Nu de dagen beginnen te korten, de bladeren vallen en de koude zijn intrede doet, kunnen we onszelf weer letterlijk en figuurlijk verwarmen aan de betere buiten bbq. Dit najaar gaat deze trends alleen nog maar sterker opgang maken. Met het vooruitzicht van een kerst- en nieuwjaarsfeest in de bubbel, plannen veel Belgen een winterfeest…Buiten! Wij zetten de 5 meest stijlvolle buitenkeukens op een rijtje.
Ofyr, de ring van vuur
Misschien is de Ofyr in deze tijden van social distancing wel hét meest sociale toestel van allemaal. De Ofyr een barbecue noemen, is het hebbeding onrecht aandoen. De ronde vuurplaat werd bedacht door de Nederlander Hans Goossens. Hij vond dat BBQ in se geen sociaal gegeven was, althans niet voor de bakker van dienst. Rond een Ofyr is het echter wel gezellig samenkomen. Een paar houtblokken aansteken en een gezellig vuur zorgt daarna voor een verschroeiende hitte op de cirkelvormige bakplaat. En: iedereen komt lekker bij de bakker staan!

Goossens geniet nog altijd elke keer van het koken met de OFYR. “Het is een avontuurlijke manier van koken. We houden er eigenlijk gewoon van om een goed vuurtje te stoken!” Maar als een liefhebber van esthetica is Hans vooral trots op het tijdloze design, dat een mooie aanvulling vormt voor elk type tuin. Dankzij de nieuwe producten is OFYR getransformeerd in een outdoor lifestyle-concept. De visie van Hans blijkt uit elk item in de collectie. “Wij bij OFYR zitten als bedrijf vol met nieuwe ideeën voor de toekomst om onze visie van ware verbinding nog verder te doen ontvlammen.”
Website: https://www.ofyr.nl/
Ooni, de stijlkoning onder de Pizza ovens
Onlangs kon onze redactie tijdens een trip naar Napoli nog de échte pizza proeven. In deze zuidelijke, vibrerende stad, werd destijds de pizza Margherita uitgevonden. Prinses Marghereta was namelijk dol op de ronde schijf met tomaten en mozzarella. Vandaag telt de stad nog steeds talrijke pizzaiolo’s die allen zweren bij de ‘real deal’. Essentieel daarbij is dat de pizza de typische ‘zwarte vlekjes’ heeft van het bakproces. Dit kan je echter alleen maar bekomen bij temperaturen van 400° en meer.
Enter ‘Ooni, dé pizzaoven’. De pizzaoven heeft een hoogst esthetische vorm maar zorgt er bovenal voor dat je in geen draai de oven naar 400° en meer kan stoken. Dat kan traditioneel op hout maar ook op gas. Langer dan twee minuten hoeft jouw pizza dan niet in de oven voor hij klaar is. Met dit toestel kan je dus een heus pizzafeestje geven!

Website: https://eu.ooni.com/
Slow Cooking wordt een ‘eitje’: de Big Green Egg
Als 2020 ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat het ook slow kan. Uitgerekend de Big Green Egg ‘kamado’ maakt van slow cooking zijn grootste troef. De kunst om op lage temperatuur een lekker stuk ‘pulled pork’ te maken, wordt met de Big Green Egg een ‘eitje’. Het grote groene ‘ei’ toont zich bovendien als een stijlvol element op jouw terras. Naast slow cooking kan je ook rechttoe, rechtaan grillen op hoge temperatuur of jouw vlees of vis gaan ‘smoken’. Anyone a great smoked salmon with sour cream?!

Website: https://www.biggreenegg.eu/
Smoking Joe and its barrel: de Oklahoma
Geef toe: het had zomaar een een titel van de beter Lucky Luke kunnen zijn. Maar vergis U niet: ‘smoken’ in helemaal in opmars! “Amerikaanse standing met de romantiek van een trein’ is de slogan van deze Amerikaanse kleppers. En daar is alvast niets van gelogen. De Oklahoma doet inderdaad als een stoomtrein aan. En dat mag je best letterlijk nemen. Via een ingenieus systeem van warmte en stoom, worden jouw vleesstukken nog smakelijker opgediend. Bovendien ‘claimen’ ze dat het vlees door deze techniek op een gezonde manier wordt gegrild en dus geen toxische stoffen meer zou bevatten. Genieten maar!

Website: https://www.oklahoma.be/
Instant kampeergevoel met de tripod Junko van Barbecook
Helemaal passend in de trend van ‘Back to Basics’ is koken op een kampvuur. De principes van de eeuwenoude manier van koken blijven behouden, maar krijgen een stijlvolle upgrade met de tripod ‘Junko’ van Barbecook. Eens je het vuur hebt kunnen aanmaken – laat die scout in jou terug wakker – plaats je er de mooie tripod over. Hier kan je dan een gietijzeren kookpot of grillplaat op leggen. Door de schommelde beweging krijgt het eten een mooie egale verwarming. Met Junko lanceert Barbecook een starterspakket voor wie grensverleggend, avontuurlijk en stoer wil grillen. De kit bevat een driepoot, een vuurschaal en een rooster.

Recent Comments