David en Pieter volgden elkaar reeds een aantal jaar op sociale media en reageerden hier en daar op elkaars foto’s. Pieter vertrok toen naar Barcelona waar hij een jaar heeft gewerkt bij Bubó, de beste pastelería van Spanje. De bal is aan het rollen geraakt toen Pieter wilde terugkeren naar België en David vroeg of er een vacature openstond bij Marcolini. Niet veel later begon Pieter bij Marcolini en kwamen ze elkaar dagdagelijks tegen op de werkvloer. Van het één kwam het ander en een aantal jaar verder in tijd werden ze eigenaar van hun eigen bedrijf Zuut.
DE ONTMOETING VAN EEN VILVOORDENAAR EN EEN LEUVENAAR

Davids liefde voor chocolade vindt zijn oorsprong in de lagere school, in Vilvoorde, waar hij opgroeide. Een boekbespreking opende zijn ogen. Tijdens zijn zoektocht naar het ideale boek stootte hij op het boek van Sjakie en de Chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl. Hij was onmiddellijk verkocht aan het boek en droomde ervan om, net zoals Sjakie, chocolatier te worden en de chocoladefabriek over te nemen. Sinds zijn kindertijd heeft David een opvallende interesse in voeding. Zo keek hij op zondagnamiddag naar 1000 seconden met Felice Damiano en Herwig Van Hove. Vervolgens startte hij zijn middelbare opleiding ‘Restaurant en keuken’ aan het Coloma instituut te Mechelen en studeerde hij af in ‘Banket en chocolade’. Vervolgens links en rechts wat gewerkt voordat hij terug in de métier terechtkwam. Dat was dan meteen bij Marcolini. Volgens David toch wel een impressionante ervaring omwille van de hiërarchie dat sterk aanwezig was in het bedrijf. Hij startte onderaan de ladder, aan de chocolade mouleerlijn, maar klom razendsnel op naar de cuisson, de keuken, waar al de vullingen, confituren, ganaches en karamellen voor de patisserie werden gemaakt. Deze functie vervulde het grootste deel van zijn carrière bij Marcolini. Nadien trad hij in de voetsporen van de verantwoordelijk van de afdeling Research & Development en werd hij de rechterhand van Marcolini himself. Hier werkte hij de creatieve ideeën van Marcolini uit tot een product. Bijvoorbeeld toen Marcolini terugkwam van Japan en een nieuwe fruitsoort, genaamd yuzu, had ontdekt, was het Davids taak om hier allerlei uitwerkingen mee te creëren. Van zestes en jus tot vullingen en ganaches die dan achteraf verwerkt konden worden in de productielijn.

Hetgeen David het meest is bijgebleven van zijn elf jaar bij Marcolini is ongetwijfeld de externe productie. Bij de uitbreiding van Zuut kon hij teruggrijpen naar zijn ervaring bij het uitbouwen van een grotere productie en hoe een productiesysteem aangepast kan worden om efficiënter te werk te gaan. Alsook de denkpatronen en werkwijzen van Pierre omtrent het ontwikkelen van nieuwe producten komen van pas en last but not least de aanpak op gebied van verpakking is hem sterk bijgebleven. Hij leerde er het product onmiddellijk te koppelen aan de eindverpakking en hoe het merklogo er op een originele manier in verwerkt kan worden. Dit uit zich vandaag de dag in de verpakkingen van Zuut. De chocoladetabletten beschikken over een sleeve waar een hap is uitgenomen zodat een stuk van het tablet zichtbaar wordt. Op die manier kunnen de klanten op een leuke manier zien hoe het product eruit ziet en dat verkoopt.


Geboren en getogen in Leuven en altijd in Heverlee gewoond, heeft Pieter een ietwat ander pad afgelegd dan David. In het secundair onderwijs volgde hij de studierichting ‘Topsport’ waar hij zich intensief engageerde op vlak van atletiek. Na het secundair wist hij niet goed welke kant hij uit wilde gaan en wat hij wilde doen. Wel heeft hij, net zoals David, steeds een grote interesse gehad in voeding. Zijn nonkel baatte een traiteurzaak uit, ook in het Leuvense, waar hij regelmatig mee hielp met de catering voor feestjes. Uiteindelijk besloot hij zich volledig te smijten in zijn passie voor voeding en begon hij zijn koksopleiding aan de avondschool. Hierdoor kwam hij terecht op de patisserie-afdeling bij de Boardroom in Heverlee, waar Kurt Coosemans chef was. Hij heeft het vuur aangewakkerd in Pieter voor desserts en sindsdien is hij blijven plakken aan de ‘ZUUTe’ kant.

