Wat ooit begon als een vakantieverblijf, is twintig jaar later uitgegroeid tot een biologisch wijndomein van 120 hectare. De inhuldiging van de gloednieuwe chai of wijnkelder vormt de voorlopige kers op de taart van Les Davids in de Zuid-Franse Luberon.
In hun zoektocht naar een vakantiewoning in Zuid-Frankrijk kwamen Sophie Le Clercq, voorzitter van de Raad van Bestuur van CIT Blaton en oprichtster van JCX-immo, en haar man en kunstenaar Yves Zurstrassen in 2000 in het Zuid-Franse Viens terecht. Ze kochten het domein van een herder, die er zijn kuddes liet grazen. Hoewel het in eerste instantie bedoeld was om tot rust te komen van hun drukke Brusselse leven, is het uitgegroeid tot een wijndomein van 120 hectare. “Stilzitten is niet de sterkste kant van Sophie”, lacht Yves Zurstrassen.


Met dank aan de schapen en geiten had het terrein oorspronkelijk meer weg van een maanlandschap dan van een wijngaard. Maar het weidse uitzicht over de vallei, die op de grens ligt van de Ventoux en de Monts de Vaucluse, en de aanwezigheid van natuurlijke vijvers haalden het duo snel over de streep. Ook de bereikbaarheid met de TGV – vanuit Brussel-Zuid sta je op minder dan vijf uur in Avignon, en van daar is het nog een dik uur rijden – was voor Sophie Le Clercq, die niet van vliegen houdt, een pluspunt.

Biologische polycultuur
Langzaam maar zeker leverden de eerste fruitbomen terug abrikozen. Dat waren er al snel zoveel dat de familie – Sophie en Yves hebben samen acht kinderen – er confituur van begon te maken. Die verkochten ze langs de kant van de weg. In 2006 begonnen de eerste experimenten met wijnstokken, in 2008 volgde de eerste fles wijn. “Aangezien we hier op 580 meter hoogte zitten, was er aanvankelijk de nodige scepsis over onze slaagkansen. Toen onze wijn in 2010 toch beloftevol bleek, hebben we beslist om door te zetten”, vertelt Sophie Le Clercq.
Na vijftien jaar telt het domein geen 4 maar 21 hectare wijnranken, en is de hogere ligging een voordeel geworden. “Door de klimaatopwarming zijn de omstandigheden om wijn te verbouwen hier verbeterd. Bovendien hebben we, anders dan in de vallei zelf waar grote domeinen als Châteauneuf-du-Pape liggen, geen directe buren. Doordat het domein omgeven is door bossen, zijn onze planten minder vatbaar voor ziektes en kunnen we volledig biologisch te werk gaan”, vertelt Le Clercq. “Dankzij de drie vijvers en een druppelirrigatiesysteem kunnen we de wijngaarden altijd van water voorzien.”

Aangezien Sophie Le Clercq ecologie, biodiversiteit en respect voor de natuur hoog in het vaandel draagt, kiest ze bewust voor een biologische polycultuur op de verschillende types grond die het domein rijk is. Op Les Davids staan er niet alleen negen soorten witte druiven en tien soorten blauwe, maar ook anderhalf hectare groenten, olijfbomen, lavendel, kerselaars, appelbomen en truffeleiken.
Dansende architectuur
Voor de ontvangst van bezoekers liet Le Clercq zopas een impressionante, maar tegelijk sobere wijnkelder optrekken. Daarvoor deed ze beroep op de Franse architect Marc Barani, die onder meer de Ecole Nationale Supérieure de la Photographie (2019) in Arles op zijn palmares heeft staan. Als locatie werd het hoogste punt van het domein gekozen. Doordat de chai deels tegen de rotsheuvel staat, blijft het binnen lekker fris en donker. “Ook de brede uitkraging van het panoramische terras helpt de binnentemperatuur onder controle te houden. Tegelijk heb je er enerzijds een magnifiek zicht op het domein en de omliggende bergen, en anderzijds op de betonnen wijnvaten binnen”, vertelt Barani.

Doordat het 2.130 vierkante meter grote volume zich met zijn okerkleur inschrijft in de omgeving, lijkt het alsof het er altijd al heeft gestaan. “Samen met een plaatselijke betoncentrale hebben we testen gedaan om de kleur van de omliggende rotsen zo goed mogelijk te benaderen. Ook de houtstructuur in het beton verhoogt de natuurlijke uitstraling van het geheel”, vertelt Barani.
Voor het elf meter lange fresco vond Yves Zurstrassen, die in 2019 in Bozar exposeerde, een kunstwerk voor de Brusselse metrohalte Weststation creëerde en op het domein ook een atelier heeft, inspiratie bij het nummer Fiesta van Miles Davis en de kleur van rode wijn. “Ik wilde een meer lyrisch element toevoegen aan de architectuur. Het is een vrolijke knipoog in een voor de rest eerder minimalistisch kader”, vertelt Zurstrassen. “Het fresco van Yves laat het gebouw dansen”, vult Barani aan.

Niet alleen architecturaal, maar ook technisch spreekt de nieuwe chai tot de verbeelding. Zo is de wijnkelder zodanig gebouwd dat je er wijn kan maken met behulp van de zwaartekracht, en dus zonder pompen. Op de eerste verdieping worden de druiven binnengebracht, gesorteerd en vervolgens in de houten of betonnen wijnvaten gestort. Eens de wijn voldoende rijp is, wordt hij via leidingen naar de kelder getransporteerd om er te worden gebotteld. Deze eerder uitzonderlijke werkwijze heeft als grote voordeel dat de wijn minder in contact komt met zuurstof, waardoor de aroma’s en kleur beter bewaard blijven. De tulpvormige betonnen vaten zorgen voor een stabiele temperatuur en dankzij de porositeit voor een subtiele toevoeging van zuurstof, waardoor de wijn soepeler en tegelijk complexer wordt, en qua smaak dichter blijft aanleunen bij het terroir. De lange levensduur van de betonnen vaten sluit perfect aan bij de duurzame visie van Le Clercq.

Hartelijke ontvangst
Intussen produceert Les Davids 75.000 flessen wijn per jaar, verdeeld over negen soorten wijn, en heeft Sophie Le Clercq een hele ploeg rond haar gezin verzameld. In de nieuwe chai kunnen bezoekers alle wijnen degusteren en kopen. Voor groepen zijn er formules met een initiatie wijnassemblage of food pairing. Daarvoor gaat een Brussels-Italiaanse chef aan de slag met op het domein gekweekte groenten, lokale kazen en zelf gebakken brood.

Wie langer van de absolute rust wil genieten, kan vanaf zes personen een verblijf boeken in een van de vier ‘hameaux’. Die tot ruïnes herleide gehuchtjes liet Leclercq de voorbije jaren renoveren tot authentieke vakantiewoningen met zwembad, tennisterrein, bowlingbaan, jacuzzi, sauna en massagefaciliteiten. De komende jaren wil ze de resortfaciliteiten op het domein verder uitbouwen.


Rode draad tussen de verschillende elementen van Les Davids is volgens Sophie Le Clercq het plezier. Het plezier om de tijd te kunnen nemen om dingen te zien groeien, zich te omgeven met de mooie dingen des levens en, bovenal, dat allemaal te kunnen delen. Bezoekers mogen zich dus aan een hartelijke ontvangst verwachten.
Alle informatie over het wijndomein, de E-shop en verblijven in Les Hameaux vind je hier: http://www.lesdavids.fr