De Belgische cuvées van Ruffus hebben doorheen de jaren verschillende prijzen weggekaapt, waarbij onder andere de ‘beste schuimwijn ter wereld’ en de ‘beste belgische wijn in 2017’. Om te achterhalen hoe de wijngaard, Vignoble des Agaises, is ontstaan en met welk vakmanschap deze wijnen worden geproduceerd, hadden we een openhartig gesprek met de eiegnaar Arnaud Leroy.
Het verhaal van deze Belgische “Champagne” begint bij de droom van wijnliefhebber Raymond Leroy die wijnstokken plantte op een plek waar er nog nooit een plantage was geweest. Wat zo eerst een ontoegankelijk idee leek, werd toch een groot succes. Het land waarop deze cuvées namelijk worden gecreëerd is een plaats dat voorheen de Witte Landen werd genoemd. Deze landen hebben de bijzonderheid dat ze een groot deel van kalksteen bevatten en er zo voor zorgen dat de wijnstok nooit last heeft van droogte.

Het geheim achter Ruffus is de traditionele methode waarmee de verschillende cuvées worden gecreëerd. Deze wordt gekenmerkt door een tweede gisting op de fles, wat het mogelijk maakt om mousserende wijnen met een verfijnde smaak te verkrijgen. De wijngaard kiest er bovendien voor om met geavanceerde technologieën zoals een thermisch gereguleerde opslagruimte te werken om kwaliteitsvolle producten te verkrijgen. Het team oogst mechanisch met behoud van handmatig toezicht om ervoor te zorgen dat het product onberispelijk is. Arnaud Leroy is helemaal tevreden “als hij voor de eerste fles van een nieuwe vintage gaat, en het is zo goed als verwacht”.
De kwaliteit van Ruffus wordt erkend door de grootste internationale competities en staat buiten kijf door hun aanwezigheid op de grootste Belgische tafels. De familie die als eerste hun wijngaard vestigde zich in Wallonië om mousserende wijn te produceren zijn pioniers in hun sector. Ze durfden het avontuur aan toen er nog geen grote wijngaard was in België.

Ruffus aankopen kan via één van de verkooppunten of door een aankoop ter plaatse. Hierbij moet in het achterhoofd gehouden worden dat er mogelijks te weinig voorraad aanwezig is. Daarom is het aangeraden om het aantal gewenste flessen te reserveren door een mail te sturen naar info@ruffus.be met uw adresgegevens, mobiel nummer en aanduiding hoeveel flessen u wenst te reserveren met een maximum aantal van 12. Deze zouden dan rond december 2021 kunnen afgehaald worden.
Praktisch:
Ontdek Ruffus hier: http://www.ruffus.be