Nadien begon hij als patissier bij bakkerij Willems in Leuven en vervolgens ging hij aan de slag bij Luzine, het voormalig restaurant van Jeroen Meus, rond de periode dat het tv-programma ‘Dagelijkse Kost’ begon te boomen. Jeroen was hierdoor steeds minder aanwezig in het restaurant, maar hij wist wat er gaande was en hechtte heel veel belang aan het vormen van een équipe. Pieter kreeg er veel vertrouwen, maar ook heel wat mogelijkheden en kansen waardoor hij zich daar vijf jaar heeft kunnen ontplooien. Wat Pieter nooit zal vergeten van zijn tijd bij Jeroen Meus, is zijn vak -en vooral ook productkennis. Daarnaast liep hij tijdens zijn vakantiedagen bij Luzine ook nog stages bij andere restaurants waaronder Pure-C. Het was een drukke, maar zeer leerrijke periode. Op een bepaald moment werd het hem wel wat teveel en besloot hij er een jaar tussenuit te gaan en vertrok hij naar Barcelona om te werken voor Bubó. Het heeft altijd bij hem gekriebeld om in een andere omgeving, op een andere manier en met andere producten te werken. Dat heeft hem op alle vlakken deugd gedaan. Desalniettemin werkte hij zes dagen van de zeven en begonnen zijn dagen rond vier à vijf uur, maar tegen drie uur in de namiddag was hij klaar met werken en kon hij genieten van zijn vrije tijd. Daaropvolgend begon Pieter bij Marcolini en kruiste zijn weg met die van David. Enkel vond hij er zijn draai niet, vooral op creatief gebied, en bleef hij er slechts vijf à zes maanden.

DE SAMENSMELTING VAN EEN VILVOORDENAAR EN EEN LEUVENAAR
Beiden wisten ze van elkaar dat ze een eigen zaak wilden starten. David had een paar maand gewerkt in Antwerpen, in de winkel van Pierre Marcolini, en verloor zijn hart aan de stad. Met het bean to bar gegeven dat hij bij Pierre leerde kennen en toen nog onbekend was in België, wilde hij vanuit dat gegeven starten met het maken van zijn eigen chocolade pralines. Ondertussen had Pieter, in 2015, Zuut opgestart. Een paar keer spraken ze af op de Vismarkt in Mechelen en een klein jaar later bundelden ze hun krachten en stapte David mee in de zaak. Dit zou wel eens het lot geweest kunnen zijn gezien Zuut gevestigd is op de Vismarkt in Leuven. Sindsdien hebben ze samen volle bak aan de verdere weg getimmerd. Pieter en David vullen elkaar ontzettend goed aan. Ze kennen elkaars sterktes en spelen die heel goed uit waardoor ze elkaar niet alleen aanvullen, maar ook sterker maken. Zo is Pieter verantwoordelijk voor de patisserie en David voor de chocolade en het ijs. Echter is de BCN chocoladetaart, één van de signature dishes van Zuut, een ode aan Pieters avontuur in Barcelona. De uitvoering van deze taart neemt Pieter dan ook volledig op zich. Het idee achter deze ode is te danken aan de chef van Bubó die ooit een wedstrijd had gewonnen voor de beste chocoladetaart van Spanje. Deze taart was op basis van chocolade, vanille en speculaas.

