Geïnspireerd door de luxueuze hotelsector – zoals te zien op bovenstaand beeld van een suite in de Masseria Antonio Augusto – kiezen steeds meer mensen ook thuis voor een masterbedroom, waarin slaapkamer, badkamer en dressing één geheel vormen. Naast de technische vereisten zijn er ook op esthetisch vlak do’s en don’ts. Tien tips voor de inrichting van een perfecte master bedroom.
1. Denk goed na over je eigen gewoonten, wensen en levensstijl. Hou je ervan dat alles mooi is opgeborgen? Of vind je het net gezellig als je overal spullen ziet liggen? En ligt het levensritme van jou en je partner in dezelfde lijn? Heb je kinderen? Voorzie voor hen dan een aparte badkamer.
2. Voorzie minstens 25 à 30 vierkante meter. Al geldt ook: hoe groter de ruimte, hoe aangenamer het wordt en hoe meer er mogelijk is. Een loft zolder of een luchtig souterrain zijn vaak geschikt.

3. Bepaal hoe open of gesloten je de ruimtes wil. Als je de badkamer en de slaapkamer in elkaar laat opgaan, door bijvoorbeeld het bad los in de ruimte of – achter een muurtje – aan het hoofdeinde van het bed te plaatsen, dan versterkt dat het ruimtelijk concept. Al kiezen de meeste mensen voor meer privacy door de dressing tussen de slaapkamer en de badkamer te plaatsen. Bovendien vormt ze zowel akoestisch als qua verlichting een buffer. Vaak wordt de deur naar de badkamer geïntegreerd in de dressing, waardoor de ene ruimte naadloos overgaat in de andere. Overdag kan de deur gewoon open blijven staan, maar om lawaai-, licht- of vochthinder te beperken, kan je ze ook sluiten.

4. Andere opties om de privacy te garanderen, maar tegelijk de openheid van de ruimte te bewaren, zijn bijvoorbeeld de keuze voor akoestische schuifdeuren of transparante vlakken als mat of gezandstraald glas. Hierdoor creëer je een indirecte relatie tussen de ruimtes, behoud je de privacy en lijken ze optisch groter.

5. Zorg ervoor dat de dressing voldoende groot is, zodat je alle lades gemakkelijk kan opendoen en alles overzichtelijk en praktisch kan opbergen.

6. Denk goed na over de plaatsing van de ramen. In de slaapkamer is het fijn om ’s ochtends de gordijnen te kunnen openen, zodat je meteen ziet wat voor weer het die dag wordt, terwijl je in de badkamer meer privacy nodig hebt. In de dressing is het zelfs beter om geen raam te plaatsen om schadelijk UV-licht en stofcirculatie te vermijden. Voorzie je toch een raam in de dressing, opteer dan zeker voor kastdeurtjes.

7. Als je van de drie ruimtes visueel één geheel wil maken, dan kies je best voor terugkerende materialen en kleuren. Zo kan je een vloer in een waterbestendig laminaat, tegels of een gietvloer overal laten doorlopen. Qua kleurenpalet doen aardse tinten, maar ook donkere kleuren het in deze drie ruimtes goed. Is de oppervlakte niet zo groot, dan kan je ze via lichte kleuren groter doen lijken.
8. Kasten op maat versterken het gevoel van eenheid en zorgen voor een optimaal gebruik van de ruimte, afgestemd op de opberg gewoonten en levensstijl van de bewoners. Visueel zorgen deze kasten voor verbinding tussen de verschillende ruimtes.

9. Dankzij maatwerk kan je minder voor de hand liggende functies combineren in kasten. Zo kan je kiezen voor een combinatie van dressing en tv-meubel in één kast, of voor een make-uptafel, een bureau of bankje aan het hoofdeinde van je bed.
10. Het kan ook handig zijn om extra functies te integreren, zoals een strijk- en waskamer naast de dressing. Of een frigo en barmeubel, voor als je ’s avonds gezellig vanuit je bed naar televisie kijkt.
Recent Comments