In samenwerking met Castel Frères
Onze wijnspecialist Jasper Van Papeghem is ex Best Sommelier of Belgium 2017-2018 en voormalig sommelier van tweesterrenrestaurant De Jonkman te Brugge. Elk maand brengt hij zijn eigenzinnige kijk op de wereld van wijn. En geeft hij inzage in zijn schriftje met 'coup de coeurs'.
Château Beychevelle is zonder enige twijfel één van de meest historische en gerenommeerde kastelen in Bordeaux. Het kasteel zelf is een architecturale parel die op de linkeroever zijn weerga niet kent met zijn statige torens, eeuwenoude cederboom en prachtige beeldentuin.
In de voetsporen van Molière
Kunst en cultuur maken onbetwistbaar deel uit van het DNA van het Versailles van Bordeaux: zo trad Molière ooit op in de prachtige tuin van het kasteel en werd zijn liefde voor Bordeauxwijnen hier aangewakkerd. De eerste eigenaar van het kasteel Jean-Louis de Nogaret de la Valette verkreeg het kasteel als bruidsschat in 1587 na zijn benoeming tot admiraal van Frankrijk.
In de woelige Franse tijden van de zestiende eeuw werd hij al snel een symbool voor klasse, standvastigheid en dwong hij respect en ontzag af bij vriend en vijand. Als ultiem eerbetoon werd op elk schip dat het domein voorbijzeilde door de kapitein het commando ‘baisse voile’ (strijk het zeil) gegeven wat in de volksmond snel verbasterde tot Beychevelle. Het kasteel veranderde nog vaak van eigenaar maar de naam en de legende werden steeds bewaard.

Een andere boeg
Bij het klassement van 1855 kreeg Beychevelle de status van 4ième grand cru classé en werd het al snel één van de benchmarks op de linkeroever. Het kasteel stond bekend voor zijn rijke haast somptueuze stijl waarbij vooral de cabernet sauvignon de eerste viool speelde. Uiteraard betekende dit dat de wijnen zeer lang konden bewaren maar waren ze toch vaak te streng en hadden ze veel tijd nodig om ‘op dronk’ te komen.
Het château rustte misschien wat te veel op zijn lauweren en liet al te vaak de vernieuwing aan zich voorbij gaan. Met de aankoop van het kasteel door de Group Castel en Suntory werd er resoluut beslist om het over een andere boeg te gooien. Over de jaren heen leidde dit tot een vernieuwing van de wijnkelder om perceel per perceel apart te kunnen vinifiëren en vooral een betere, gedreven werking in de wijngaard. De densiteit van de planten werd verhoogd waardoor er meer onderlinge concurrentie tussen de wijnstokken werd gecreëerd en de wortels dieper op zoek moesten gaan naar de nodige en vooral betere voedingsstoffen.

Biologisch werken wordt ook hier jaar na jaar belangrijker maar dat uit zich niet enkel in het verminderd tot geen gebruik van onder andere pesticiden maar ook de afvalverwerking en energiegebruik werden sterk gereduceerd. Recent nog werden er nieuwe bomen en struiken aangeplant samen met een nieuwe serre die moeten zorgen voor een betere biodiversiteit. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk nog steeds wat in de fles zit.
De vloot van Beychevelle
Uiteraard is het wat in de fles zit die telt. Beychevelle is niet meer de krachtpatser van weleer maar trouw aan zijn roots nog steeds een stevige wijn. Met de investering in een nieuwe wijnkelder en het aantrekken van een nieuwe wijnmaker die eerder zijn sporen verdiende in Pomerol werd er gekozen om een wijn met vooral rijpere druiven en minder harde tannine te maken. Uiteraard is het vlaggenschip nog steeds de Château Beychevelle die met zijn perfecte symbiose tussen traditie, kracht, elegantie en finesse jaar na jaar hoge scores haalt. De tweede wijn ,Amiral de Beychevelle, die gemaakt wordt van de jongere stokken van het domein moet eerlijk gezegd niet onderdoen voor zijn grote broer maar is eerder op dronk en een goede inleiding in het wonderlijke Beychevelle universum.
Sinds 2016 werd de Beychevelle vloot verrijkt met een nieuwe wijn: Aspirant de Beychevelle. Dit is geen ‘derde wijn’ maar een nieuwe, aparte aanwinst voor het château. Deze wijn wordt vooral verdeeld voor de internationale gastronomie en wil nu ook in België zijn weg vinden als makkelijker benaderbare en ‘easy drinking’ wijn. Trouw aan het ideaal van het kasteel betekent dit zeker niet een lagere kwaliteit maar eerder een andere benadering van het wijnmaken zelf.