DE SNELTREIN NAAR SUCCES
Het feit dat Zuut door GaultMillau werd uitgeroepen tot Chocolatier van Vlaanderen van het Jaar 2019 bracht hallucinante tijden met zich mee en fungeerde als accelerator van hun succes. De ochtend van de uitreiking de media reeds op de hoogte gebracht door GaultMillau. Zuut verscheen in het VTM nieuws op Radio2 en op tal van andere mediakanalen. Plots kwamen er mensen van heinde en verre naar Zuut met als resultaat dat de wachtrij tot buiten liep. Vandaag de dag zijn ze nog steeds trots op deze prestatie. Dat uit zich ook in de verwijzing op de pralinedozen. Ze zijn ook fier dat ze hiermee ook deel uitmaken van een mooie erelijst met ronkende namen. Elk jaar vinden ze het ook spannend om te ontdekken wie hen hierbij zal vervoegen. In 2020 was dat Joost Arijs en dit jaar Julius en Dominique Persoone.


DE UITBREIDING NAAR DE ZUUTE SPEELTUIN
Oorspronkelijk werd de productie van de ZUUTigheden uitgevoerd in de winkel op de Vismarkt, maar na een tijdje liepen ze elkaar letterlijk in de weg, zeker tijdens de drukke periodes, zoals Pasen en Kerstmis. Het werd snel duidelijk dat ze meer plaats nodig hadden voor hun productie en stockage. Gelijk begonnen ze hun zoektocht naar het ideale pand. Er was even sprake van één van de aangrenzende panden, maar uiteindelijk besloten ze om de productie te scheiden van de winkel. Sinds februari is de productie gevestigd in Haasrode waar ze maar liefst driemaal zo veel oppervlakte hebben als voordien. Als kers op de taart is de nieuwe productieplaats gelegen op een gunstige locatie, dichtbij de autostrade en op slechts twaalf minuten van de winkel. Twee keer per week leveren twee magische caddy’s de heerlijke ZUUTe creaties aan de winkel op de Vismarkt waar er in het kleine atelier de puntjes op de ‘i’ worden gezet. Hier worden ook nog steeds een taarten gebakken en geglaceerd. Pralines vertrekken steeds in bulk zodat ze vervolgens in de toog kunnen worden gepresenteerd. De confiserie, truffels en chocolade worden steeds voorverpakt. Om de leveringen vlot te laten verlopen werken ze met een app waarin de winkelmedewerkers op de Vismarkt kunnen aangeven welke producten ze wanneer willen ontvangen.



DE TRANSFORMATIE NAAR EEN TEAROOM
Bij de opstart van de winkel wilden ze origineel uit de hoek komen en kozen ervoor om te werken met individuele togen per categorie: individueel gebak, grote taarten, pralines,… Na verloop van tijd merkten Pieter en David dat dit geen praktische manier van werken was. Het was van buiten ook niet goed te zien wat ze verkochten. Daarom besloten ze hun aanpak over een andere boeg te gooien en één lange toog vol ‘ZUUTigheden’ te installeren die eindigt aan de kassa. Tegenwoordig is het individueel gebak het eerste aanspreekpunt met de klant. Op de manier worden ze uitgenodigd om binnen te komen en zich te laten verrassen met wat Zuut nog meer te bieden heeft. Een gemak voor zowel het personeel als de klant. Doorheen de jaren kregen ze vaak de vraag van consumenten of ze ter plaatse konden eten. De twee ondernemers zitten niet stil en dus besloten om dat schepje er bovenop te doen. Begin juni openden ze met groots succes hun nieuwe tearoom en ijsjesraam! Tijdens de zomermaanden speelden ook de ijscoupes een grote rol in de tearoom.




DE ZUUTE TOEKOMSTPLANNEN
Nu ze beschikken over een nieuwe ruimte, hebben ze de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende concepten. Nu de winter in aantocht is, wordt de kaart veranderd en zullen er suggesties bijkomen op vlak van desserts, zoals een baba au rhum, een warm appel -of perentaartje, een lekkere rijstpap. Tegen voorjaar 2023 zullen ze ook de viennoiserie lanceren. Ook het organiseren van zuute zondagen staat op de planning. Een brunch dat enkel uit desserts bestaat. De eerste edities zouden doorgaan op speciale dagen, zoals Valentijn, Pasen, Moederdag en Vaderdag. Of er ooit een tweede Zuut zal openen? Momenteel beleven ze hun droom en genieten ze van hun realisaties op de Vismarkt in Leuven, maar wie weet. Het zou wel eens kunnen… Misschien wel in Antwerpen, Mechelen of waarom niet Barcelona? Of allemaal? Dat zal de tijd uitwijzen.


