Gisteren vond in Antwerpen de verkiezing plaats van de 50 beste restaurants ter wereld, ofte de 50Best. Noma uit de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft dit jaar de eerste plaats te pakken op de lijst van World’s 50 Best Restaurants. Met zijn 5de overwinning in deze top restaurant lijst, kroont de Chef René Redzepi zich tot de onvervalste gastronomische koning van zijn generatie! En de Belgen? Welk resultaat reden zijn bij elkaar op dit WK van de gastronomie?
Wel, U had gisteren weinig geld kunnen winnen door te gokken dat Peter Goossens met zijn Hof Van Cleve (3*) weer in de top 50 zou kamperen. Maar, U was wel wat rijker geworden indien U bij de bookies had voorspeld dat Goossens op plaats 36 zou uitkomen. Meteen de beste score ooit voor een restaurant in ons land.
En de Belgen?
Maar hoe komt het toch dat wij niet meer Belgen afleveren in deze lijst? Wel, om te beginnen mogen we sowieso al fier zijn met 3 Belgen in de top 100: Willem Hiele (plaats 77) en The Jane (66). Veel heeft te maken met de manier waarop de stemmen worden uitgebracht. We spreken over een wereldwijde jury van foodies en die moeten uiteraard het land en de restaurants in kwestie aandoen. Verder horen wij in de wandelgangen dat men echt uitkijkt naar een duidelijke signatuur van de chef, zeg maar de stijl van het huis. Het valt dan ook niet te ontkennen dat je in de lijst vooral trends in de keuken ziet.

Duidelijke trends. Local is the new normal!
Enkele jaren geleden was het vooral de moleculaire keuken bijvoorbeeld die een duidelijke trend was. Nu zien we vooral een trend naar de pure, uitgezuiverde keuken. Nordic is daarbij niet alleen een trend in design inrichting maar niet toevallig ook in de keuken. Een product keuken die zich focust op wat de bodem biedt. In het geval van Noma mag je dat heel letterlijk nemen. Ze gaan er prat op dat ze in hun keuken alleen werken met lokale producten. Local is the new normal, al zeker in een wereld waarin we recent geconfronteerd werden met de gevolgen van een globaliserende wereld.

Het Belgische feestje
Antwerpen trok de voorbije dagen alle registers open als gaststad van deze gastronomische hoogmis. Het was dan ook een ideale kans om aan de wereld te tonen hoeveel lekkere producten en topchefs wij wel niet hebben in ons kleine land. Na de show werden daarom alle chefs en genodigden uitgenodigd op een after dinner event in het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. In deze prachtige locatie, die wegens renovatie nog even dicht blijft voor het brede publiek, werden de gasten verwelkomd op het “Flanders Finissage Diner”. Met deze unieke locatie als backdrop, konden de genodigden zich te goed aan aan lekkere gerechten gemaakt door Vlaamse chefs en allen geïnspireerd door bekende schilderijen van Vlaamse Meesters.

100% lokaal
De kaart van 100% lokaal werd al meteen getrokken bij het binnenkomen. De Belgische top bloemenkunstenaar Tom De Houwer van Sensui had voor een prachtige installatie gezorgd bij het binnenkomen. Monden sloegen open en blikken bleven gekluisterd aan zoveel bloemenpracht.


Op mysterieuze wijze werd men vervolgens van de ene kamer naar de andere geleid, alwaar de chefs hun publiek stonden op te wachten met hun gerechtjes. Schilderijtjes, in complete analogie met de Vlaamse Meesters hun werken. De fine fleur van de gastronomie kon zo proeven van o.a. de restaurants L’Epicerie du Cirque (Dennis Broekckx en Ellen Destuyver), Franq (Chef Tim Meuleneire), Instroom Academy (Seppe Nobels), Sail & Anchor (Michael Yates). De chefs zetten hun lokale beentje ook voor deze gerechten maximaal in te zetten op lokale producten en ingrediënten zoals de Royal Belgian Caviar. En het te pairen met Belgische wijn (Oud Conynsbergh, Boechout) en bieren.





Op die manier werd deze 50Best een meer dan geslaagd Belgisch/Vlaams feestje van de gastronomie in de brede zin van het woord! En het werd tevens eens te meer duidelijk dat de eerder genoemde trend van Local, waarmee Redzepi de gastronomische wereld voor zich won, de absolute grote trend en winnaar van het moment is!