Dit uit zich vooral in het hogere aandeel Merlot (46%) en minder eiken vat. 2017 was een uitdagend jaar met vooral wat voorjaarsvorst die roet in het eten dreigde te gooien maar dankzij het unieke microklimaat van Beychevelle (en daar zit de uitstekende ligging vlak aan de Gironde zeker voor iets tussen) en het uitstekende werk in de wijnkelder (waar elk perceel afzonderlijk wordt gevinifieerd) slaagde men er in om een uitzonderlijk fijne en fruitgedreven wijn te maken.
Aspirant de Beychevelle 2017:
Heldere, schitterende kersenrode kleur met fijne paarse schittering. Mooie, goedgevormde tranen die vrij traag aflopen. De eerste neus vooral wat donkerrood fruit en een lichte pepertoets. Na het walsen vooral wat donkerrood fruit (kersen) gevolgd door zwoel zwart fruit. Vooral wat bramen, bosbessen en cassis. De fruitige tonen worden mooi ondersteund door een steeds toenemende kruidigheid. Garrigue en wat tijm nemen hier de bovenhand. De lichte torréfaction manifesteert zich vooral in wat donkere chocolade, licht gebrande koffie en ceder.
In de mond een verrassend frisse aanzet met een mooie aciditeit gevolgd door jonge, knapperige tannines en een lichte moelleux die het geheel ondersteunt. in de afdronk blijft vooral het fruit hangen mooi gedragen door de lichte houttoets en vooral de aciditeit die zorgt voor een elegante doch lange afdronk. Elegant en verfijnd zoals we van een goede St Julien mogen verwachten maar vooral wat speelser en frisser dan de grote broer en concurrenten uit de regio. Een ontdekking…
Hijs het zeil!
Durven vernieuwen en de historische aanpak in vraag durven stellen is weinigen gegeven in Bordeaux. Het blijft nu éénmaal een historische regio die wijn internationaal op de kaart heeft gezet maar tegelijkertijd toch nog vaak te angstig is om te vernieuwen. Het terroir nog dieper gaan bestuderen, percelen met verschillende karakteristieken afbakenen en vooral het werk in de wijnkelder in vraag durven stellen zijn stappen die met mondjesmaat genomen worden in Bordeaux. Het vergt moed en lef om jouw eigen koers te varen maar de vloot van Beychevelle heeft de wind in de zeilen en daarom: hijs de zeilen!
Collab met Michelinsterrenzaak Arenberg in Heverlee (Leuven): Chef Lieven De Meestere presenteert zijn paasgerecht
Met het aankomende paasfeest ging de redactie van Puredeluxe op zoek naar een topper in de Belgische gastronomie om aan de slag te gaan met de ultieme paas food & wine pairing met l’Aspirant de Beychevelle 2017. Vandaag zijn we trots om jullie de samenwerking en het bijpassende paasrecept te presenteren van chef Lieven Demeestere van het restaurant Arenberg in Heverlee.

Zowel de chef als zijn restaurant zijn grote namen binnen de Belgische gastronomie. Lieven baat samen met zijn vrouw Iris sinds 1996 het restaurant Arenberg uit nadat ze eerder al met succes Salons Georges in Leuven runden. Restaurant Arenberg behaalde 1 Michelinster en staat in Gault Millau gequoteerd aan 15/20. In het Leuvense en ver daarbuiten staat het restaurant bekend omwille van zijn kwaliteitsvolle productkeuken waarbij men het ingrediënt alle eer aan doet. Chef en eigenaar Lieven Demeestere is vandaag ook voorzitter van de 33 Masterchefs of Belgium, de toonaangevende club met top chefs in België.

Vandaag presenteert de chef jullie zijn paassuggestie: Lamsrug van de grill, risotto van doperwtjes met asperges, morieljes en Iberico en jus van wilde tijm. Met Pasen denken we spontaan aan lam maar dit gerecht brengt een moderne twist met zich mee, net zoals de wijn: de doperwtjes en de groene asperges zorgen letterlijk en figuurlijk voor nieuw leven, net zoals het paasfeest. De soepele tannines van de wijn harmoniëren schitterend met het lam. Daarnaast zorgt de jus van wilde tijm voor een subtiele pairing met dezelfde toetsen van thijm en garrigue die we in de wijn eerder terugvonden. Zet dit gerecht op tafel en we krijgen een schitterend paasfeest voor de aanwezige gasten!


Paasrecept: Lamsrug van de grillRisotto van doperwtjes met asperges, morieljes en Iberico, jus van wilde tijm
Ingrediënten voor 4 personen :
- 600 gr lamsfilet ontvliesd of lamskroon
- 200 gr risottorijst (Carnaroli of Arborio)
- 100 gr spinazie
- 200 gr doperwtjes, gedopt
- 40 gr verse morieljes of 20 gr gedroogd
- 8 groene asperges
- 500 ml kippenbouillon
- Olijfolie, gemalen Parmezaanse kaas, klontje boter
bereidingswijze
- Het lamsvlees goed afkruiden met peper en zout en eventueel Provençaalse kruiden
- Grillen (of aankleuren in de pan) , +/- 5 à 6 minuten in oven 180°C en vervolgens 5 minuten laten rusten
- De helft van de erwtjes en de gewassen spinazie blancheren en pureren
- De rijst kort aanstoven met een halve versnipperde sjalot, bevochtigen met de helft van de warme bouillon en onder deksel op zacht vuur stomen +/- 14 minuten
- De rijst mengen met wat olijfolie, uitstorten en afkoelen (kan de dag vooraf gebeuren, de rijst is dan mooi ‘al dente’)
- De rijst opwarmen met een beetje bouillon, de puree van erwtjes en spinazie, de geraspte kaas en een klontje boter. Kruiding controleren en afwerken tot een smeuïge risotto.
- Op bord de risotto afwerken met de gegaarde groentjes en eventueel Ibericosnippers en groene tuinkruiden.
- Saus : ½ liter bruine fond van lam of kalf inkoken met 250 ml porto of madera, samen met de tijm en ½ teentje look. Tot de helft reduceren, doorzeven, afkruiden en afwerken met een klontje boter
Smakelijk en vanuit de Puredeluxe redactie wensen we jullie sowieso een zalig en lekkere Pasen! Bent U op zoek naar meer food & drinks inspiratie, dan kan U altijd terecht op onze sectie Purefood!
Verdeeld door Cinoco. Beschikbaar in alle goeie wijnhandel en op palaisduvin.be

Meer info over restaurant Arenberg vindt U hier: https://www.restaurantarenberg.be/