DE EIGEN FAVORIETE ZUUTIGHEDEN
Pieters guilty pleasures is het tiramisu ijs, de BCN taart en Davids praline met pistache en die met koffie en kardemom. Qua creaties is hij het meest fier op het Theoreo en het Stracciastella ijs, beide vernoemd naar zijn kinderen. Toen zijn dochter werd geboren, wilde hij geen suikerbonen en dus creëerde hij een ijsje van banaan met stukjes chocolade, het Stella Stracciatella ijs. Nadien werd dat in de winkel gelanceerd als Stracciastella. Hetzelfde geldt voor zijn zoon. Toen hij vijf jaar werd kreeg hij zijn eigen ijsje met Oreo, genaamd Theoreo. Op die manier combineerde Pieter op een leuke, speelse manier zijn vak met zijn thuisfront.


Ook David vindt het tiramisu ijs één van de lekkerste ZUUTigheden. Qua uitvoering is hij het meest trots op zijn koffie kardemom praline en hun eigen witte chocolade. Zelf is hij nooit fan geweest van witte chocolade. Daarom ging hij op zoek naar een couverture die wat meer lacté is, die wat minder zoet is. Voeg daar zeezout en een beetje vanillepoeder aan toe en je verkrijgt de ZUUTe witte chocolade dat je nergens anders kunt verkrijgen. De witte chocolade zit het ganse jaar in hun gamma, in de vorm van een tablet, maar met Sinterklaas en met Pasen is de chocolade zeer populair in de vorm van holfiguren. David droomt ook er al lang van om de confiserie uit te breiden en zat reeds drie jaar met het idee om ZUUTe tetjes op de markt te brengen. Die zijn sinds kort verkrijgbaar. Een stapje dichter bij zijn droom. Ze zijn gebaseerd op de melo-cake, maar ze zijn net dat tikkeltje anders. In plaats van een koekje op de bodem gebruiken ze in de ZUUTe tetjes een praliné met gepofte rijst. Een grandioos succes! De klanten zaten er precies ook op te wachten.

GIVEAWAY SINTERKLAAS
Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan… Op 3/12 komt de Sint in stijl aan bij Zuut waar hij tot 15u in het ZUUTe salon aanwezig zal zijn met een fotobooth. Noteer dit zeker in jouw agenda! Voor wie nog wil nagenieten of niet kan komen, hebben we nog een leuke verrassing in petto! Via onze Instagram pagina @_puredeluxe_ organiseren we nog een fantastische wedstrijd waarbij je een heerlijk Sintpakket kan winnen vol ZUUTigheden van Zuut!
✔️ ZUUTe koeltas
✔️ chocolade tablet met speculaas
✔️ kokertje marsepein met cacao
✔️ Sint 20cm in melkchocolade
✔️ zakje met verse speculaas
Lees hieronder hoe je kans kan maken om dit pakket te winnen.
Wat moet je daarvoor doen?
- Ga naar onze Instagram pagina @_puredeluxe_
- Volg de twee instagram accounts: @_puredeluxe_ @en zuut.leuven
- Vertel vervolgens in de comments onder de post van 24 november wat wij over jou zouden lezen in Het Grote Boek van Sinterklaas en waarom jij deze ZUUTigheden verdient.
- Extra kansen voor zij die deze wedstrijd reposten in hun verhaal en zowel @_puredeluxe_ als @zuut.leuven taggen.
Duur van de wedstrijd:
- De wedstrijd loopt van 24 november? tot en met maandag 5 december 2022 00.00u.
Winnaars:
- De winnaar die voldoet aan alle wedstrijdvoorwaarden en het meest creatieve antwoord geeft op de vraag wat we over U zouden lezen in Het Grote Sinterklaasboek en waarom U de ZUUTigheden van Zuut verdient, wint het Sintpakket.
- De winnaar wordt na afloop van de wedstrijd zo snel mogelijk gecontacteerd via direct message in Instagram.
Bijzonderheden:
- De wedstrijd is enkel toegankelijk voor inwoners van België en voor +18-jarigen
- De wedstrijd staat buiten de verantwoordelijkheid van Instagram en zijn moederbedrijf Meta.