Beerparadise Belgium … de Belg houdt van een verfrissende pint, maar slaat ook meer en meer de weg in van speciale bieren, die men met smaak en verstand degusteert. Met meer dan 250 bierbrouwers en 1600 verschillende biersoorten kunnen we toch niet anders dan op 6 augustus, Internationale Bierdag, een paar authentieke Belgische biertjes in de kijker zetten? Schol!
1. Bertinchamps
Op het etiket van Bertinchamps prijkt een grote hoofdletter « B » als verwijzing – zoals jezelf wenst – naar Bertinchamps, België, Bier, Benoît,… Brouwerij Bertinchamps is een karaktervolle site, gelegen te Gembloux, waar bieren gebrouwen worden door één en dezelfde familie. De hypermoderne brouwinstallatie met een jaarlijkse capaciteit van 6.000 hl zorgt voor een opvallend contrast tussen spitstechnologie en een site die al meer dan 7 eeuwen oud is. Het water waarmee de familie Humblet de bieren maakt, komt van 66m onder de grond en ook de hop en mout worden zorgvuldig geselecteerd. Hun aanbod? Zes unieke biertjes: Triple, Blonde, Brune, Légère, Hiver en Pamplemousse. Je kan smaken verwachten zoals karamel en koekjes, pompelmoes met een vleugje gember en mokka en bittere chocolade. Deze mooi ogende flesjes zijn één voor één het proberen waard!

2. FERRE
De slogan op hun website luidt als volgt: “Een assortiment dat ieders hart kan bekoren, formidabel ferm bier”. Daar zijn wij het helemaal mee eens! Het bier ‘Ferre’ wordt met liefde gebrouwen in Brouwerij Maenhout, een artisanale brouwerij uit Pittem, vlakbij Brugge. Met de lancering van de Ferre-lijn zetten ze nu een nieuwe stap om hun brouwerij en bieren nog meer op de kaart te zetten. Probeer zeker eens de Ferre Oaked Whiskey! Vanwaar komt de naam ‘Ferre’ nu eigenlijk? Wel, de Vlaamse Jezuïtische missionaris Ferdinand Verbiest, geboren te Pittem, is een van de vele persoonlijkheden die de geschiedenis van China hebben getekend. In de 17e eeuw werd hij wereldwijd erkend om zijn astronomische kennis. Via hun Ferre-lijn willen ze erop wijzen hoe belangrijk hij was voor de geschiedenis en hopen ze nog meer mensen in contact te brengen met zijn bijzonder inspirerend verhaal. Het leert ons dat kennis, energie, creativiteit, openheid en de bereidheid om samen te werken, tot fantastische resultaten leiden. En dat zijn precies de kwaliteiten die de brouwerij wil uitstralen met de Ferre-bieren. Prachtig toch?

“Kwaliteitsvolle bieren met een twist brouwen is onze hoofdzaak. Dit doen wij als ambachtslieden in hart en nieren, met respect voor het product maar ook op een professionele en innovatieve manier met gebruik van de nieuwste technieken.” – Thijs Maenhout & Birgit De Rammelaere
3. Bar Belge
Als je houdt van anders, dan is Bar Belge zeker iets voor jou. De niet-alledaagse biertjes van de Zedelgemse brouwerij zijn gemaakt door levensgenieters, voor levensgenieters en met hun opvallend design springen ze alvast in het oog. Biersommelier, Ben Vinken, beschrijft het smaakprofiel van Bar Belge als volgt: “Bar Belge is een amberkleurig bier met een fijnmazige schuimlaag. In de neus: een bom van kruiden en geroosterde mout. In de smaak vullen de bittere hop en de levendige kruiden elkaar aan. Het is een elegant en fris amberbier met een zinderende finale.”. Bar Belge wordt gebrouwen aan de hand van hun 5-3-5 receptuur: 5 selecte moutsoorten, drie soorten hop en om de code te kraken, worden de hopsoorten toegevoegd op vijf sleutelmomenten. Niet voor niks dat ze een bronzen medaille hebben gewonnen op de World Beer Awards 2020. Ook leuk om te weten is dat ze beschikken over een alcoholvrij alternatief: De Bar Bo!


4. seefbier
Seefbier is hét historische bier van de stad Antwerpen, met roots die teruggaan tot in de 16de eeuw, zo populair dat in de 19de eeuw de wijk ‘Seefhoek’ er zelfs naar genoemd werd. Er schuilt een hele historie achter het bier, maar ook een heel avontuur. Het bier was voor meer dan 80 jaar verdwenen en de receptuur was verloren, maar na een zoektocht van bijna 3 jaar werd de receptuur uiteindelijk teruggevonden. Met de hulp van gerenommeerde brouwexperts werd deze oude receptuur terug tot leven gebracht. Het resultaat viel zo in de smaak dat de Antwerpse Brouw Compagnie werd opgericht. Hun missie? Het Seefbier en ook andere interessante oude of nieuwe bieren tot leven brengen. Het Seefbier werd zo ondertussen reeds 7X World’s Best, oa. op de World Beer Cup, de World Beer Awards, de Global Craft Beer Awards en Brussels Beer Challenge.

5. porte bonheur
Deze frisse, jonge brouwerij is opgericht in januari 2020 en gespecialiseerd in het brouwen van unieke & kwaliteitsvolle bieren. Momenteel bieden ze enkel nog hun wit en amber bier aan, maar binnenkort komt ook de triple op de markt! De brouwerij is gevestigd in Bierbeek wat maakt dat de Porte Bonheur een lokaal bier is uit de streek rond Leuven, dé bierstad bij uitstek. Dichter bij de bron van het gouden water kan je dus niet zitten! Wist je dat ‘Porte Bonheur’ Leuvens dialect is voor ‘geluksbrenger’? Dit is dan ook de reden waarom ze een klavertje vier in hun logo hebben verwerkt.

6. gulden draak
Met Gulden Draak heeft Brouwerij Van Steenberge een vuurrood bier gebrouwen dat even krachtig is als het symbool van de draak zelf. Ook dit bier gaat ver terug in de tijd en is genoemd naar de draak bovenop het belfort van Gent, symbool voor macht. Een Gulden Draak drink je dus niet eender wanneer. Het is een zwaar bier dat zich laat degusteren. Je moet een Gulden Draak verdienen. Je drinkt het op momenten dat je jezelf overtroffen hebt en dat wil vieren. Of op momenten waarop je tevreden naar een overwinning terugkijkt. Probeer zeker eens hun zwaar, donker gerookt bier, de Gulden Draak Smoked! Voor de creatie van dit bier wordt er teruggegrepen naar de aloude traditie van het drogen van mout: het roken van mout. Dit zorgde voor een gerookte toets van het mout dewelke je nadien dus ook in het bier proefde. Deze typische rooksmaak ging verloren in de loop der jaren doordat de droogtechnieken voor het mout aanzienlijk efficiënter werden gemaakt. Voor wie de perfecte Gulden Draak wilt drinken, drinkt het bier best in zijn unieke glas, een mysterieus drakenei dat rust op de sterkte van een rots. Op de bodem van elk glas is een draakje gelaserd wat ervoor zorgt dat de fijne schuimkraag van het bier lang bewaard blijft!

Dorst gekregen? Dat kunnen we geloven! Haal gerust iets om te drinken, misschien een biertje, en geniet ondertussen van onze andere artikelen in onze rubriek PureFood (& drinks). Veel leesplezier!