Porto, een culinaire stad aan de Douro rivier en dé place to be voor een smakelijk glaasje port. Wij reisden af naar deze bruisende stad en brachten een bezoek aan de pionier in het maken van portwijnen. Graham’s port, een verhaal van twee families door drie eeuwen heen en staat nu aan de spits van de innovatie in wijnbereidingstechnieken. Tijdens ons bezoek genoten we van een uitgebreide rondleiding in de Graham’s Lodge, een exclusief diner tussen de portvaten en natuurlijk ook van de port zelf tijdens een tasting in de Vintage room. A vossa saúde!
A LITTLE BIT OF HISTORY
Gedurende onze rondleiding in de wijnkelders van de Lodge kregen we een woordje uitleg over de familiegeschiedenis en hun wijngaarden in de Douro vallei. Oorspronkelijk werd W & J Graham’s opgericht door William en John Graham als een textielbedrijf waarmee ze in 1820 zevenentwintig vaten port aannamen als betaling van een schuld. De twee broers besloten toen hun energie te steken in het maken van de beste portwijnen uit de Dourovallei en zo werd het porthuis Graham’s geboren.


Vandaag de dag zijn vijf neven van de familie Symington samen verantwoordelijk voor elk aspect van het bedrijf en maken zij persoonlijk de Graham’s wijnen. De familie is al meer dan 130 jaar thuis in de Dourovallei en heeft banden met W & J Graham’s sinds 1882, toen de jonge Schotse zakenman, Andrew James Symington, naar Porto kwam om voor het bedrijf te werken. Bijna honderd jaar nadat hun voorvader Andrew James Symington Graham’s verliet om zich als eigen portproducent te vestigen, maakte de relatie van de familie met dit Porthuis de cirkel rond. Graham’s eerste oogst onder het eigendom van de Symington familie was zeer gunstig, de Graham’s 1970 Vintage Port werd gedeclareerd en werd door velen beschouwd als een van de grootste wijnen van die eeuw.

THE MAKING OF GRAHAM’S PORT
Ondertussen combineert de familie Symington, voor reeds vijf generaties lang, hun passie voor het produceren van eersteklas ports en wijnen met een grote betrokkenheid bij het land en de mensen van de regio. En dat proef je ook! Graham’s bezit een aanzienlijke hoeveelheid wijngaarden in de Douro waar hoogkwalitatieve druiven worden geproduceerd, die de hoeksteen vormen van Graham’s beste wijnen. Sinds 1890 bezit Graham’s de prachtige Quinta dos Malvedos, wijngaarden met een uitzonderlijk zuiders terroir.



In datzelfde jaar bouwde het bedrijf de prachtige Lodge in Vila Nova de Gaia om zijn wijnen in de best mogelijke omstandigheden op te slaan en te laten rijpen. Vila Nova de Gaia heeft een gematigd zeeklimaat, ideaal voor het rijpen van portwijn. De sterke maritieme invloed (gematigde winters en koele vochtige zomers) biedt Graham’s Port elegantie en finesse.
Tegenwoordig komen alle portwijnen van Graham naar de1890 Lodge, waar ze worden gerijpt en verzorgd door een toegewijd team. De kunst van het kuipen is essentieel voor het maken van goede port, dus Graham’s behoudt op unieke wijze zijn eigen toegewijde team van kuipers. Daarnaast garandeert de keldermeester persoonlijk de ideale omstandigheden voor het rijpen in de Graham’s Lodge. Momenteel wordt er zo’n 7 miljoen port bewaard waaronder de single harvest port uit 1882. Dit is de oudste port waarvan ze nog 840 liter ter beschikking hebben. Het prijskaartje? Zo’n 12.500 euro per fles.


EXCLUSIVE DINER BETWEEN THE BARRELS
Na de rondleiding werden we uitgenodigd op het terras met uitzicht op de Douro rivier voor een aperitief met tonic en de Blend Nº5 White port om vervolgens aan tafel plaats te nemen tussen de eeuwenoude handgemaakte portvaten. We genoten van een menu samengesteld door het gastronomisch restaurant Vinum dat aangrenst aan de Lodge. De gerechten werden gepaired met enkele pareltjes van Graham’s wijnen, maar ook de organische olijfolie Quinta do Ataíde Azeite Virgem Extra was aanwezig om de verse broodjes in te dippen. Het voorgerecht zorgde voor wat extra water in de mond. Een genotvolle toast met tonijn van de Azoren en Trás-os-Montes gerijpte runderham gepaired met de Quinta do Ataíde Douro 2016, wie kan dat weerstaan? Wij alvast niet. Als afsluiter van de avond werden we verrast met een heerlijk licht appeltaartje met kaneel en vers vanille-ijs, gepaired met de Graham’s Fine Ruby Port. Een hemelse, diep gekleurde port met een jeugdige frisheid en aroma’s van weelderig fruit.




