Nu de herfstbladeren vallen en het bos een prachtig goudgeel lappendeken krijgt, dromen we steeds vaker weg van een knus weekend in de Ardennen. Even ontsnappen aan de dagdagelijkse sleur, letterlijk worden opgezogen door de natuur. Wij trokken onze stoute (wandel)schoenen aan en belandden in het prachtige Neufchateau bij Chateau Grandvoir voor een heerlijk herfstweekend inclusief knetterende haard.
Wanneer we de sierlijke oprijlaan van het kasteel Chateau Grandvoir oprijden, hebben we er aan mooie rit van anderhalf uur opzitten vanuit Brussel. Een mens moet er iets voor over hebben om te “deconnecten“. Maar dat gebeurt dan ook instant wanneer we het prachtige domein aanschouwen gelegen te midden van een schitterende park tuin. Hier wordt jouw innerlijke lithium batterij meteen ontladen om vervolgens na een deugddoend weekend weer helemaal in het groen te staan.



Chateau Grandvoir is een prachtig gerenoveerd kasteel dat visueel wel eerder aandoet als een grote vierkantshoeve. De goedlachse gastvrouw Barbara legt enthousiast uit dat de oudste restanten van het kasteel dateren van 1642. Vandaag werd het kasteel prachtig gerenoveerd met heel veel aandacht voor zijn geschiedenis. Het werd tot een pareltje omgetoverd en biedt 8 kamers waarvan 2 familiekamers. Wij kwamen met ons gezin op herfstweekend en kregen één van deze mooie familiekamers. Aan ruimte geen gebrek in deze family suite. Evenmin aan authentieke charme want in deze kamer werden de authentieke balken in het dakgebinte herstelt. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de afwerkingsgraad her en der beter kon zoals bijvoorbeeld in de badkamer waar er accenten niet helemaal tip top zijn bijgeverfd.
Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een superieur gevoel van luxe in de ‘salons’ die aan de andere kant van het gebouw liggen. Vlei je zelf neder in één van de luxueuze salons achter een knisperend haardvuur en aanschouw de herfstpracht buiten in al zijn facetten. Nadat we uitgenodigd werden om het aperitief te nuttigen in de salons, trekken we enthousiast naar het restaurant in het kasteel. Het restaurant biedt plaats aan een 18-tal personen en baadt in een zeer aangenaam kader.



Chateau Grandvoir zet hoog in op het gastronomische karakter van zijn aanbod. Zo werd het culinaire jonge keukentalent Antoine Rigaux aangetrokken. Rigaux verdiende eerder zijn sporen bij Chateau de Strainchamps (1 Michelinster) en recenter bij Maxime Collard van het gerenommeerde La Table de Maxime (tevens 1 Michelinster). Vandaag tekent hij voor het gastronomisch genoegen van de gasten van het kasteel. Er wordt vooral op het seizoen gekookt en aanraders zijn te kiezen voor één van de menu’s die in prijs variëren tussen 40 en 65 euro (3 tot 6 gangen).



Wat ons meteen aangenaam verbaast, is de toegankelijke wijnkaart. Hier kan je makkelijk voor een echte topper uit de Bordeaux- of Bourgogne streek met prijzen variërend tussen de 35 en 60 euro per fles. Bij het herfstmenu en het wild dat ons te wachten stond, kan een prachtige Saint-Estèphe ons bekoren. We laten het ons welgevallen terwijl de chef op dreef komt na de eerste amuses met een heerlijke schotel kwartels. Die ouverture doet het beste vermoeden voor het vervolg. De signature dish die erop volgde (gerookte forel met kruidencoulis) vonden wij echter een tijdelijk dipje. Maar de chef vierde daarna de teugels en kon weer schittering in onze ogen brengen met een super lekkere hinde en zijn winterse garnituren. Afsluiten deden we met een huis geklopte (driewerf hoera) sabayon op basis van het zelf gebrouwen lokale bier Veraison. Prachtig.
Met een brede glimlach op onze gezichten, lieten wij het kasteel in de herfstschittering achter ons liggen. Zeker dat we nog eens terugkomen als die innerlijke lithium batterij weer op rood komt te staan. Au revoir et à la prochaine!
Praktisch:
Adres: 66, La Cornée, 6840 Neufchâteau Telefoon: 0486 99 83 85
Reserveren: http://www.chateaugrandvoir.be/nl/