The Jane in Antwerpen stond al enige tijd op onze bucketlist. Om één of andere reden is het er nooit van gekomen. Eerst was er de hype, daarna was het quasi onmogelijk om te boeken. Niet dat dat laatste al veel veranderd is. Daarom besloten we ook gewoon te reserveren voor de lunch, ook al omdat de chef Nick Bril geen verschil maakt tussen de middag- en avondservice. Uiteindelijk zijn we blij dat we nu van The Jane hebben geproefd. Nu het concept volledig naar de hand is gezet van Nick Bril. De Chef die tot volle wasdom is gekomen. 33. Dat is het nieuwe boek dat Nick uitbrengt. Vroeg voor een biografie. Nooit te vroeg voor uitzonderlijk talent zal blijken.
Aangekomen in The Jane blijven we vallen voor het exquise decor van de voormalige kapel in het Groen Kwartier in Antwerpen. Er is al veel geschreven over de uitzonderlijke architectuur, dus dat gaan we niet dunnetjes over doen. Wat ons vooral blij maakte is dat je bij The Jane letterlijk in een nieuwe dimensie binnenstapt. Je laat voor de komende vier uur even de dagdagelijkse drukte voor wat ze is. Of zoals de ober van dienst kwam vertellen: de komende vier uur zijn helemaal van U en ben ik er helemaal voor U. Luxe is aandacht. En Luxe is tijd. Meer dan ooit!
Terwijl de brigade onder impuls van Nick al een serieuze bedrijvigheid toont, komt onze engel van dienst ons vertellen dat we rustig kunnen kiezen tussen een 12 of 14 gangen wandeling. We gaan resoluut voor 14 anders zagen de crêpes Suzette en de zwezeriken het levenslicht niet. Een doodzonde zou blijken achteraf. Voor het bijpassende wijnarrangement passen we even, hoe vriendelijk sommelier Gianluca Di Taranto (beste sommelier 2018 volgens Gault Millau). Vandaag besluiten we zelf 3 bijpassende glazen te kiezen. Bij de opener gaan we echter resoluut voor de suggestie van Gianluca. Het glas champagne is een blanc de blanc met 100% Chardonnay ultra brut. Persoonlijk hebben we onze champagne het liefst zo. Een aperitief moet het pallet kuisen en de honger aanscherpen. Quid erat demonstrandum.



Wat opvalt aan het menu van The Jane is de keuze voor kwaliteitsproducten. Het lijstje doet bijzonder indrukwekkend aan: coquille, zee-egel, oester, langoustine, paling, griet, noordzeekrab, zwezerik, Lozère lam,…Hier wordt niet in eerste instantie gefocust op de foodcost. We laten ons dan ook graag de culinaire wandeling welgevallen!
In alle bereidingen toont Nick zich de volleerde meester. Hij brengt klassieke producten in prachtige smaakcombinaties, zelden in klassieke composities. De borden van Nick ogen uiteraard magnifiek maar elk ingrediënt heeft zijn smaakfunctie. Hier geen gallery play! Wat we ook enorm wisten te appreciëren was hoe uitgebalanceerd de culinaire wandeling is. Nergens krijg je het gevoel dat het overdadig wordt of omgekeerd dat er te weinig op het bord ligt. De ingrediënten worden naar waarde gepresenteerd. Bij het lam bijvoorbeeld geen verdwaald stukje maar drie prachtige sneetjes en in een bijpassend kommetje nog een extra traag gegaarde bereiding. Prachtig. Tot slot worden wij ook steeds hemels gelukkig van een mooie maar functionele tafelservice. De eerder genoemde Crêpe Suzette als toonbeeld. Gewoon lekker klassiek maar oh zo juist gebracht. De ober van dienst komt de vers gedraaide vanille ijs uitlepelen op het karretje tezamen met de verrukkelijke sinaassaus. Dank U Nick om de klassiekers te kennen en te respecteren!
“Het grote publiek denkt nog altijd dat Sergio Herman hier in de potten roert”, een quote uit het boek 33. Nick, wij kunnen U zeggen: U bent de meester ontgroeid. U bent de meester. Van The Jane, The Jane Table, van de DJ sets op o.a Tomorrowland en hopelijk nog zo veel meer! Mille Grazie en absoluut tot de volgende kee
Praktisch:
Adres: Paradeplein 1, 2018 Antwerpen
Openingstijden:
zondag | Gesloten |
maandag | Gesloten |
dinsdag | 12:00–22:00 |
woensdag | 12:00–22:00 |
donderdag | 12:00–22:00 |
vrijdag | 12:00–22:00 |
zaterdag | 12:00–22:00 |
Telefoon: 03 808 44 65
Reserveren: https://www.thejaneantwerp.com/