TASTING IN THE VINTAGE ROOM
Men zegt wel eens hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot. Met andere woorden proeven is genieten. En of we dat hebben gedaan, want de volgende dag keerden we terug naar de Lodge voor een unieke tasting in de Vintage Room. Wist je trouwens al dat het karakter van elk glas port voor een groot deel wordt bepaald door de manier waarop het is gerijpt? De verschillende stijlen kunnen worden onderverdeeld in degenen die gerijpt zijn in een in de fles en die gerijpt zijn in eiken vaten. Port wordt ook altijd gerijpt in geroosterde vaten, in tegenstelling tot droge wijn, waarvoor nieuw hout wordt gebruikt.


We startten met het degusteren van de Six Grapes Reserve Port. De benaming van deze port vindt zijn oorsprong bij de Graham’s wijnmakers die de wijn van één tot zes beoordeelden door elk vat port te markeren met druivensymbolen. Het symbool van zes druiven stond voor complexiteit, structuur en evenwicht. Six Grapes worden 2 jaar gerijpt in geroosterde vaten alvorens te worden gebotteld. Het is een jeugdige, heldere en complexe reserve port. Six Grapes staat bekend om zijn finesse, heeft een volle body en wordt gekenmerkt door frisse aroma’s van bramen, zoethout en cassis. De overvloedige smaken van zwart fruit in de mond maken deze port perfect om te combineren met pure chocolade.

De ietwat kruidige Graham’s Vintage Port 2000 was als volgende aan de beurt. Deze uitstekende volle en rijke Vintage vertoont veel van de typische aroma’s van Graham’s, waaronder rijpe pruimen en Cistus ladanifer. Alle Vintage Ports brengen ongeveer 18 maanden in houten vaten door voordat ze worden gebotteld. Eenmaal gebotteld worden ze horizontaal bewaard in de kelder zodat de kurk vochtig blijft. Hierdoor komen de ports niet meer in contact met de lucht, waardoor de kleur van de wijn slechts langzaam verandert. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij bereids een prachtige zachtheid in de mond.


De laatste twee ports waar we van mochten genieten waren de Graham’s 10 Years Old Tawny Port en Graham’s 20 Years Old Tawny Port. Tawny Ports worden, in tegenstelling tot de Vintage Ports, gerijpt in contact met zuurstof, die doordringt in het eikenhout van de vaten. Daardoor verandert de kleur van het oorspronkelijke diepe purperrood van de jonge wijn tot mooie taupe tinten. Afhankelijk van de duur van de vatlagering varieert de kleur van Aged Tawny Port van het cederrode van een 10 jaar oude wijn tot het diepere amberkleurige van een 40 jaar oude wijn.
Deze ports passen perfect bij romige of fruitige desserts, zoals appeltaart, amandeltaart en crème brulée. Na een decennium van zorg en langzame gekruide eiken rijping is de Graham’s 10 Year Old Tawny een prachtig voorbeeld van de complexe nootachtige en rijpe fruitsmaken van de typische Tawny Port gecombineerd met hints van honing en vijgen. Deze port heeft een diepe tawny en gepolijste koperen kleur en in de mond rijke rijpe fruitsmaken met een weelderige en lange afdronk. Gerijpt in geroosterde eiken vaten gedurende gemiddeld twintig jaar, beschouwen de meeste wijnliefhebbers de 20 Year Old als de perfecte leeftijd en balans van rijpheid voor een echt geweldige port. Deze port beschikt over een uitstekend bouquet van nootachtige kenmerken en heerlijk rijp fruit met hints van sinaasappelschil, prachtig verzacht door houtrijping. In de mond rijk en zacht, perfect in balans met een lange en elegante afdronk.


Voor ons was het toch wel moeilijk om een favoriet te kiezen, maar als we echt moeten kiezen zouden we gaan voor de Graham’s 20 Years Old Tawny Port, hoewel de kruidigheid van de Graham’s Vintage Port 2000 ons ook wel heeft verrast. Gelukkig hoeven we niet te kiezen, maar laat het ons zeker weten of jij een favoriet hebt! We’ll be back soon met meer sappige artikels.