De herfst markeert niet alleen de komst van koelere temperaturen en vallende bladeren, maar ook de komst van een culinair hoogtepunt: de Zeeuwse oester. Yerseke, het kloppend hart van de Zeeuwse oesterindustrie, viert de start van een nieuw oogstseizoen, waarin traditie en innovatie hand in hand gaan.
Een nieuwe start in Yerseke
De Oosterschelde, een juweel van Zeeland, was onlangs het toneel van een belangrijk moment: het vissen van de eerste oesters van het nieuwe seizoen. Aan boord van de YE 84 werd deze culinaire schat uit de diepte gehaald, een teken dat zowel de exclusieve Zeeuwse platte oester als de meer gangbare creuse weer volop verkrijgbaar zijn voor fijnproevers.

Topkoks en hun liefde voor de Zeeuwse oester
Zeelandse oesters vinden gretig hun weg naar de keukens van gerenommeerde chef-koks. Thijs Meliefste, bekroond met een Michelinster en eigenaar van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk, prijst de oester om zijn diepe smaken en finesse. Een van zijn signatuurgerechten is de gepocheerde oester in beurre blanc met prei. Laurent Law van Amuzee in Zeebrugge koos daarentegen voor een creatieve benadering door de oester te combineren met een ijspastille van selderij en groene appel, verrijkt met zoute kruiden.


Pionieren in de schelpdierenkwekerij
De schelpdierenkwekerij in Yerseke is een toonbeeld van innovatie. Hier worden oesterlarven zorgvuldig gevoed en grootgebracht. Hoewel een oester wel 50 miljoen eitjes kan produceren, bereikt slechts een fractie daarvan de volwassen leeftijd in het wild. Nienke Bakker, werkzaam in de broederij, legt uit dat hun gestage onderzoek naar de optimale omstandigheden voor het kweken van oesters nu vruchten begint af te werpen.


Nieuwe kweekmethoden en zomeroesters
Dankzij moderne technieken zoals de ontwikkeling van zomeroesters, die zich niet voortplanten, kunnen oesters al hun energie besteden aan groei. Daarnaast experimenteren oesterkwekers in de Oosterschelde met nieuwe methoden, zoals het gebruik van hangmanden en tafels om oesters te beschermen tegen hun natuurlijke vijand, de oesterkeverboorder.
Smaakvolle feiten
Oesterliefhebbers weten dat je pas echt van een oester kunt genieten als je erop kauwt, waardoor de zoete smaak vrijkomt. In Zeeland worden twee soorten oesters gekweekt, de Zeeuwse platte oester en de creuse, maar de platte oester wordt beschouwd als de meest exclusieve van de twee. Hoewel de productie van de platte oester met 1,5 tot 2 miljoen per jaar beperkter is, overtreft de creuse dit aantal ruimschoots. En een leuk weetje: het oesterseizoen, dat acht maanden duurt, valt samen met de maanden met een “r.”
Als de herfst het landschap verandert, brengt Zeeland zijn eigen seizoensschatten naar voren, klaar om ontdekt en geproefd te worden