestart, en is de brouwerij klaar voor de toekomst. De brouwerij ziet het feestjaar en de toekomst positief tegemoet:
“De afgelopen 2 jaar waren voor niemand – en zeker niet voor een kleine brouwerij als de onze- een evidente periode. We kijken echter vooruit. Dit jaar, ons 10de jubileumjaar, hebben we dan ook heel wat op stapel staan. Op biervlak hebben we een aantal heel mooie bierprojecten, waarmee we Antwerpen als bierstad verder op de kaart gaan zetten. We zullen dan ook samen met iedereen die dit alles mogelijk maakte – onze crowdfunders, onze klanten en alle sympathisanten van de brouwerij- het 10 jarig bestaan vieren.”

Terwijl het brouwen al terug op volle toeren draait, wordt ook de taproom klaargemaakt voor een heropening vanaf 4 maart.
Wilt U zelf een bezoek plannen om bij de brouwerij een verse pint te drinken dan kan U alle info hier vinden: https://seef.be/