Op 25 maart stonden wij zonder enige twijfel onmiddellijk paraat aan het groene hart van Antwerpen voor de grand opening van het restaurant Lunet. Het team van Lunet staat onder leiding van Anthony Pierards. Pierards is een ervaren horecadier en general manager van Mercure Antwerp City Centre, het hotel waar Lunet onderdeel van is. Bij Lunet beleef je een échte ontmoeting tussen vakmensen en hun omgeving, met een knipoog naar het park. Gedroogde bloemen, groene accenten en botanisch behang worden afgewisseld met messing lampen en marmeren tafeltjes voor een trendy boho vibe. Hier plof je heerlijk neer na een dagje shoppen in de stad. Echter is het interieur niet het enige dat geïnspireerd is op de natuur. Ook de keuken wist ons te bekoren met seizoensgebonden gerechten, bereid van lokale ingrediënten. En of ons dat goed heeft gesmaakt!

DE DRIEHOEK VAN LUNET
Het centrale park van Antwerpen heeft een rijke geschiedenis. De driehoekige vorm van het park is een overblijfsel van Fort Herentals, een van de forten die de stad in de 16e eeuw bewaakten. De lunet van Herentals maakte deel uit van de Spaanse verdedigingsmuur die werd gebouwd als beveiliging voor de stad en bestond uit onder andere vier beschermende barrières. Deze barrières hadden een ruwweg driehoekige vorm, waarmee bij het ontwerp van het tegenwoordige Stadspark rekening is gehouden. Het was de start voor meer groen in hartje Antwerpen. Groen komt ook terug in restaurant Lunet, evenals het getal drie in de vorm van de drie drijfveren: lokaal, natuur en passie. Alles bij Lunet is het resultaat van menselijk vakmanschap.

DUURZAME KEUKEN
De keuken van Lunet koopt zoveel mogelijk in bij lokale leveranciers uit Antwerpen en België en serveert moderne en seizoensgebonden gerechten vol met Franse en Mediterrane invloeden. De koks werken alleen met verse ingrediënten die volledig worden gebruikt om zo een minimale voetafdruk en afval achter te laten. Ook serveren ze geen bedreigde vissoorten of kooi-eieren. We konden hier dus met een gerust hart aanschuiven. De elegante keuken heeft een sterke identiteit, waar eenvoud met sterke smaak centraal staan. Zo bestel je bijvoorbeeld zeebaars met aardappelcrème, paddenstoelen en asperges of lamskroon met kruidenkorst. Of ga je zoals ons toch liever voor het viergangen-ontdekkingsmenu?

ONTDEKKINGSMENU
Er stond ons een hartelijke verwelkoming op te wachten met een glaasje champagne en een delicieuze trio van hummus. Toen volgde het crescendo van de avond: de gebrande manchego aangevuld met stukjes vijg en grofgehakte pistachenootjes, uitstekend gepaired door Chacalli Wines, met een lichte, citrusachtige en frisse Italiaanse witte wijn met een ziltige amandel in de afdronk genaamd de ‘Ruffino Orvieto Classico Bianco 2020’. Eén woord: hemels!



En dat was nog maar net het begin… Als voorgerecht werd er gerookte eend geserveerd met een zoete bessencoulis en walnootcrumble, heerlijk aangevuld met een zalmroze rosé wijn van het Spaans wijnhuis Garzón, de ‘Pinot Rosé de Corte 2020’. Delicaat, elegant en fris in de mond met opvallende tonen van kersen en aardbeien. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met dieetwensen. Zo krijg je bij de vegan optie een carpaccio van courgette en aubergine met pijnboompitjes, overgoten met een zachte paprikasaus.


Een kalfsmedaillon met gekonfijte ui, trio van groenten en krieltjes of een vegan zuiderse salade van rode quinoa met hummus en croutons, wat zou jij kiezen? Beide zien er niet alleen verrukkelijk uit, maar dat waren ze ook! Beide hoofdgerechten gingen heel goed samen met de Spaanse rode wijn ‘Ramón Bilbao Rioja Crianza 2018’. Deze wijn werd 14 maanden gerijpt op Amerikaanse eiken vaten waardoor het de nodige complexiteit verkrijgt en mooie aroma’s van rood fruit, cacao en een vleugje kruiden vrijkomen.



We sloten de avond af met een zoete verwennerij. Een crème brûlée met appelsien en rozemarijn deed onze smaakpapillen smelten. Maar de zoetebekken onder ons die niet willen wachten tot het dessert, kunnen zich begeven naar de toonbank en smullen van een heerlijk artisanaal ijsje van de Antwerpse cremerie Germaine, ideaal voor tijdens een zomerse picknick in het Stadspark.


HOTEL MERCURE ANTWERP CITY CENTRE
Na ons buikje goed vol te hebben gegeten, was het tijd voor een rustige nachtrust en daarvoor verbleven we vanzelfsprekend in het aansluitend hotel Mercure Antwerp City Centre. Onze kamer was zeer ruim, met uitzicht op het Stadspark en beschikte over alle faciliteiten, inclusief een kleine versnapering. Dit hotel is de ideale uitvalsbasis voor iedereen, zowel voor fanatieke shoppers als voor professionele doeleinden, aangezien de hoofdwinkelstraat, het station en het Flanders Meeting & congrescentrum op wandelafstand gelegen zijn. S’ochtends kan je je helemaal laten gaan bij het all you can eat ontbijtbuffet, maar vergeet zeker ook het allergrootste pluspunt niet, de gloednieuwe hotspot voor lokale gerechten, Lunet!





PRAKTISCHE INFO
De keuken is geopend van 17:30 tot 22:00 uur en de bar van 10:00 tot 01:00 uur. Lunet zal vanaf mei 2022 openen voor de lunch.
Adres: Quinten Matsijslei 25, 2018 Antwerpen
Website: https://lunetantwerp.be/menu/