Elke eerste maandag van de maand wordt er een interessant onderwerp aangekaart tijdens de Monday Talks tussen Carl Van Droogenbroeck, brand ambassador van CCEP Premium Spirits en een gastspreker die expert is in het desbetreffende onderwerp. Dit gesprek zal doorgaan bij een glaasje lekkere single malt whisky. Op maandag 2 augustus kwam Raymond Tanghe van Royal Belgian Caviar langs voor een glas Highland Park 25YO waarbij hij deze heeft gepaired met enkele soorten kaviaar. Lees hieronder onze learnings en het zal je wel duidelijk worden waarom wij alvast het water in de mond kregen bij het volgen van deze Monday Talk!


Misschien eerst even een korte introductie over Raymond Tanghe en Royal Belgian Caviar? Raymond Tanghe werkt reeds zes jaar bij Royal Belgian Caviar en is dus zeker dé expert als het aankomt op kaviaar. Hij weet alles over de voortplanting van de steuren, het oogsten en het produceren van de kaviaar, het verpakken en uiteindelijk het verdelen van de kaviaar. Dit komt doordat ze bij Royal Belgian Caviar het volledige productieproces binnenshuis uitvoeren. Zo kunnen ze hun exclusieve kwaliteit garanderen. Enerzijds zullen de eitjes nooit gemengd worden met een andere soort en anderzijds worden de eitjes binnen de 20 minuten na de oogst verpakt. Dit betekent dat de kaviaar in een vacuüm blikje blijft tot de klant het opent. Hierdoor zal het rijpingsproces langzaam verlopen, waardoor er subtiele smaken vrijkomen. Om de typerende, exclusieve smaak van kaviaar te bekomen, moet het kweekproces en de bereiding feilloos verlopen. Dit vereist heel wat vakmanschap en expertise. Met een echografie wordt bij elke steur de kwaliteit van de eitjes gecontroleerd, want enkel steuren met de perfecte ei-kwaliteit worden gebruikt. Ook de voeding en de kweekomstandigheden van de steuren zijn mede bepalend voor de smaak. Een overdekte kwekerij zorgt ervoor dat de waterkwaliteit perfect gecontroleerd kan worden. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door kweken en oogsten. Op basis van jarenlange ervaring ontwikkelde Royal Belgian Caviar hun eigen steurvoer van wilde vis, aangezien dit ook is wat steuren in het wild eten. Royal Belgian Caviar gaat écht tot het uiterste om een product te verkrijgen dat het meest aanleunt bij wilde kaviaar.

Niets wat de moeite waard is, komt gemakkelijk. Een uitspraak die Highland Park meekreeg van hun voorouders, Vikings die zich meer dan 1000 jaar geleden in Orkney vestigden. Bovendien is Highland Park een van de weinige distilleerderijen die het hele proces nog zelf uitvoert. Het gaat zelfs zo ver dat ze hun mout nog met de hand draaien. Waanzinnig toch? En doet dit ons ook niet wat denken aan hoe Royal Belgian Caviar het hele productieproces zelf doorloopt? Dat is exact waarom deze bijzondere single malt gepaired wordt met de kaviaar van Royal Belgian Caviar. Beide bedrijven werken met passie en een bepaald vakmanschap die je in de producten terugvindt. De 25 jaar oude Highland Park is trouwens de enige whisky in de wereld die ooit 100/100 haalde in een whisky competitie.

En dan nu de pairing met de 25 jaar oude Highland Park die getypeerd wordt door kruidige smaken. Deze single malt wordt geproduceerd in gekruide Europese eiken vaten. Na verloop van tijd, ontwikkelt elk vat zijn eigen karakter met als hoogtepunt: een briljant smaakprofiel van rijke vanille en honing contrasterend met het Orkney veen en de zilte smaak. Royal Belgian Caviar beschikt over vijf soorten kaviaar: White Pearl, Platinum, Belluga, Osietra en Gold Label. De Gold Label wordt na zes jaar geoogst, de Platinum na 8 jaar en de Osietra na 10 jaar. Vandaar ook het prijsverschil in de verschillende soorten kaviaar. Het Gold Label van Royal Belgian Caviar is een kaviaar van de Siberische steur en staat bekend om zijn zachte textuur en romigheid.

Eens gepaired met de Highland Park lijkt het wel alsof deze kaviaar gemaakt is voor dit glas whisky. De Highland Park neemt niet de bovenhand. De romigheid en volle smaak van de kaviaar blijven nog steeds aanwezig. Bij het pairen van twee producten is het belangrijk om twee nuances te vinden die elkaar verrijken. De tweede pairing was met de Platinum kaviaar die een kruising is tussen de Siberische steur en de Russische steur. Hij heeft een iets lichtere kleur en je gaat een meer nootachtige smaak opmerken wat zorgt voor een verrassende effect dat de pairing uniek maakt.

De derde en laatste pairing is met de Osietra, de meest exclusieve van de drie met het gele label. Het is een kaviaar van de Russische steur. Deze parel springt er het meest tussenuit met zijn combinatie van minerale smaak en nootachtige aroma’s. Volgens Carl Van Droogenbroeck is deze kaviaar, vanwege deze minerale smaken, de meest interessante pairing met de Highland Park 25 years old. Qua gerechten gaat de Osietra goed samen met alle soorten tartaar, zoals steak tartaar en tartaar van langoustines, maar ook bij zeer mineraal smakende vis. De Platinum past eveneens bij heel eenvoudige recepten, zoals burrata met kaviaar en misschien een klein beetje olijfolie, maar meer heb je niet nodig.
Houdt zeker 6 september 20u vrij in je agenda, want bij de volgende Monday Talk zal Martin Markvardsen, globale ambassadeur van Highland Park, uitleg geven over hun productieproces. Highland Park is trouwens één van de weinige producenten die zelf nog het hele proces van mouten op zich neemt.
Alle informatie over Royal Belgian Caviar en waar de kaviaar verkrijgbaar is vind je hier: https://royalbelgiancaviar.be/
Alle informatie over Highland Park vind je hier: https://www.highlandparkwhisky.com/en